Jurnalism cetatenesc

Oamenii simpli nu prea inteleg mare lucru din acest experiment

Ziarul de Vrancea
12 sep 2008 904 vizualizări
experimentul LHC in viziunea oamenilor obisnuiti

Ziua de miercuri a fost una inedita pentru intreaga omenire, dar mai ales pentru oamenii de stiinta, deoarece s-a pus in functiune, la Geneva, cel mai mare reactor de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC). Scopul acestui experiment este de a descifra secretele materiei si ale Universului, iar cercetatorii au anuntat ca obiectivul pentru prima zi a fost atins. Parerile cercetatorilor cu privire la acest experiment sint impartite, unii afirmind ca s-ar putea creea gauri negre care ar absorbi toata materia din jurul lor, provocind astfel sfirsitul lumii. Ce parere au focsanenii despre acest experiment si cita importanta ii dau puteti citi in rindurile urmatoare:


Nela Nistor, 59 ani, pensionar, Focsani


"M-am uitat la televizor si am urmarit cite ceva despre acest experiment, dar eu ma gindesc ca trebuie sa nu ne depasim limitele si puterile. Totusi, exista un Dumnezeu care ne-a creat. Trebuie sa ne gindim ca sintem destul de necajiti, iar acum sa mai avem un necaz in plus chiar nu ne trebuie. Sincera sa fiu, nu-mi este teama, deoarece eu cred in Dumnezeu in tot ceea ce fac, iar daca il am pe El cu mine sint impacata cu mine insumi. Din fata Lui nu ai unde sa te duci."


Corina Rosu, 28 ani, educatoare, Focsani


"M-am uitat putin la televizor, deoarece nu am timp. Nu pot afirma ca-mi este teama, dar intotdeauna lumea se teme de necunoscut. Asa se intimpla in legatura cu lucrurile pe care nu le intelegi. Sint intr-adevar pareri care spun ca experimentul ar putea fi periculos. Dar este vorba de «s-ar putea», «este posibil», sint niste lucruri greu de afirmat cu certitudine. Oricum, prin progresul de zi cu zi, facem lucruri care ne dauneaza cu fiecare zi care trece. In acelasi timp, cercetatorii au rolul lor, deoarece daca nu erau ei, nu stiam nimic din ce-am aflat si ce s-a facut pina acum. Poate si ei imping citeodata lucrurile la extrem. E un subiect despre care nu pot spune prea multe, deoarece ma depaseste, oricum este ceva de durata."


Marilena Pascu, 42 ani, casnica, Focsani


"In ultimele zile, mereu dau la stiri informatii despre acest experiment. O fi unul interesant, dar oamenii simpli nu prea inteleg mare lucru din el, ce rost are si cu ce repercusiuni asupra omenirii. Sint unele pareri ca ar avea efecte negative, chiar catastrofale, dar eu nu cred in ele. Nu trebuie sa dam crezare acestor informatii, mai ales ca este treaba oamenilor de stiinta. Mai rau este ca unii mai slabi de inger pot fi afectati daca dau crezare acestor lucruri."


Maria Purdel, 65 ani, pensionar, Focsani


"Am vazut la televizor ceva despre acest experiment, dar nu prea ma intereseaza. Ce-o vrea Dumnezeu, aia face cu noi! Oamenii de stiinta fac ce stiu ei mai bine, iar de prea multa invatatura cred ca ceva nu mai este in regula cu ei. Asta este treaba lor, cauta ceva nou, sa descopere cit mai multe lucruri. Am vazut cite ceva la televizor, dar nu inteleg mare lucru din ce se explica. In acelasi timp, unii spun ca nu exista nici o gaura neagra. Acum ca este sau nu, nu e treaba mea. Daca s-ar intimpla ceva, unde sa te duci si ce sa faci? Este rau ca sint unii oameni care se sperie si se panicheaza auzind de sfirsitul lumii. Putem fi afectati de altceva, cum ar fi atentatele, mai ales ale musulmanilor, care vin peste noi tot mai mult."


Narcisa Cosman, 18 ani, Focsani


"Am urmarit la televizor stirile despre acest experiment al unor oameni de stiinta. Asta este treaba lor, meseria lor si cu asta se ocupa. Nu dau importanta acestui subiect si nu cred ca se va intimpla ceva rau in urma acestui experiment. Cred ca sfirsitul lumii se va produce altfel, prin atentate, cum a fost si cel de acum sapte ani din SUA. De asa ceva ar putea sa ne fie frica."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 16 ore, 51 minute, 58 secunde
Doamna care a dat primul interviu sugereaza ca sa-l lasam pe Dumnezeu in pace si noi sa ne vedem de necazurile noastre ca si-asa suntem destul de necajiti. Superdistractiv si ilustreaza exact gandirea citeste integral
, acum 739406 zile, 16 ore, 51 minute, 58 secunde
Tin sa te anunt ca Romania este membru CERN ,avand 100 de specialisti prezenti la fata locului si referitor la mentalitatea de invingator ai dreptate,din pacate vrancenii stau cam prost la capitolul citeste integral
, acum 739406 zile, 16 ore, 51 minute, 58 secunde
Mai nene daca habar n-ai macar stai naibii in banca ta acolo. Romania nu este membra CERN. Daca nu ma crezi uite-te pe site-ul CERN unde sunt listate toate cele 20 de state membre. Specialisti o fi citeste integral
, acum 739406 zile, 16 ore, 51 minute, 58 secunde
Te anunt ca Romania contribuie cu ceva la acest experiment. Nu stiu exact la care universitati, dar cred ca in Bucuresti se fac echipamente pentru LHC
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.