Jurnalism cetatenesc

Este rau daca nu avem apa, dar o si hulim cind strica locuintele

Ramona Nicolae
26 aug 2008 590 vizualizări
s-au scurs trei ani de la inundatiile devastatoare din judet

S-au scurs trei ani de la inundatiile devastatoare din judetul nostru. Apele dezlantuite au luat vieti omenesti cu ele, au lasat mii de locuitori fara case sau fara agoniseala de-o viata. Efectele viiturilor se mai vad si acum. Deoarece Vrancea se afla la confluenta mai multor riuri, Siret, Putna, Milcov, Trotus si Susita, judetul poate fi ravasit oricind de ape. In cei trei ani scursi de atunci, s-au consolidat sau sint in curs de consolidare malurile si digurile riurilor si s-a elaborat un plan judetean de aparare impotriva inundatiilor, publicat pe site-ul Prefecturii Vrancea. Conform acestuia, cele mai expuse localitati in caz de inundatii sint tot cele lovite de tragedie acum trei ani. Ce parere au vrincenii despre ce ar trebui sa faca autoritatile locale sau chiar locuitorii pentru a mai stavili din furia apelor puteti citi in rindurile urmatoare:


Petcana Gheorghita, 52 ani, pensionar, Focsani


"Nu cred ca in fata viiturilor mai putem face fata. Cu natura nu ne putem juca. Pe de alta parte si noi, oamenii, avem greselile noastre, pentru ca s-au facut multe defrisari, s-a luat piatra de riu pentru a face drumuri, pe care tot apa le ia in final. Nu neaparat autoritatile sint de vina pentru ceea ce se intimpla in unele localitati cu apele, deoarece si natura este capricioasa. Trebuie insa gasite anumite metode de catre cei de sus, pentru a mai stavili cite ceva din ape. Trebuie sa oprim apele cit putem de mult. Este rau daca nu avem apa si o dorim tot timpul, dar o si hulim cind ne strica locuintele."


Mihaela A. Gheorghita, 7 ani, clasa I, Focsani


"Eu locuiesc in oras, dar stiu despre inundatiile mari care au fost la noi in judet si in tara. Au murit oameni, au fost case inundate sau luate de ape, oricum a fost urit si rau pentru multi oameni. Am fost si putin speriata de ce vedeam si auzeam, astfel ca am intrebat-o pe mama daca la noi la bloc vine apa. Noi locuim la etajul cinci, asa ca sintem mai norocosi deoarece nu vine apa peste noi."


Maria Paraschiv, 45 ani, casnica, Focsani


"De citiva ani incoace avem parte numai de inundatii. Fiecare zona a tarii a fost lovita de furia apelor. Trebuie ca autoritatile sa se implice mai mult in a salva satele si gospodariile oamenilor. In acest sens trebuie facute studii de catre specialisti si, nu stiu, poate deviat cursul unor ape sau construite diguri de protectie. Dar ni se trage si de la taierile masive din paduri. Acum platim pentru asa ceva. Problema este ca ramine fara casa unul care doar atit avea, atita strinsese el in viata. Casa si tot din ea era agoniseala de-o viata."


Gheorghe Zainea, 75 ani, pensionar, Focsani


"In calea naturii, uneori, nu ne putem aseza, dar s-ar putea face cite ceva de catre autoritati, niste intariri, diguri sau alte planuri pentru a mai stavili din furia apelor. Trebuie facute de catre specialisti anumite studii, in urma carora macar trebuie intarite digurile, iar acolo unde ele nu exista, trebuie facute neaparat. Poate in primul rind trebuie sa nu mai taiem padurile, dar din pacate le-au cam taiat unii. Nu trebuie sa ne gindim ca nu putem face absolut nimic."


Florica Huiban, 75 ani, pensionar, Focsani


"Nu sint in masura sa spun ceea ce trebuie sa faca autoritatile noastre pentru a mai opri din furia apelor. Ele trebuie sa mearga pe teren sa vada ce este si ce sa faca apoi. Cred ca trebuie revizuite digurile de aparare, acolo unde exista, apoi sa nu mai taiem padurile, ca s-au facut foarte multe defrisari in ultimii ani. Am fost nu de mult la Slanic Moldova si am vazut acolo ce a lasat in urma puhoiul de apa. Cel mai mic piriu poate deveni peste noapte cel mai naprasnic. Santurile din sate nu sint curatate, sint acoperite de diverse lucruri. Pe acolo ar trebui sa se scurga apa, nu sa fie depozitate gunoaie, de exemplu. Ca sa nu mai spun de localnicii care nu dau o mina de ajutor militarilor sau politistilor sa care un sac cu nisip. Stau si se uita. Nu se poate astepta doar la autoritati, trebuie sa mai dam si noi o mina de ajutor. Ce sa mai faca un primar intr-o comuna, daca a venit apa peste el?"


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.