Jurnalism cetatenesc

Cind eram tinara imi placea sa am mult pamint pe care sa-l muncesc

Ramona Nicolae
11 aug 2008 536 vizualizări
agricultorii romani nu mai au voie sa arda terenurile decit cu permis pentru a respecta bunele conditii agricole si de mediu impuse de UE

In urma cu aproape o saptamina, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea a fost solicitat sa intervina pentru stingerea a trei incendii, doua la Golesti si unul la Ruginesti. Din pacate, acestea nu sint singurele, deoarece, odata cu terminarea stringerii recoltelor, au avut loc zeci de astfel de incendii. Pentru a arde resturile vegetale, cit si diverse gunoaie ramase pe cimp este nevoie de permis, iar in caz contrar proprietarii de terenuri agricole pot fi amendati de catre Garda de Mediu cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 lei. Citi dintre agricultorii vrinceni stiu ca nu este voie sa incendiezi terenul agricol dupa recoltare puteti citi in rindurile urmatoare:


Stela Manaila, 70 ani, pensionar, Hingulesti


"Avem teren agricol la Hingulesti pe care insa nu-l mai putem munci noi, ci il avem dat in asociatie. Sintem batrini si bolnavi si nu ne mai putem ocupa de el. Stiu ca dupa recoltare ramin pe cimp resturi vegetale si de multe ori acestea se incendiaza, dar nu este bine deloc. Chiar am vazut pe la televizor stiri cu asa ceva, dar la noi in zona nu se procedeaza in acest mod. Satenii nostri string tot ceea ce ramine pe cimp si hranesc animalele pe care le au acasa. Multi spun ca ele au astfel ce sa manince toata iarna. Asa procedeaza ei, iar cei care nu au animale in gospodarie, lasa aceste resturi de multe ori pe cimp."


E. S., pensionar, sat Maluri, com. Vulturu


"Sintem la pensie acum, stam acasa, dar avem ceva pamint care este dat in asociatie. S-a facut griu acolo, au treierat si au balotat paiele. Este un inginer care se ocupa de tot si este chiar bun. Am vazut la televizor stiri despre incendii diverse de la noi, pe terenurile agricole dupa ce a fost strinsa recolta. La noi nu se procedeaza in acest mod. Oamenii care au animale acasa, le string si le cara acasa. Altii insa le mai lasa chiar pe cimp, daca sint curate, spunind ca se mai ingrasa pamintul."


Apostol Olaru, 75 ani, com. Vulturu


"Am pamint dat in arenda, dar mai muncim si noi putin, atit cit putem. Cei care au vite string resturile de pe cimp dupa recoltare, deoarece le sint de folos. Eu nu am animale acasa, asa ca de multe ori dau aceste resturi la cei care au nevoie. Stiu ca multi insa le dau foc chiar acolo in cimp si nu este bine deloc, deoarece se pot produce incendii. Nici pentru pamint nu este bine sa procedezi asa. Cu ani in urma aveam vite si stringeam si eu tot de pe cimp pentru ele. Am auzit ca au fost citeva incendii la noi, dar cred ca din cauza ca respectivii nu stiau cum sa procedeze. Nu au avut nevoie de ele in gospodarie si asa s-au gindit sa scape de resturi."


Ilina Chitoi, 63 ani, com. Gugesti


"Am auzit ca au fost ceva incendii la noi, chiar si ca a ars un om pe cimp. Plecase simbata de acasa si l-au gasit marti. Daduse foc la niste paie pe cimp si apoi oamenii l-au gasit cu multe arsuri, dar murise intre timp. Inca lumea da foc la ceea ce ramine pe cimp si nu este bine deloc. Ei spun sa trebuie eliberat terenul intr-un fel. Cei care mai au animale acasa fac baloti din paie, dar ceilalti dau foc. Ei pot insa primi amenda pentru asa ceva de la Mediu, asa cum am auzit la televizor. Eu nu mai am pamint mult, ci doar putin in gradina, cam o mie de metri si nu mai pot munci din cauza sanatatii subrede, iar copiii sint plecati. Cind eram tinara imi placea sa am mult pamint, sa-l muncesc cu calul si caruta, dar acum nu mai pot si-mi pare tare rau."


Manda Negulescu, 62 ani, com. Cotesti


"Nu stiu ce sa spun despre incendierea resturilor de pe cimp, deoarece la noi la Cotesti nu se procedeaza asa. Noi nu le stringem pentru ca nu avem animale, dar nici nu le dam foc, asa ca le lasam pe cimp, ca abia se mai ingrasa pamintul. Stiu ca nu este voie sa mai dai foc la resturile vegetale si ca poti fi amendat. Este si periculos in acelasi timp, nu numai ca vei plati amenda."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Alina MELNIC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.