Jurnalism cetatenesc

Imagini fugare

Ziarul de Vrancea
12 sep 2008 631 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Imagini fugare Anne Michaels, aparuta la Editura Leda, Grup editorial Corint, 2008. Zoe Petre recomanda in rindurile de mai jos un roman despre o lume obsesiv sfisiata de tragediile veacului si fundamental mintuita de iubire. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acestuia.

Drumul zilei si noptii catre niciunde


Titlul acestei frumoase carti, "Imagini fugare", (Editura Leda, 2008) este in acelasi timp exact si inselator. Exact, fiindca acest dublu Bildungsroman nu are traditionala continuitate a firului narativ care prezideaza atare biografii romanesti, ci recompune in oglinda doua traiectorii intersectate, cea a lui Jakob Beer si cea a editorului sau postum, Ben, parca printr-o ceata de fragmente de multe ori paralele si citeodata divergente. Titlul e insa si inselator, fiindca imaginile cartii aduna intr-un contrapunct de neuitat turbariile poloneze, soarele insulelor grecesti si Canada, in ambele ei ipostaze, cea urbana, cu zgirie norii aproape americani si cu cartierele marginase aproape europene, dar si Canada marilor paduri, a riurilor revarsate si a spatiului nesfirsit. Ca niste cioburi de oglinda care ramin pentru multa vreme incrustate in memoria cititorului, fragmentele din care se compune cartea nu fug, ci converg, intregind, dimpreuna cu frinturi din Odisseia, din "Psalmi", cu cintece de leagan din ghettourile poloneze si cu poeme de Palamas si Seferis, o lume obsesiv sfisiata de tragediile veacului, si fundamental mintuita de iubire. Tot astfel, in jurul celor doi eroi ai cartii graviteaza personaje de neuitat - Athos, varianta greaca moderna a Parintelui exemplar, Contele de La Ferre din Muschetarii lui Dumas; Alexandra, Naomi, Michaela, Daphne, femeile admirabile ale romanului; chipurile tragice si tandre ale mamelor disparute; si umbra gratioasa a adolescentei Bella, sora pierduta si cautata fara istov. Zoe Petre


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.