Jurnalism cetatenesc

Georgia este pestele mic, noi si mai mic, iar Rusia este rechinul

Ramona Nicolae
13 aug 2008 556 vizualizări
Georgia si Rusia sint in razboi din cauza regiunii separatiste Osetia de Nord

Stirile ca in unele zone ale lumii este razboi intristeaza pe toata lumea. Nimeni nu doreste asa ceva, iar cel mai tragic este ca se pierd vieti omenesti nevinovate. Vineri, 8 august, a fost prima zi de bombardamente in Georgia in urma carora presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a declarat ca tara sa "e in stare de razboi". Dupa mai bine de doua zile de bombardamente, duminica, Georgia a facut un prim pas spre incetarea acestui conflict cu separatistii sprijiniti de Rusia. Astfel, guvernul georgian a cerut oficial Rusiei tratative de pace si a decretat incetarea ostilitatilor. In tot acest timp, mii de oameni pleaca spre zone mai sigure, iar cetatenii straini se grabesc sa fie repatriati. Pacea nu s-a instaurat nici acum in acea zona, dimpotriva exista riscul escaladarii conflictului. Ce parere au vrincenii despre acest conflict puteti citi in rindurile urmatoare:


Costica Lazar, 53 ani, lacatus mecanic, Focsani


"Acest razboi pentru rusi este o chestiune de normalitate, este in firea lor. Nu trebuie sa ne mire ceea ce se intimpla acum in Georgia. Politica dusa de rusi a fost tot timpul una de razboi. Nu cred ca tara noastra se va implica intr-un fel in acest conflict. Oricum, fara NATO si UE nu se va putea face nimic. Nu-mi este teama sub nici o forma de acest razboi. Rusii isi au interesele lor acolo, cum ar fi conductele petroliere, asa ca nu vor renunta prea usor. Noi platim rusilor cel mai scump gaz, asa ca in aceste conditii nu stii ce se poate intimpla pe viitor. Rusul tot porc ramine."


Irina Cioibasu, 23 ani, Bucuresti


"Nu sint foarte informata cu privire la acest conflict din Georgia, dar pot spune ca si noi putem fi afectati, deoarece, pe de o parte, la acest moment, platim rusilor cel mai scump gaz din toata Europa. Din alt punct de vedere, daca nu gresesc, chiar din acea zona vine petrolul, asa ca iarasi vom fi afectati, mai devreme sau mai tirziu. Traian Basescu nu cred ca se va implica, deoarece este destul de riscant, asta pentru ca Georgia este pestele mic, noi si mai mic, iar Rusia este clar rechinul."


Constantin Vasiliu, 54 ani, pensionar, Focsani


"Parerea mea despre acest conflict este una proasta. Nu pot spune prea multe eu, deoarece sint o persoana simpla, dar cred ca rusii sint de vina cu tot ceea ce se intimpla acolo. Ne poate afecta si pe noi, deoarece ii avem cam in coasta pe rusi si o racheta poate fi deviata oricind, din greseala, in directia noastra. Sintem cam aproape de acest conflict si nu se stie ce se poate intimpla. Si din punct de vedere economic putem fi afectati, deoarece luam gaze de la rusi, dar cred ca daca avem un contract cu rusii, acesta trebuie respectat. Dar, pina la urma, rusul e porc, asa ca nu ne putem increde in el."


Dumitru Stoian, 26 ani, muncitor, com. Sihlea


"Deocamdata nu are de ce sa imi fie teama de acest conflict din Georgia. Nu vad ce s-ar intimpla rau pentru noi, doar sa fie trimisi soldati acolo, la fel ca in Kosovo, Irak sau Afganistan. Pe plan economic putem fi afectati, deoarece luam gazul de la rusi, care oricum noua ni-l dau cel mai scump."


Nicolae Gogu, 66 ani, pensionar, Focsani


"Orice miscare de acest gen din lume ne afecteaza, ne intristeaza, mai ales ca sint vecinii nostri. Nu stiu in ce masura trebuie sa ne facem griji, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca ne poate afecta, ceea ce se va intimpla in mod sigur din punct de vedere economic. Partea divina este cea de vina in tot acest conflict."


N. S., pensionar, Focsani


"Nu prea am ce comenta referitor la acest conflict din Georgia, deoarece noi, oamenii simpli, avem problemele noastre, de zi cu zi. Trebuie sa raspunda cei care sint in masura, care cunosc situatia de acolo si pot spune mult mai bine de ce este razboi. Nu am ce sa comentez, deoarece nu ma intereseaza."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.