Jurnalism cetatenesc

Am fost rugati sa donam si noi, enoriasii, atit cit putem din pensiile noastre

Ramona Nicolae
9 sep 2008 580 vizualizări
duminica a fost turnata piatra fundamentala la Catedrala Nasterea Maicii Domnului si a Cuvioasei Sfinta Parascheva

Dupa ce in urma cu opt ani a fost inaugurat proiectul construirii Catedralei, duminica trecuta, Epifanie Norocel, Episcopul Buzaului si Vrancei, a pus piatra fundamentala la acest lacas, fiind insotit de un sobor de slujitori din Protoieria Focsani I. Astfel, constructia nu este doar un simplu imobil, ci a devenit lacas sfint, intrind in rindul celorlalte lacasuri de cult. Citi dintre focsaneni au participat la acest eveniment religios puteti citi in rindurile urmatoare:


Maricel Dima, 56 ani, somer, Focsani


"Am participat la evenimentul de duminica de la Catedrala din Focsani, cind s-a turnat piatra fundamentala. Am stiut ca urma sa aiba loc, mai ales ca a fost aminat o data, in iunie. Este o investitie mare si trebuie multi bani, dar nu doar oamenii fac donatii, ci si preotii contribuie, dar nu stim noi. Eu cred ca va merge mai multa lume la biserica atunci cind Catedrala va fi terminata."


Maricica Boran, 54 ani, pensionar, Focsani


"Avind aceasta Catedrala in Focsani, eu cred ca lumea va fi atrasa mai mult sa mearga la biserica, sa participe la slujbe, sa fie mai credincioasa. Am fost de citeva ori acolo, am dat si eu niste bani, atit cit am putut din pensia mea. Investitia este foarte mare, dar nu se poate sa dam doar noi, ci si preotii sau altii cu bani. Toata lumea trebuie sa contribuie cu cit se poate la ridicarea sau intretinerea lacasurilor de cult. Am fost si eu duminica la turnarea pietrei fundamentale, au fost multi preoti, dar nu multa lume totusi, ceea ce m-a mirat un pic. Bunul Dumnezeu ne vede ca dam bani atit cit putem."


Veronica, 70 ani, pensionar, Focsani


"Nu am fost duminica la Catedrala si nu am participat la turnarea pietrei fundamentale, dar am urmarit la televizor evenimentul. Era necesar sa avem in oras o Catedrala, ca nu locuim intr-un oras chiar mic. Au participat si oameni de afaceri, au contribuit si cu bani, iar noi, enoriasii, am fost rugati sa donam si noi atit cit putem din pensiile noastre. Stiu ca oamenii de afaceri s-au implicat si au donat mult mai mult. Credinta noastra este ca, atita timp cit faci bine, ii ajuti pe cei saraci, dai la biserica, te rasplatesti pe tine insuti, «bine faci, bine gasesti!». Era benefica pentru oras Catedrala si va atrage multa lume. Acum lumea este mult mai credincioasa decit cu multi ani in urma."


Georgeta, 70 ani, pensionar, Focsani


"Eu ma deplasez destul de greu, iar cind trebuie sa merg distante mai mari iau taxiul. Din acest motiv nu am fost duminica la Catedrala si nu stiam ca s-a turnat piatra fundamentala. Credinciosii au dat si ei bani cit au putut, iar oamenii de afaceri mult mai mult. Eu cred ca atunci cind va fi gata, Catedrala va atrage mult mai multa lume, in special tineri. Ne putem mindri cu aceasta Catedrala cind va fi gata. Tineretul va merge in numar mult mai mare la biserica, deoarece ei fac acum religie in scoala si au o educatie religioasa destul de buna. Am o nepoata care este credincioasa si datorita faptului ca a facut religie in scoala si a stat pe linga bunici. Am lucrat in invatamint si pe vremea noastra nici macar nu aveai voie sa vorbesti despre biserica, dar sa intri in una. Mergeam pe ascuns de Paste la manastiri, ca sa nu fim vazuti. Eu am un coltisor al meu cu icoane la care ma rog in fiecare seara. Ne bucuram mult ca vom avea o catedrala si cine a avut ideea a facut un lucru mare pentru vrinceni."


Carmen Baciu, 45 ani, casnica, Focsani


"Am participat duminica la turnarea pietrei fundamentale la Catedrala. Auzisem ca va avea loc, deoarece mai merg la slujbe duminica acolo. Imi pare bine ca vom avea si noi un astfel de lacas de cult, deoarece este ceva deosebit, lasind la o parte toate certurile si discutiile politice care exista pe marginea construirii ei. Asteptam cam de multi ani sa se faca ceva, dar bine ca s-a realizat pina la urma. Eu cred ca va merge mult mai multa lume la biserica, deoarece Catedrala atrage prin maretia si frumusetea ei. Cred ca vor veni si multi tineri, mai ales cei care au facut si fac religie in scoala."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.