Jurnalism cetatenesc

Cei care cumpara vor ieftin, noi care vindem vrem sa dam scump

Ramona Nicolae
25 aug 2008 665 vizualizări
agricultorii vrinceni se pling de la an la an ca recoltele merg din ce in ce mai rau

In luna august, piata de legume din Focsani ar trebui sa fie plina cu produsele agricultorilor nostri. Cei din judetul nostru, dar si din cele invecinate, care au gradini si vin sa vinda in piete, spun ca de la un an la altul merge mai rau. producatorii se pling ca nu scot nici macar banii pe care i-au investit, iar munca lor nici nu o mai pun la socoteala. Parerile lor despre ceea ce inseamna sa fii legumicultor sau agricultor in Romania puteti citi in rindurile urmatoare:


Sofia Mihai, 62 ani, agricultor, Tecuci, jud. Galati


"La cimp se munceste greu, iar unii clienti cauta sa le dai marfa pe degeaba. Stropim o data pe saptamina, si ne costa 80 - 90 de lei, iar irigatul pe care-l facem tot o data pe saptamina costa 100 de lei. Anul acesta am pus rosii, pepeni, iar la cimp porumb. Asta e marfa baiatului meu pe care-l ajut si eu. Muncim toti la un loc pamintul pe care-l avem. Macar sa adunam ceea ce bagam in pamint, ca munca nu ne-o scoatem oricum. Noi am avut serviciu, iar dupa pensie am mai lucrat pamintul. Fata de acum doi ani, cind vindeam imediat rosiile, acum este mai greu. Munca agricultorului nu este platita. Cind venim in piata sa vindem, lumea cauta sa ia mai ieftin, deoarece nici ei nu au bani. Preturile vor mai creste, mai ales la rosii, cind se vor termina cele de gradina. Eu as fi bucuroasa sa le vinda si cu pretul de acum, 1 leu si 50 de bani, numai sa vind."


Elena Cernea, 62 ani, pensionar CAP, com. Bolotesti, sat Putna


"Muncesc in gradina de nevoie, deoarece nu am din ce trai. Fac acest lucru de 40 de ani, de tinara. De doi ani incoace merge insa foarte prost la gradina, iar totul este foarte scump. Si pentru producatori si pentru cei care cumpara de la noi. Am venit in piata cu fructe, legume, cam de toate, iar la cimp avem si porumb si vita de vie. Ne descurcam greu cu munca, deoarece sintem batrini, si eu si sotul. Asta este munca de agricultor."


Aneta Batrinu, 57 ani, agricultor, com. Gologanu


"La gradina muncesc de copil, deoarece asta faceau si parintii mei. Aveam solarii, puneam castraveti, rosii, pastai. Tatal meu avea rasadnita si asa am invatat aceasta indeletnicire. Impreuna cu sotul meu muncim in gradina mai mult de nevoie, sa avem cu ce trai. Nu prea are cine sa ne ajute. A fost un an rau, deoarece s-au manat multe legume si, chiar daca am udat si am mai tratat, tot nu s-a facut ceva bun. Rosii nici nu mai am, deoarece s-au pirlit toate. Este cel mai rau an de pina acum. Se vor scumpi automat toate legumele mai spre toamna, chiar daca unele sint mai ieftine acum, cum ar fi vinetele. Spre sfirsitul verii preturile vor mai creste in mod sigur."


Cristian, 48 ani, agricultor, com. Biliesti


"Ne ocupam de gradinarit de mici copii, impreuna cu parintii. Nu stiu daca ne place asa de tare sa muncim in gradina, dar nevoia ne indeamna. Citusi de putin exista si placere. Anul acesta a fost unul foarte prost, dar cam de doi - trei ani incoace merge din ce in ce mai greu cu gradina. Avem rosii, ardei, vinete pe piata si altele mai pentru casa. Preturile nu cred ca vor mai creste, chiar si spre sfirsitul verii, dimpotriva este posibil sa mai scada, deoarece vor aparea rosiile de solar. La timpul acesta, rosia este scumpa, 2 lei si 50 de bani, dar nici nu prea s-au facut legume asa ca anii din urma."


Ionica Popa, 48 ani, agricultor, sat Radulesti, com. Vinatori


"Ma ocup de gradina cam de zece ani, deoarece nu aveam din ce trai. Muncesc in gradina impreuna cu sotul meu. Cultivam ardei, rosii, vinete, verdeata, pastai si altele. Ardeiul nu a mers anul acesta, nu s-a facut aproape deloc. Din cauza vremii, aproape tot a mers rau, foarte slab. Udam, tratam si degeaba, productia nu este mare si nici prea buna. Cred ca este cel mai prost an din ultimii sase. Vom continua insa sa ne ocupam de gradina, deoarece nu avem din ce trai. La 48 de ani nu prea mai avem de ce sa ne apucam. Preturile vor creste peste toamna, deoarece nu s-a facut mare lucru. Vinzarile sint asa si asa, cam incet. Cei care cumpara vor ieftin, noi care vindem vrem sa dam mai scump."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.