Jurnalism cetatenesc

Intre noi trebuie sa ne intelegem prin cuvint

Ramona Nicolae
20 aug 2008 775 vizualizări
o mama a fost batuta de o familie vecina, in momentul cind a intrebat de ce i-au agresat fiica

Se spune tot mai mult ca micutii din ziua de azi sint altfel decit cei de acum citiva zeci de ani in urma. Sint mult mai energici, mai activi, intr-un cuvint, mai plini de personalitate. Cind se joaca intre ei, pot aparea situatii neplacute, chiar conflictuale, pot face lucruri care nu trebuie si din acest motiv trebuie supravegheati tot timpul. Atunci cind copilul nostru este necajit sau lovit de un altul, nu ne convine si luam unele masuri. O mama a venit acasa si a gasit-o pe fiica de zece ani lovita de vecini. In momentul in care s-a dus la acestia sa intrebe ce s-a intimplat, a fost batuta si ea. Ce parere au unii parinti si bunici despre cum trebuie sa procedeze cind copiii lor sau cei cu care se joaca nu fac lucruri tocmai bune sau cind sint loviti de altii puteti citi in rindurile urmatoare:


Marcela Popa, 32 ani, Focsani


"Anumite situatii neplacute dintre copii, cind nu se inteleg, trebuie rezolvate in primul rind prin discutii, dar depinde si de virsta copiilor. Daca este micut il iau pur si simplu si plec cu el, iar daca este mai mare si intelege, ii explic ca nu este bine ceea ce se intimpla. Cu copiii totul se rezolva prin educatie si vorba buna. Daca trebuie ajuns la parinti, trebuie rezolvata problema tot prin discutie. In nici un caz nu trebuie sarit la bataie. Nici sa bati copilul, indiferent al cui este, dar nici parintii intre ei sa nu se bata. Depinde insa si de familiile respective, din ce mediu social provin. Daca un copil greseste, el nu trebuie batut, chiar daca nu este al tau si poate a facut ceva rau. Si copiii vor proceda la fel mereu, daca vad la parinti asa."


Antoneta Olaru, 54 ani, pensionar, Focsani


"Copiii mei sint mari si nu am nepoti de la ei, iar acum am grija de o fetita. Cind erau mici, nu prea am avut timp de ei, deoarece serviciul imi ocupa mult timp. Nu am avut parte de situatii neplacute intre ei si alti copii. Acum copiii sint mai nazdravani, mai vioi, iar conflictele pot aparea mai des. In nici un caz acestea nu se rezolva cu bataia, ci cu discutii intre parinti si copii. Trebuie discutat frumos cu ei, deoarece cu bataia nu rezolvi nimic bun. Iar parintii trebuie sa rezolve tot discutind intre ei, deoarece copiii mai fac nazbitii. Nu sint de acord ca parintii sa se bata."


Vasilica Andronache, 52 ani, brutar, com. Vidra


"Chiar daca un copil face un lucru rau, nu trebuie batut nici el, dar nici parintii lui. Nu este normal asa ceva, ci trebuie sa discuti frumos cu parintii, nu sa folosesti parul. Intre noi trebuie sa ne intelegem prin cuvint, la fel si copiii, care trebuie sa se respecte intre ei si sa se iubeasca. Un astfel de comportament al parintilor poate se intimpla mai mult la tara, dar depinde si de educatia primita din primii ani de viata. Fiecare incearca sa-si faca dreptate cum poate, chiar si cu bita."


Catalina Boureanu, 28 ani, asistent medical, Focsani


"Situatiile neplacute dintre copiii nostri si altii trebuie rezolvate cu grija, prin discutii, in nici un caz cu bataie data celor mici, dar nici parintilor. Depinde de ceea ce a facut copilul respectiv de i-a determinat pe acei oameni sa procedeze asa. In cazul in care copilul meu greseste sau un altul fata de el, discutam in primul rind cu ei si cu parintii. Copiilor trebuie sa le spui ca nu este bine ceea ce fac. Dupa parerea mea, mama copilui a fost batuta din alt motiv. Cred ca acolo exista un conflict mai vechi, iar ceea ce a facut copilul respectiv a fost de fapt scinteia care a dus la bataie. A fost o rabufnire a acelei familii. Nu-mi cade nici mie bine daca fiul meu ar fi necajit de un altul, dar nu rezolv problema cu bataia sau cu cearta, ci discutind cu el sau cu parintii."


Nuta Ghimes, 50 ani, pensionar, Odobesti


"Dupa parerea mea, o astfel de intimplare intre doua familii se datoreaza unor oameni fara caracter. Sa ajungi sa bati parintii unui copil pentru ca acesta a facut un lucru rau nu este un mod de a rezolva situatia. Nu prea am auzit de asemenea cazuri, ca parintii sa bata si copilul si pe mama lui. Copiii trebuie supravegheati indeaproape, deoarece ei sint imprevizibili si pot gresi tot timpul. Nu trebuie sa-i batem in nici un caz."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 17 ore, 31 minute, 43 secunde
Mama respectiva ar trebui sa faca plangere penala si sa ceara si daune materiale si morale de la ceilalti parinti, avand grija sa scoata si certificat medical.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.