Jurnalism cetatenesc

S-a ajuns in impas deoarece vinzatorii tin la pret

Ramona Nicolae
5 aug 2008 739 vizualizări
piata imobiliara din Vrancea este in coma , deoarece pretul apartamentelor a crescut foarte mult

Piata imobiliara din Vrancea a intrat intr-un impas, deoarece vinzarile apartamentelor au scazut din cauza cresterii continue a preturilor acestora. O cauza ar fi faptul ca unele dintre ele au fost imbunatatite inainte de a a fi scoase la vinzare. Pe de alta parte, au si aparut unele cartiere noi, unde pretul apartamentelor este la acelasi nivel cu cel al acelora construite cu ani in urma. Agentii imobiliar asteapta ca macar in aceasta luna numarul tranzactiilor sa creasca, deoarece au venit in vacanta "stranierii". Care este parerea interlocutorilor nostri cu privire la acest subiect puteti afla din rindurile urmatoare:


Ecaterina Raduta, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am facut sacrificii pentru ca baiatul nostru sa aiba casa lui, iar fiica este plecata in Elvetia si nu cred ca se va intoarce. Stiu insa ca apartamentele in Focsani sint foarte scumpe. Eu cred ca nu este normal ca pretul apartamentelor vechi sa fie acelasi nivel cu al celor noi, dar am inteles totusi ca pretul celor vechi va scadea. Deoarece nu mai putem avea incredere, in general, in nimic, asa pot spune si despre apartamentele care se construiesc acum. Teoretic, unul nou trebuie sa fie mai bun, dar nu stiu ce sa spun, deoarece, nefiind interesata de vreun apartament, nu sint la curent cu ceea ce se construieste acum si in ce mod. Pentru salariile care le au vrincenii, apartamentele noastre sint scumpe, indiferent ca sint noi sau vechi."


Maria Baluta, 32 ani, vinzator, Focsani


"Apartamentul in care locuim l-am cumparat in anul 2000 si, din acest motiv, nu sint la curent cu ceea ce se intimpla pe piata imobiliara de la noi. Cind l-am cumparat, preturile erau mai accesibile decit acum, chiar daca salariile nu erau mari nici atunci. In nici un caz astazi nu m-ar interesa sa mai cumpar un alt apartament, ci chiar dorim sa ne facem o casa. Nu mai dorim sa locuim la bloc. Terenul il avem cumparat deja, la Cimpineanca, asa ca in viitorul mai indepartat ne vom muta acolo. Daca ai masina, poti locui oriunde. La casa este altceva, este mai bine fata de bloc."


Cosmin Secara, 19 ani, student, Focsani


"Eu prefer un apartament la bloc, dar sa-mi cumpar ceva in cadrul unui proiect imobiliar aflat la inceput, pentru a-l compartimenta cum doresc. Nu prefer sa locuiesc la casa. Incerc sa fiu la curent cu ofertele de pe piata imobiliara de la noi, chiar daca nu sint la virsta la care sa-mi pot lua ceva. Am vazut ca o garsoniera noua dintr-un cartier construit acum costa cit un apartament care nu este nou. Oricum, pretul depinde de suprafata respectiva sau de zona unde este amplasat acesta. Sint anumite apartamente din cartierele vechi in care trebuie investit mult, deoarece nu au fost construite atit de bine. Chiar daca si la casa poti avea toate conditiile, eu prefer tot un apartament."


Elena Bancila, 13 ani, clasa a VIII-a, Focsani


"Impreuna cu mama rasfoim ziarele locale si urmarim si rubrica de imobiliare, asa ca pot spune ca sint la curent cu preturile de acum de la noi. Eu prefer sa locuiesc tot la bloc, deoarece aici m-am obisnuit. Daca doresc sa stau la aer, pot face asta oricind, chiar daca nu stau la casa. Prefer sa am un apartament spatios, frumos compartimentat, asa cum doresc eu. La casa doar vara este frumos, chiar daca acum iti poti creea si aici toate conditiile de la bloc."


Emil Sandu, 49 ani, contabil, Focsani


"Am citit articolul din ziar cu privire la acest subiect si chiar daca nu ma intereseaza sa-mi cumpar un apartament, deoarece am unul, doresc sa fiu la curent cu ceea ce se intimpla pe piata imobiliara de la noi. De altfel, mai urmaresc periodic la paginile de imobiliare preturile la terenuri, la casele vechi din Focsani si chiar la apartamente. Consider ca trebuie sa fii la curent cu ceea ce se intimpla in orasul tau. Probabil ca s-a ajuns in acest impas deoarece vinzatorii tin la pret, dar si datorita faptului ca nu sint salariile adecvate creditelor ipotecare. Si pina la urma, cit sa lase din pret cel care vinde pentru ca salariatul de rind sa-l poata cumpara?"


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 21 ore, 29 minute, 12 secunde
ce draq intrebati copilitze de 13 ani de locuinte?lor le da mamik si tatik banutzi sa ii keltuiie pe rufe si pe inghetata..:))si-s varza de fitze..De unde sa stie greutatile..Ele sunt consumatoare..de citeste integral
, acum 739408 zile, 21 ore, 29 minute, 12 secunde
taci bah ametist din gura nu vorbi dak nu stii. cre k fata aia are mai mult creier dekt ai u dak stau si ma gandesc. nu mai comenta aiurea si get a life. loser !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.