Jurnalism cetatenesc

Diavolul din Milano

Ziarul de Vrancea
6 oct 2008 618 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Diavolul din Milano de Martin Suter, aparut la Editura Humanitas Fiction, 2008. Paul Cernat recomanda in rindurile de mai jos o poveste despre experienta mentala a drogurilor, grefata pe o drama pasionala. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Sonia, intre LSD si pactul cu diavolul


în Colectia «Raftul Denisei» a Editurii Humanitas a aparut de curind romanul lui Martin Suter, "Diavolul din Milano". O carte distinsa cu Friedrich Glauser Preis in 2007 si tradusa pina acum in douazeci de limbi. Avem de-a face, simplu spus, cu o poveste despre experienta mentala a drogurilor, grefata pe o drama pasionala si amplificata de mitul faustic al pactului cu diavolul. Victima a unei tentative de omor comise chiar de propriul sot, o tinara pe nume Sonia se retrage la hotelul Gamander din Alpii elvetieni, ca sa se vindece de trauma deceptiei erotice. încercase, in prealabil, experienta «tripurilor» cu LSD, dar efectele lor o destabilizeaza suplimentar. Cu simturile dereglate (sa ne amintim de indemnul lui Rimbaud privind «dereglarea sistematica a tuturor simturilor»"¦), femeia ajunge sa simta, sa miroasa si sa vada sunetele, capatind impresia ca lumea, asa cum o stia, incepe sa-si piarda realitatea. Treptat, zilele incep sa-i fie tulburate si de unele evenimente bizare, iar pe acest fundal diabolicul isi face firesc aparitia"¦ Toate intimplarile stranii care o tulbura pe Sonia sint oglindite in legenda straveche a diavolului din Milano, cel care iti cere sufletul in schimbul fericirii refuzate adeseori de Divinitate. Numai ca, spre deosebire de batrinul Faust, tinara incearca sa scape din capcana intunecata care se tese in jurul ei. Iar reusita are loc, cum altfel?, gratie unei noi pasiuni eliberatoare"¦ Chiar daca finalul nu va e neaparat pe plac, lasati-va in voia acestui roman captivant, cu dedesubturi subtile si condus cu mina de meserias. Traducerea din limba germana e semnata de Sanda Munteanu. Paul Cernat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.