Lunile august- septembrie sint dedicate pregatirii pentru iarna
Incepind cu luna august, gospodinele incep sa petreaca mai mult timp in bucatarie, deoarece pregatesc anumite conserve pentru iarna. Ne-am obisnuit sa facem in casa suc sau bulion de rosii, zarzavat la borcan numai bun de pus in oala pentru ciorba, decit sa mergem in magazine si sa-l cumparam. In ultimul timp insa, o parte din aceste gospodine, mai tinere poate, avind la indemina congelatorul, il folosesc pe acesta la maximum. Pun in el cam tot ceea ce se poate congela peste iarna, de la zarzavaturi pina la legume. Cum aleg gospodinele noastre sa se pregateasca pentru iarna puteti citi in rindurile urmatoare:
Vasilica Pamfile, 58 ani, pensionar, Focsani
"Zarzavat pentru iarna nu am mai facut de multi ani. Acum cumpar ardei, patrunjel si alte verdeturi pe care le pun la congelator, iar morcovul il tin la rece. Voi face insa putin suc de rosii. Este si mai usor asa, nu mai muncesti atita. Sucul de rosii il facem insa in casa, deoarece este si mai gustos, sigur si nu are conservanti. Nu am inceput sa pregatesc din toate acestea pentru iarna, cam din septembrie incolo. Am facut insa compot si dulceata din diferite fructe. Daca aminam prea mult, mi-e teama sa nu scapam rosiile, ca vremea este asa capricioasa."
Mariana Tutoi, baby-sitter, Tulnici
"Cel mai bine cred ca vom cumpara ceea ce ne trebuie pentru iarna din magazine. Sint multe produse care ne trebuie la gatit si sint si bune. Mai facem in casa insa suc de rosii, dar nu prea mult. Totusi, chiar daca gasim in magazine, la tot pasul, asemenea produse, tot mai bune sint cele facute in casa si fara conservanti. Pentru conserve luam din piata ce este mai ieftin, numai ca produsele ce nu costa prea mult sint marfa rea. Nu am inceput sa fac nimic pentru iarna, astept sa se mai ieftineasca piata. Am facut insa mai demult compoturi si dulceata. Se poate insa sa pierdem si ce este acum in piata. Cum ne-o fi norocul."
Georgeta Istrate, 58 ani, pensionar, Focsani
"In ultimul timp am inceput sa optam mai mult pentru congelator pentru a avea la iarna din ce gati. Avem virsta cind produsele pe care le consumam trebuie sa fie cit mai aproape de starea lor naturala. Nu putem congela fructele din pacate, deoarece nu mai au gust bun, dar eu le conserv la borcane pentru a face prajturi. Zarzavaturile le pregatesc in doua moduri pentru iarna. Unele la congelator, altele la borcane, fierte. Am facut o parte din ele, mai exact sucul de rosii, dar materia prima este foarte scumpa. Preturile in nici un caz nu vor mai scadea, deoarece seceta a uscat legumele. Nu prea iau din magazine bulion sau pasta de tomate, deoarece sint pline de conservanti sau se schimba eticheta si sint de fapt expirate. Ceea ce facem noi in casa este cel mai bun. Lunile august - septembrie sint dedicate pregatirii pentru iarna."
Paraschiva Feraru, 70 ani, pensionar, Focsani
"Deocamdata nu am inceput sa fac nimic din conservele de iarna, adica bulion si zarzavat, deoarece astept sa apara mai multe legume si astfel se vor ieftini. Este o vara insa cam saraca in produse. Rosiile sint 20 lei acum si de asta mai astept. Pun zarzavat numai la borcan, nu la congelator. Oricum, fiind singura, nu mai fac multa ciorba, asa ca nu fac o cantitate prea mare, dar din toate cite ceva. Iarna este lunga si trebuie sa ai in casa ceea ce iti este necesar. Am facut insa dulceata din citeva fructe, chiar daca nu au fost chiar ieftine."
Ionela Marina, 58 ani, pensionar, Focsani
"Aproape ca nu mai fac in casa conserve pentru iarna. Cumpar din magazine ce imi trebuie, deoarece piata este foarte scumpa, iar bani nu prea sint. Imi vine greu iarna in ceea ce priveste cumparaturile, deoarece cresc cheltuiele la intretinere, dar nu avem ce face si atunci ne intindem cit ne este plapuma. Voi face niste conserve pentru iarna, dar mult mai putine decit cu ani in urma. Nu putem sa mergem in magazine sa cumparam orice si oricit."
Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC