Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa se ofere un pahar cu apa oamenilor pe strada

Ramona Nicolae
15 aug 2008 551 vizualizări
zilele de canicula au revenit in Focsani

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" si de la Serviciul de Ambulanta Judetean Vrancea nu s-au confruntat cu solicitari de la cetateni din cauza temperaturilor ridicate din aceste ultime zile. Focsanenii se pare ca si-au insusit destul de bine masurile de precautie pe care trebuie sa le ia pe timpul verii: sa bea multe lichide, sa consume fructe, dar sa nu se bea bauturi alcoolice si cele cu continut ridicat de cofeina. Primaria Focsani spune ca a amenajat in municipiu sase centre de prim ajutor, climatizate: doua in Piata Moldovei si cite unul la Gara, in Sud, la Cinematograful Balada si pe strada 1 Decembrie. Primaria mentioneaza ca nu se mai pot amplasa corturi, deoarece si acestea trebuie sa aiba aer conditionat. Cit de utile sint cetatenilor aceste centre climatizate si cum se protejeaza ei de canicula puteti afla din rindurile urmatoare:


Ileana Radulescu, 50 ani, pensionar, Focsani


"Este o perioada foarte calduroasa si de la sine se intelegea ca erau necesare mai peste tot in oras corturi sau alte spatii amenajate pentru acordarea primului ajutor sau a unui pahar cu apa. Asa se intimpla in lumea civilizata. Ajutorul nu trebuie acordat doar copiilor si batrinilor, ci si tinerilor, deoarece si ei sufera din cauza caldurii."


Florica, 69 ani, pensionar, Focsani


"Este foarte cald zilele acestea. Ar fi necesare niste corturi care sa ofere cetatenilor ajutor. Dar cine sa le amplaseze? In oras nu se mai face curat, ce pretentii sa mai avem si pentru asa ceva? Degeaba sint amplasate centre climatizate ici-colo, ca nu-mi folosesc la nimic, dimpotriva, imi este greu sa ajung. La noi nu prea se are grija de cetateni. In rest, am sticla cu apa la mine tot timpul, dar mai beau si o cafea dimineata, deoarece asa m-am obisnuit."


Georgeta Burca, 59 ani, pensionar, Focsani


"Ma abtin de la comentarii privind amplasarea unor corturi care sa-ti ofere ajutorul in aceste zile caniculare. Trebuie sa am grija eu de mine. Ies dimineata din casa, stau pe o banca din apropierea locuintei unde este umbra mult timp si placut. Evit sa merg departe de casa si la ore din mijlocul zilei. Am in permanenta sticla cu apa la mine, dar citeodata este greu sa o iei cu tine, mai ales cind faci piata. Din acest motiv mai ales, erau bune acele corturi, amplasate in mult mai multe locuri din oras. Chiar daca exista unele in zona pietei, pina la mine acasa este distanta mare. Ni se recomanda sa evitam cofeina, dar dimineata mai beau o cafeluta, nu pot renunta la ea, dar beau mai putin."


Marlena Iancu, 31 ani, Focsani


"Stau cu baietii mei mai mult in parc, punem paturica la umbra, dar cel mai mic nu tine cont de temperatura si se plimba pe unde vrea, mai ales pe linga apa, chiar daca este soare. Trebuie sa ne protejam intr-un fel de soare si caldura. Cred ca mai ales in parcuri, in spatiile de joaca, unde sint multi copii cu parinti si bunici ar fi fost necesare corturi care sa ofere ajutor in aceste zile cu temperaturi foarte ridicate. Indiferent daca aveau sau nu climatizare, acestea puteau oferi un prim ajutor oamenilor."


George L. Iancu, 7 ani, clasa I, Focsani


"Cind este foarte cald afara si soare mult, port in primul rind sapcuta. Mama are mereu grija sa nu o uit acasa. Apa beau doar cind imi este sete, dar vara mai mult. Mai maninc pepene, dar nu prea mult, apoi mai stau la umbra, dar imi place si soarele. Ma joc mult, merg cu bicicleta si transpir mereu din acest motiv."


E.P., 49 ani, laborant, Focsani


"In aceste zile de canicula, avem grija sa bem multe lichide si sa consumam fructe, cit de mult putem. Erau necesare niste corturi care sa ofere ajutor cetatenilor, dar ele au fost odata, demult. Acum doar ne amintim de ele. Nu trebuie sa fie neaparat climatizate, ci sa ofere un pahar cu apa. Degeaba ne sfatuieste primaria sa mergem prin magazine ca sa ne racorim, pentru ca asa a mai intrat un fond in buzunarul institutiei. Sa ne faca un cort de paie, cum o fi, numai sa existe. Sint total dezinteresati de cetateni, iar interesul intra in buzunarul lor si atit."


Silvica Gavrila, 32 ani, casnica, Focsani


"Cind iesim afara cautam mai mult umbra, dar este destul de greu cu aceste temperaturi ridicate. Luam mereu dupa noi sticla cu apa, dar consumam si multe fructe. Prin alte judete sau chiar in anii din urma au fost si la noi amplasate corturi de prim ajutor in timpul caniculei. Chiar daca nu erau climatizate, cum se cere acum, erau totusi folositoare. Sa existe cum o fi un cort care sa ajute oamenii, in parcuri, in locuri aglomerate."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.