Jurnalism cetatenesc

Cei micuti au preferinte la ghiozdane, sa fie cu imagini din desene

Ramona Nicolae
1 sep 2008 1664 vizualizări
se apropie 15 septembrie si trebuie incepute cumparaturile necesare noului an scolar

Este prima zi de toamna calendaristica si ne apropiem cu pasi repezi de 15 septembrie, prima zi de scoala a noului an. Parintii scolarilor trebuie sa cheltuiasca ceva bani pentru rechizitele necesare elevilor, dar si pentru imbracaminte. De la cel mai mic obiect necesar studiului, radiera, creion sau pix, cu preturi variate in functie de librarie si producator, si pina la cumpararea ghiozdanului, mai ales pentru cei mici, suma totala variaza in functie de buzunarul fiecaruia, dar si de preferintele copiilor. Daca au inceput focsanenii sa se pregateasca pentru noul an scolar puteti citi in rindurile urmatoare:


Tudora Deleliu, 40 ani, com. Maicanesti


"Eu am fiica in clasa a X-a si este mai usor pentru mine cu pregatirea rechizitelor. Face insa acest lucru cu ajutorul si bugetul nostru. A inceput deja sa-si cumpere unele lucruri, mai ales imbracamintea. Preturile sint mai mari de la un an la altul, comparativ cu banii cistigati de noi. De la scoala nu mai primesc mare lucru, aproape tot cumpara elevii. De acum incolo vom cumpara mai multe, ca abia acum aduc toti comerciantii marfa."


Bogdan Badiu, 16 ani, clasa a X-a, Colegiul National "Unirea", Focsani


"Ne vom pregati pentru noul an scolar, dar o vom face in ultimele trei zile de vacanta, deoarece plecam intr-un cantonament de judo in Grecia. Ne place acest sport si as dori sa avem rezultate cit mai bune in viitor. Vom pleca pe 4 septembrie si ne intoarcem cu citeva zile inainte de inceperea scolii. Ne ramin astfel citeva zile pentru a ne pregati. Vom lua strictul necesar de rechizite, deoarece manualele le-am primit de la scoala, asta pina in clasa a X-a, dupa care le vom cumpara noi. Nu mai avem uniforma la liceu, dar ne vom cumpara cite ceva de imbracat, mai deosebit, pentru noul an scolar. Preturile mi se par de la an la an mai mari, dar depinde si unde cauti. Unele lucruri de la noi sint mai scumpe decit in Brasov chiar. Cit priveste librariile din oras, ne vom descurca cu ce avem."


Florina Turcanu, 15 ani, clasa a IX-a, Liceul cu Program Sportiv, Focsani


"Eu fac judo si vom pleca pe 4 septembrie in cantonament in Grecia. Imi place acest sport si as dori sa am rezultate din ce in ce mai bune pe viitor. Incepind de anul acesta voi studia la Liceul cu Program Sportiv. Cind ne vom intoarce din Grecia voi incepe si pregatirile pentru scoala. Imi voi lua rechizite si ceva imbracaminte. Preturile mi se par mai mari de la un an la altul, iar noi chiar nu avem librarii mai multe in oras,de exemplu, pentru a fi oferta mai mare."


Georgeta Drilea, 49 ani, vinzator librarie, Focsani


"Perioada mai aglomerata la cumpararea rechizitelor este intre 10 si 20 septembrie, cu aproximatie. Multi parinti lasa dupa 15 septembrie cumpararea rechizitelor, pentru ca fiecare invatator cere ceva anume pentru ore. Asta mai ales pentru cei de clasa I. Ceilalti iau dupa buget, adica putine caiete la inceput si mai completeaza cu altele in cursul anului. Cei micuti au preferinte deosebite la ghiozdane, cu imagini din desene animate. Parintii lor le satisfac aceste gusturi, daca au si bani, iar daca nu iau ceva mai ieftin. Stocurile le avem pregatite din iulie, dar mai primim si pe parcurs. Preturile sint la fel ca anul trecut, doar ce este aparut nou, este mai scump."


Costel Baciu, 18 ani, clasa a XII-a, Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", Focsani


"Mi-am cumparat majoritatea rechizitelor pentru noul an scolar inainte, dar voi mai lua ceva si dupa, depinde ce anume ne cer profesorii. Mie mi se pare ca preturile cresc de la an la an, chiar cu mult. Am venit cu tatal meu la cumparaturi si ne intelegem bine, adica am si eu grija sa nu iau ce-i mai scump. Am implinit 18 ani si deocamdata nu am mai primit alocatia, deoarece imi trebuie ceva de la scoala pentru a o primi, asa ca tot ce am cumparat a fost din banii parintilor. Imi este necesara si uniforma la scoala, deoarece in anumite zile ale saptaminii o purtam, pentru ca asa cere regulamentul liceului."


Enache Baciu, 53 ani, constructor, Focsani


"Acum, spre sfirsitul vacantei luam «in mare» rechizitele, urmind ca dupa inceperea scolii sa mai completam cu cite ceva, in functie de cerintele profesorilor. Preturile cresc de la an la an si este o problema pentru noi acest lucru. Am venit cu fiul meu sa cumpere rechizite si intelege sa nu ia cele mai scumpe lucruri, ci in limita banilor pe care ii avem."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.