Jurnalism cetatenesc

Magazinele din jurul scolilor trebuie sa vinda hrana sanatoasa

Ziarul de Vrancea
1 aug 2008 758 vizualizări
starea de sanatate a elevilor vrinceni lasa tot mai mult de dorit

Specialistii Autoritatii de Sanatate Publica se pling ca directorii de scoli nu iau in serios conditiile de studiu asigurate copiilor.Tulburarile de vedere si de vorbire, obezitatea si viciile de postura sint principalele afectiuni de care sufera scolarii. Din cauza riscului de obezitate, deja in gradinite au fost interzise o serie de alimente, printre care cartofii pai si dulciurile, punindu-se accent pe mai multe lactate si legume. Ce parere au focsanenii despre problema alimentatiei copiilor si cita incredere au in magazinele din preajma scolilor, dar si cit de adecvat este mobilierul scolar aflati din rindurile urmatoare:


Maria Angheluta, 62 ani, pensionar, Focsani


"Nepotica mea invata la Scoala nr. 10 si pot spune ca acolo sint mai bune conditiile. Bineinteles exceptind toaletele, care pe linga faptul ca sint doar doua in toata scoala, una pentru fete si una pentru baieti, nu sint nici igienice pentru copii. Uneori ma indoiesc si de siguranta din scoala, pentru ca poate intra oricine si oricind in curtea scolii si nu este normal. Sper sa se desfiinteze magazinele care vind pizza, saorma, kebab, hamburger si alte alimente care sint daunatoare copiilor. Nepotica mea ia zilnic pachetel la ea, dar imi este teama oricum ca poate sa manince astfel de prostioare pe la scoala. Iar mobilierul trebuie adecvat virstei copilului, pentru ca de multe ori copiii prea inalti sint nevoiti sa stea aplecati pentru a scrie pe banca. In rest sint multumita de conditiile din scoala."


Cristina Dumitrache, casnica, Dumitresti


"Sint foarte multumita de conditiile din scoala unde invata fiica mea. Este curatenie, mobilierul nou, baile sint igienizate corespunzator, in concluzie nu am ce sa reprosez conducerii scolii. Oricum mi se pare si normal sa fie asa, pentru ca acolo invata copii si stind in permanenta in colectiv le-ar fi foarte usor sa se imbolnaveasca. Si in fiecare dimineata ii dau fetitei pachetel, de care stiu sigur ca e proaspat, ca sa nu fie nevoita sa cumpere mincare nesanatoasa de la magazinele de pe linga scoala, care oricum nu face altceva decit sa imbolnaveasca copiii."


Irina Trifan, 13 ani, eleva, Focsani


"Invat la Scoala nr. 10 si sint foarte multumita de conditiile de acolo. Singurele probleme ar fi cele ale mobilierului si ale bailor. De multe ori sintem nevoiti sa stam aplecati la banca ca sa scriem, iar baile nu sint destul de igienizate. Si sint insuficiente pentru citi elevi sintem in scoala. Eu nu fac parte din categoria copiilor care isi iau pachetel la scoala. Chiar daca sint constienta ca este numai mincare nesatoasa, frecventez in pauza magazinul ca sa-mi iau de mincare. Sper sa nu se inchida, pentru ca ne va fi cam greu, celelalte fiind mai departe de scoala."


Vali Mincu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Chiar daca nu am momentan copii la scoala este normal sa-mi doresc sa se imbunatateasca conditiile din scoli. In primul rind nu mi se pare normal sa se scoata cornul cu laptele in favoarea fructelor. De multe ori, dimineata, copiii pleaca cu stomacul gol la scoala si nu le-ar face bine fructele. Plus ca acest corn si lapte uniformizeaza si copilul, desi poate are pachetel de acasa nu ii mai este pofta de hamburger, ca a vazut la colegul, sau snaksuri ca maninca jumatate de clasa. Am fost la mare si majoritatea copiilor tind spre obezitate si cred ca principalul motiv al imbolnavirii lor sint aceste magazine din jurul scolilor."


Tuclea Stela, 51 ani, pensionar Focsani


"Eu nu mai am copii in scoala, dar chiar si asa nu mi se pare normal ce se intimpla cu acele magazine ce zilnic vind copiilor mincare ce le dauneaza. Ar trebui ca fiecare copil, daca nu are la el pachetel, sa i se dea in continuare la scoala acel corn cu lapte. Astfel, copiii care nu au o situatie financiara foarte buna se pot bucura si ei de o masa cit de cit sanatoasa in timpul zilelor de curs. De multe ori incerci sa-l feresti de aceasta mincare nesanatoasa acasa, dar la scoala maninca de la diferiti colegi. Nu spun ca trebuie inchise magazinele din jurul scolilor, dar ar trebui sa li se permita sa vinda doar mincare sanatoasa."


Vasile Toader, 48 ani, Focsani


"Nu cred ca ar trebui sa se tina atita cont de conditiile din scoala. Ar trebui sa se puna mai mult pret pe invatat decit pe conditii. Nu spun ca nu este normal sa existe o minima igiena. Invata totusi niste copii acolo, care ar trebui sa fie sanatosi. De multe ori copiii se imbolnavesc la scoala din cauza mincarii cumparate de la magazin, mincare care nu este de cele mai multe ori proaspata si sanatoasa. Dar vina o au si parintii, pentru ca le dau prea multi bani la ei. Copilul cind are bani la el se duce si isi cumpara ce vrea si poate nu stie ce este cu adevarat bun pentru el."


Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.