Jurnalism cetatenesc

Floarea-soarelui oarba

Ziarul de Vrancea
7 aug 2008 550 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Floarea-soarelui oarba aparuta la Editura Leda, 2008, de Alberto Medez. Paul Cernat recomanda in rindurile de mai jos o carte care impresioneaza prin intensitatea dramatica. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Fictiuni despre memoria Razboiului Civil spaniol


Aparuta pentru prima data in 2005, "Floarea-soarelui oarba" - singura carte in proza a scriitorului spaniol Alberto Medez (1941-2004) - este oferita acum cititorului roman la Editura Leda-Corint. Traducerea si notele sunt semnate de Catalina Constantinescu. Avind in centru memoria Razboiului Civil din Spania anilor "˜30, volumul nu impresioneaza prin dimensiuni (are sub 150 de pagini), ci prin intensitate dramatica. Patru istorii impletite cu subtilitate, patru naratori rememorind, fiecare in registrul sau, experiente personale, vorbind despre prieteni, iubiri si rude disparute, tin "doliul unei tragedii" colective. Patru manuscrise, patru marturii fragmentare, lacunare, de tip jurnal, povestire sau epistolar sint puse alaturi, completindu-se reciproc; fiecare dintre aceste relatari postbelice corespunde unui an al razboiului si fiecare contine in titlu cuvintul "infringere": Prima infringere: 1939 sau Daca inima ar gindi, ar inceta sa bata, A doua infringere: 1940 sau Manuscris gasit in uitare, A treia infringere: 1941 sau Limba mortilor si A patra infringere: 1942 sau Floarea soarelui oarba. Secventele, vocile, cronologiile se impletesc intr-o imagine de dureroasa autenticitate, invaluita intr-un halou de poezie intunecata. Alberto Mendez a devenit cunoscut abia odata cu aparitia acestei carti, inregistrind un important succes de critica si de public. O carte grava, profunda si adevarata, o carte a asumarii trecutului intr-o maniera ce ar putea servi drept model etico-estetic si pentru multi scriitori romani de azi. Paul Cernat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.