Jurnalism cetatenesc

Vin cu bani acasa si pot cumpara multe lucruri

Ramona Nicolae
19 aug 2008 670 vizualizări
strazile si terasele sint pline pina la refuz in aceasta perioada a anului, cind au venit in vacanta cei plecati in strainatate

Incepind cu a doua parte a lunii iulie municipiul incepe sa fie luat cu asalt incetul cu incetul, pentru ca in luna august la orice coltisor de strada sa auzi cum nu se mai vorbeste bine romaneste, ci cu puternic accent italienesc. Desi nu exista o statistica oficiala privind numarul celor intorsi acasa din strainatate, se estimeaza totusi ca acestia sint in numar de 5.000, cei mai multi din Italia si Spania. Strazile sint pline cu masini care au numar de inmatriculare de Italia, cabinetele stomatologice sint luate cu asalt, la fel ca si magazinele de imbracaminte si cele alimentare sau cofetariile. Ce parere au vrincenii despre aglomeratia din oras si daca venirea in vacanta a stranierilor face ca preturile sa creasca puteti citi in rindurile urmatoare:


Maria Tibrea, 54 ani, Focsani


"Dupa parerea mea, preturile au crescut in aceasta vara, dar nu neaparat datorita venirii in vacanta a celor plecati sa lucreze in strainatate. Pe linga aglomeratia care este in aceasta perioada in oras, eu cred ca vinzarile au crescut destul de mult si in nici un caz nu au cum sa scada tocmai acum. Ei vin cu bani multi acasa si pot cumpara multe lucruri. In supermarketuri oferta este destul de mare si ei au de unde sa aleaga, chiar si produse italiene. In piata, produsele sint cam scumpe, dar cred ca din cauza vremii si a scumpirilor in lant de pina acum, nu neaparat venirii acasa a stranierilor."


Cornelia Pietroiu, 38 ani, bucatar, Focsani


"M-am mutat de curind in Focsani, eu fiind din Buzau. In urma cu an de zile am luat un apartament si m-am mutat aici. In Buzau nu sint atit de multi plecati in strainatate, la munca, cum este in Vrancea, ci au ales sa ramina acasa. Nu ca ar fi mai bine in Buzau decit aici, deoarece viata este la fel de grea in toata tara. Nu cunosc foarte bine situatia din judet si nu pot face o comparatie cu anii trecuti, dar am observat ca in aceasta perioada este mult mai aglomerat orasul, cu multe masini de Italia. Preturile cred ca sint la fel, indiferent ca vin sau nu ei in vacanta, deoarece asa se intimpla peste tot."


Domnica Vatra, 53 ani, casnica, Focsani


"Sint vrinceanca, dar de ceva timp m-am recasatorit si m-am mutat in alt judet. Vin totusi des aici cu diverse treburi. Si acolo sint plecati multi sa munceasca in strainatate, ca si aici de altfel. Am observat ca Focsaniul este mai aglomerat in aceasta perioada, dar nu am avut timp sa merg la cumparaturi sa vad ce este. Cu toate acestea, eu cred ca preturile cresc din cu totul alte motive, in nici un caz datorita venirii lor acasa, in vacanta. Au fost multe scumpiri in ultima perioada in toata tara, asa ca este de asteptat ca preturile sa urce. Revenind la anumite perioade in oras, pe timpul anului, pot spune ca imi place cum arata si este in continua schimbare."


Dana, 52 ani, casnica, Focsani


"Cind vin acasa cei care muncesc in strainatate in mod sigur cresc vinzarile la toate produsele. Orasul este foarte aglomerat, multe masini, dar si multa lume pe strazi. Eu tocmai ce am revenit acasa, deoarece am fost plecata la tara si nu prea am avut timp sa merg la cumparaturi sa vad ce este. Din acest motiv nu pot spune cum sint preturile, mai ales cele din piata. Dupa parerea mea, insa, ele cresc oricum, mai ales din cauza vremii, nu a venirii in vacanta a vrincenilor plecati in strainatate."


Adelina Puica, 14 ani, eleva, Focsani


"In aceasta perioada a anului, cind vin acasa cei care muncesc in strainatate, vinzarile cresc in mod sigur, dar si preturile, in special la imbracaminte si alimente. Spun acest lucru deoarece ma plimb de multe ori prin oras si observ schimbarile ce au loc in scurt timp."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 14 ore, 45 minute, 45 secunde
como se dici la coca-cola la voi ?? :))
, acum 739408 zile, 14 ore, 45 minute, 45 secunde
Eu sunt de parere ca locuri de munca sunt si in tara :) , doar ca de` . mai trebuie si ceva studii. Alta chestie . Frate , oamenii astia vin de acolo sa se faleasca aici . Wtf ?! Si accentul de care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.