Jurnalism cetatenesc

Prietenia

Ziarul de Vrancea
14 aug 2008 745 vizualizări
"Un lucru care pe cit e de complicat, pe atit de usor de înfaptuit. începe printr-o conversatie, se solidifica prin încredere si se pastreaza cu multa rabdare!"

"Trei lucruri esentiale in ziua de astazi! Daca vreunul din aceste trei etape lipseste, totul se darima. E ca un zid caruia nu i-ai pus piatra de temelie. Atunci cind gasesti cu adevarat unul, te poti considera fericit! (sa nu confundam incercarea de a-l ajuta, cu incercarea de a-i da un sut pentru a cadea in groapa). Cu timpul, definitia insasi s-a schimbat, astfel incit amicul nu mai e cel care putea sa-si rezerve cinci minute din timpul sau liber doar pentru a sta cu tine (poate doar sa stati uitindu-va unul la celalat si asta ti-ar da incredere!). Ba, din contra, el are ceva mult mai important de facut si nu are timp. Apoi, vrei sa-i spui si tu ceva, vrei sa ai cui sa-i destainui secretele tale fara sa iti pui problema ca va spune vreodata cuiva. Vrei sa il privesti cu incredere si sa il lasi sa te descopere. Daca ceea ce gaseste nu ii place, asta inseamna ca nu te poate accepta asa cum esti si ca nimic din ceea ce vei face nu-i va placea (se spune ca «e mai bine sa fii urit pentru ceea ce esti decit sa fii iubit pentru ceea ce nu esti»).


Poti ierta si avea incredere in cineva?


Vrei sa iti fie cineva alaturi neconditionat, sa te traga de mineca atunci cind gresesti si sa nu-ti poarte pica pe reusitele tale? Foarte bine! Gindeste-te cine ti-ar putea indeplini dorinta! Dar ce se intimpla cind greseste? Ai capacitatea de a acorda o a doua sansa? Poti ierta si avea incredere in acea persoana? Daca da, atunci esti un prieten bun de pretuit. Daca nu, atunci te poti intreba «de ce nu?» si daca tie ti s-ar fi intimplat sa faci acelasi lucru? A ierta este cel mai firesc lucru. Si daca tu esti problema? Ti-ai pus vreodata intrebarea? Daca tu nu ai capacitatea de a respecta limitele unei persoane? Daca nimic din ce ti-ai propus nu iti iese, ce faci? Ai vrea sa nu fii tu cel caruia i se intimpla si ai vrea sa fii perfect, dar nimic nu e perfect. Gindeste-te bine! Ce vrei de la el? Cum vrei sa se poarte cu tine? Cum vrei sa te priveasca? Asa trebuie sa te porti si tu cu el! Tine minte: nu-l incadra niciodata intr-un tipar!; nu vorbi niciodata urit despre cineva daca vrei ca altii sa vorbeasca frumos despre tine; nu-l face sa se simta incomod alaturi de tine si sa nu fii niciodata superior (cind ai un prieten, trebuie sa ii fii egal); nu-l face sa te invidieze devenind egocentric si povestind tot timpul despre succesele tale; asculta-l! (nu-l ignora niciodata! nu se stie cind iti vine rindul!); nu fii superficial! (lasa-l sa te cunoasca asa cum esti tu cu adevarat!).


Cristina Roibu,

eleva, Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.