Jurnalism cetatenesc

Floarea-soarelui oarba

Ziarul de Vrancea
2 oct 2008 772 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Floarea-soarelui oarba de Alberto Mendez, aparut la Editura Leda, 2008. Bedros Horasangian recomanda in rindurile de mai jos o carte recomandata iubitorilor de literatura buna si nu celor dispusi sa caste gura la televizor cu o carte în mîna. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Ranile razboiului civil spaniol


O carte stranie, aceasta "Floarea - soarelui oarba" (Editura Leda, 2008) a unui autor nu foarte fecund si care reuseste, totusi, sa se impuna postum. Spaniolul Alberto Mendez (1941-2004) prozator si traducator cu o biografie discret-kafkiana, absolvent de Litere si Filozofie, dar si jurnalist, a fost si membru la Partidului Comunist Spaniol. Care scriitor roman de azi ar mai indrazni sa se afisese cu o astfel de apartenenta ? Doar ca Spania nu e Romania, iar si Razboiul Civil a lasat rani si urme adinci cu reverberatii pina azi. Din aceste drame existentiale scoate Alberto Mendez niste proze de o exceptionala calitate literara. Tezismul militantului nu se regaseste in aceste patru naratiuni extreme de artiste, bine elaborate si rafinat scrise ce constituie trama istorica a povestirilor. "Cei morti si cei goi" ai lui Mailer sunt fiinte vii de aceasta data. Dau masura istoriei si a propriilor destine. Ca sunt relatate la persoana intii, cum se petrece in ultima secventa a cartii si care da titlul cartii - o confesiune-marturisire abrupta - sau la persona treia, unde memoria, istoria, timpul si oamenii ies infrinti din lupta cu destinul. Recomandabila iubitorilor de literatura buna si nu celor dispusi sa caste gura la televizor cu o carte in mina. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.