Jurnalism cetatenesc

Tripticul raului

Ziarul de Vrancea
30 iul 2008 630 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Tripticul raului aparuta la Editura Leda, 2008, de Juan Goytisolo. Paul Cernat recomanda in rindurile de mai jos o carte pe care începi sa o citesti si nu te mai poti opri. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

O mare trilogie spaniola


Nascut in 1931 la Barcelona, scriitorul spaniol Juan Goytisolo este unul dintre numele de prim-plan ale literaturii spaniole contemporane. Cea mai importanta opera a sa "" trilogia Tripticul raului, ce include romanele Carte de identitate, Don Julian si Juan fara tara "" dezvaluie mizeria morala, politica si culturala fara precedent din perioada Spaniei franchiste si postfranchiste. Editura Leda ofera, acum, cititorului roman primul volum al acestei serii impresionante, interzise in anii primei sale aparitii, apoi apreciate la justa ei valoare. S-au pronuntat, in legatura cu aceasta carte, calificative nedramuite: "monument istoric al literaturii spaniole contemporane", "explorare fara limite a limbajului" sau "una dintre experientele inovative cele mai radicale" din romanul spaniol actual. Si nu fara temei. Extrem de ambitios, romanul are o structura complexa si sofisticata, jucind pe paliere multiple si aspirind sa cuprinda totul. Desi cu un caracter marcat fictional, in flagrant raspar cu literatura "realista", el contine numeroase pasaje autobiografice si o importanta dimensiune istorica. Reflectind experienta instrainarii pe care Goytisolo a trait-o atit in Spania, cit si in exil. întreaga triologie se constituie intr-o demitizare a culturii, ideologiei si limbii spaniole, o dinamitare a genurilor literare traditionale. O carte totala. De citit si, eventual, de comparat cu mult-elogiatele trilogii autohtone. Cu Orbitor, spre exemplu. Paul Cernat







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.