Jurnalism cetatenesc

Trebuie pastrat ceva din istoria locului, dar sa se termine mai repede

Ramona Nicolae
3 sep 2008 740 vizualizări
proiectul de recalificare urbana in centrul istoric al orasului, ce cuprinde Piata Unirii si Gradina Publica, naste controverse pe zi ce trece

La inceputul lunii aprilie a acestui an, Piata Unirii si Gradina Publica au fost inchise pentru inceperea lucrarilor la proiectul de recalificare urbana a centrului istoric al Focsanilor. Costul lucrarilor se ridica la aproape 8 milioane de euro, bani obtinuti in cadrul proiectului finantat de Uniunea Europeana. In acest timp, Ministerul Culturii si Cultelor a cerut Primariei Focsani sa aduca modificari importante proiectului, pentru ca centrul istoric sa nu fie doar o amintire. Ce parere au focsanenii despre aceste lucrari puteti citi in rindurile urmatoare:


Ciubotaru Preda, 68 ani, pensionar, Focsani


"Nu m-am nascut in Focsani, dar sint stabilit aici de vreo 40 de ani. Piata Unirii trebuia refacuta de mult timp sau, daca nu, macar intretinuta mult mai bine. Nu se stie insa daca ce se face acum este ceva bun, dupa ce vad. Cred ca trebuiau facute mai intii investigatiile si pe urma proiectul. Cind s-a construit centrul orasului, eu am urmarit acest lucru aproape zi de zi. A fost aici o manastire, cea mai nordica din Muntenia si cea mai sudica din Moldova, asa ca din acest motiv trebuiau facute investigatii arheologice in primul rind. Mai este si biserica din spatele CEC-ului, care facea legatura cu cea din Piata, «Sf. Ioan», si asa ceva nu trebuie uitat. Lucrarile nici nu cred ca vor dura doar 18 luni, ci mult mai mult."


Ioan Balint, 61 ani, pensionar, Focsani


"Eu cred ca acest proiect va fi unul bun, dar din ce vad in pozele afisate parca nu-mi place totul. Cred ca ar fi fost bine daca si focsanenii ar fi fost intr-un fel consultati cu privire la aceasta refacere. Ma gindesc ca finalitatea lucrarii va fi una cam prea moderna comparativ cu monumentul Unirii si cu Biserica de acolo. Trebuia pastrata acea nota de istorie, de loc unde s-a infaptuit Unirea Moldovei cu Muntenia. Dar probabil ca nu putem noi decide ce este bine sa se faca. Daca este stabilit in proiect intr-un anume fel, nu stiu daca mai poate fi modificat."


Margareta Ciubotaru, 58 ani, pensionar, Focsani


"Multi dintre focsaneni sint nascuti si crescuti aici, iar din acest motiv poate trebuia sa fie consultati toti cetatenii orasului. Acum, insa, ne dorim ca finalitatea proiectului sa fie una frumoasa, sa iasa ceva placut ochiului si in nota secolului in care traim. Durerea noastra, a multora, este ca din ce vad in acele poze ale viitoarei Piete nu exista nimic pentru copii. In continuare nu se face nimic pentru cei mici, nu se amenajeaza pentru ei nimic frumos si sigur. Sintem satui de custile in care traim, asa ca ne dorim sa iesim la plimbare in locuri frumoase si sa fie are curat. Trebuie pastrat ceva din istoria locului, dar sa se termine mai repede."


Lidia, 70 ani, pensionar, Focsani


"Contribuim din plin la infrumusetarea orasului, chiar si la acest proiect, asa ca era necesar sa fim si noi cetatenii consultati. Nu sa se faca referendum, dar gasita o modalitate cumva. Lucrarea va fi una de durata cu siguranta, avind in vedere ca sint divergente intre Ministerul Culturii si Primarie. Nu am vrea sa fie luat nimic din Parcul Central, ca ducem lipsa de spatiu verde. Din ce am vazut in pozele afisate, mie imi place cum va fi, dar pina la final vom vedea si, mai este o vorba, «afara-i vopsit gardul"¦». Avem un oras incarcat de istorie si chiar cultura, asa ca trebuie sa pastram ceva din acest «parfum»."


Delia, pensionar, Focsani


"Am inteles ca in urma sapaturilor au gasit ceva vestigii istorice. Sint controverse intre Ministerul Culturii si Cultelor si Primarie in legatura cu acest proiect, din cite am auzit. Trebuie gasite insa solutii cit mai repede si mult mai multa forta de munca, ca altfel va dura multi ani lucrarea. Nu cred ca se putea ajunge sa fie consultata o masa de oameni cu privire la acest proiect, mai ales ca ei oricum fac ce doresc, si asta nu de ieri, de azi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 12 ore, 36 minute, 53 secunde
Deci cam acestia sunt focsanenii care pot fi intalniti pe strazile orasului, media de varsta 66 de ani, profesia pensionar. Daca acum asa arata focsanenii oare cum vor arata ei la finalul proiectului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.