Jurnalism cetatenesc

Este bine ca se pastreaza traditiile, numai ca acum se politizeaza mult!

Ramona Nicolae
8 sep 2008 921 vizualizări
festivalurile vrincene sint insa si un bun prilej de a iesi la aer curat si de a asculta muzica populara

Toamna se numara bobocii, dar si festivalurile folclorice vrincene. Iubitorii de natura, de aer curat, dar si de folclor au putut merge in cursul zilei de ieri la citeva festivaluri din judet. Focsanenii care au dorit sa stea citeva ore in aer liber in compania citorva cintareti de muzica populara nu au avut ce pierde, mai ales ca ziua de ieri a fost una de vara veritabila, si nu de toamna. Doritorii de peisaje deosebite sau de un mic la iarba verde au avut de ales intre trei festivaluri care au avut loc in localitatile Homocea, Andreiasu si Nereju. Citi dintre focsaneni sint doritori de natura si folclor si daca au participat ei vreodata la aceste festivaluri traditionale in Vrancea puteti citi in rindurile urmatoare:


Paraschiv Ionescu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu am fost niciodata la festivalurile din judetul nostru, din mediul rural. Nu am avut nici timp, dar nici un mijloc de transport la dispozitie. Ai nevoie de o masina pentru a te putea deplasa mai usor. Este foarte bine ca se mai pastreaza traditiile populare, numai ca acum se politizeaza mult, sint sponsori care dau bani si apoi trebuie sa le iasa numele in fata. Se apropie alegerile si este de inteles ca le trebuie capital politic. Aceste festivaluri reprezinta o ocazie buna pentru asa ceva, mai ales in mediul rural si, la final, lumea ii voteaza. Pina la urma, oamenii se mai destind, mai ales ca vremea este buna in continuare. Daca se mai pastra traditia populara de acum 40 - 50 de ani era si mai bine."


Daniela Popescu, 45 ani, casnica, Focsani


"Am fost de citeva ori la festivaluri in judetul nostru, dar anul acesta nu stiu daca mai pot. Mi-a placut sa merg mai ales la cele care au loc la munte, deoarece este o zona frumoasa si mai stam la aer curat. Nu stiu cita traditie se mai pastreaza, dar merita sa mergi si sa vezi ce este acolo. Pentru cei care locuiesc in mediul rural sint bune prilejuri de petrecere, de voie buna, de intilniri cu prietenii si de stat la o bere. Mai vezi cite o batrinica imbracata in costum popular, dar in nici un caz tineri. De citiva ani, mai ales in preajma alegerilor, la acest evenimente isi fac aparitia tot mai multi politicieni, sau chiar ei le organizeaza, nemaitinind cont de banii cheltuiti. Doar ca uita sa mai dea bani cind este vorba de o problema majora in comunitatea respectiva."


Dorina Georgescu, 71 ani, pensionar, Focsani


"Nu am mers niciodata la festivalurile care au loc in mediul rural. Problemele de familie m-au tinut foarte mult pe loc si nu am putut participa la nici un astfel de festival din judet. Sint frumoase cred, deoarece mai pastreaza ceva din traditiile de altadata. Fiind alegeri anul acesta, chiar de Sfintul Andrei, pe 30 noiembrie, este posibil ca ele sa fie politizate mai mult, ceea ce este pacat. Este bine ca ele se mai organizeaza, iar cei care participa mai pot schimba peisajul si atmosfera. In mediul rural se mai pastreaza cu adevarat traditia, mai ales in zona de munte."


Aurora Nita, 54 ani, pensionar, Focsani


"Nu am participat niciodata la vreun festival care are loc la sat, in judetul nostru. Sint frumoase aceste manifestari, dar din pacate nu am reusit sa ajung pina acum. Poate pe viitor voi merge totusi macar la unul, dar cred ca trebuie sa mai cautam si prin ziar sa aflam cind mai sint astfel de festivaluri la noi. Gasim noi o masina sa ajungem la munte, deoarece se merita, macar sa stai la aer curat. Chiar daca ne-am nascut in Galati, de 35 de ani ne consideram vrinceni si ne place acest lucru."


Minodora Tanase, 51 ani, pensionar, Focsani


"Am fost de citeva ori la festivalurile din judetul nostru, dar mi-ar fi placut si in alte judete, sa vedem cum sint si sa le comparam. Eu si sotul ne-am nascut la tara si poate mai mult din acest motiv ne plac aceste manifestari, la care vrem sa ajungem de cite ori avem ocazia. Mai sint unele piedici legate de vreme, ca unele sint mai tirziu, in toamna si este mai rece sau chiar ploua mult. Si copiilor nostri le place sa mearga cu noi sau se duc doar ei, deoarece mai stau la aer curat si se intilnesc cu prietenii."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 11 ore, 50 minute, 11 secunde
Menirea unui festival folkloric este aceea de a contribui la descoperirea de noi elemente autentice de folclor si de a le pastra curate pe cele deja cunoscute , de a promova interpreti si grupuri cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.