Jurnalism cetatenesc

Se pare ca sistemul medical a inceput sa mai miste

Ramona Nicolae
21 iul 2008 702 vizualizări
spitalele orasenesti vor avea camere de garda dotate cu aparatura de ultima generatie pentru medicina de urgenta

Spitalele orasenesti din Vrancea, dar si din celelalte judete ale tarii, vor fi dotate cu aparatura de ultima generatie in medicina de urgenta. Acest lucru se va face si cu ajutorul administratiilor locale, care vor trebui sa asigure spatii corespunzatoare. In acest sens, unitatile sanitare vor trebui sa amenajeze o camera de garda, care va avea o aparatura speciala. Aceste servicii vor fi conectate la un sediu regional de urgenta, pentru ca medicii sa poata cere ajutor specialistilor de acolo, in caz de nevoie. Ce parere au vrincenii despre aceste investitii in sistemul sanitar puteti citi in rindurile urmatoare:


Lucica Dinta, 63 ani, pensionar, Focsani


"Trebuie facut ceva in sistemul medical, pentru ca oamenii din imprejurimile orasului nu au unde sa mearga atunci cind au vreo urgenta. Eu sint mai norocoasa, deoarece locuiesc in cartierul Mindresti si pot ajunge astfel mai usor la spital, in oras. Trebuie sa existe si in apropierea satelor spitale dotate cu tot ceea ce este necesar in acordarea primului ajutor. Cred ca persoanele care au cea mai mare nevoie de aceste centre sint cele din zona montana, unde chiar nu sint medici specializati pentru urgente. E foarte bine ca s-a luat o astfel de initiativa."


Nela Gheorghias, 68 ani, pensionar, Dumbraveni


"Eu sint din Dumbraveni si cind am o urgenta merg la spitalul de acolo. Nu mi-ar fi foarte necesare aceste centre, pentru ca ne descurcam cu ce avem acum in spitalul din Dumbraveni. Nu ma deplasez pina la Focsani la spital, deoarece mi-ar fi greu, desi sint mai aproape de oras fata de altii din judet. Ma bucur ca a fost luata o astfel de initiativa si cred ca o sa le fie de folos astfel de centre de urgenta celor din zonele mai indepartate, care nu au acces usor la spitalul din Focsani, care are centrul de primire a urgentelor."


Carmen Postavaru, 46 ani, gestionar, Focsani


"E foarte bine ca se vor deschide astfel de centre pentru cei care locuiesc departe de Focsani. Pina ajunge salvarea de aici in nu stiu ce localitate, la zeci de km distanta, se poate agrava starea bolnavului. In aceste conditii noi, cei bolnavi, putem ajunge mult mai usor la urgente cind este cazul. Uneori se poate salva chiar viata unui om, deoarece ajunge mai repede la spital. Din ce observ, se pare ca sistemul medical a inceput usor usor sa se miste si e foarte bine."


Rodica Serban, 58 ani, mun. Galati


"Sint nemultumita de sistemul nostru medical si nu cred ca prezenta unor astfel de centre noi pentru urgente ar ajuta cu ceva, daca medicii din acel centru nu-si indeplinesc asa cum trebuie meseria. Mai putin conteaza unde esti transportat pentru o urgenta, ci primeaza calitatea serviciului medical si a specialistilor pe care ii gasesti acolo. Oricum, este un pas inainte aceasta initiativa si sa speram ca le va fi mai bine oamenilor care chiar nu au acces prea usor la astfel de servicii medicale de urgenta."


Sanda Glagan, 63 ani, pensionar, mun. Braila


"Eu locuiesc in Braila, dar merg zilele acestea la Poiana Cristei. Nu am auzit de aceste noi investitii din sistemul medical, dar cred ca este bine sa apara si in orasele mai mici, la spitalele de acolo, centre de primire urgente. Este un pas inainte in aceasta privinta si se vine astfel in ajutorul celor care nu locuiesc in apropierea municipiului resedinta de judet, care are aproape sigur acest centru de urgente. Pina sa ma casatoresc am locuit departe de oras si ne era greu sa ajungem la un spital. Locuind acum in oras este mult mai bine din acest punct de vedere."


Elvira Anghelus, 62 ani, pensionar, com. Gugesti


"Cind am o problema medicala, fie ca este de urgenta sau nu, merg la spital la Dumbraveni. Este cea mai apropiata unitate medicala. Este bine ca si alte orase din judet vor avea in cadrul spitatelor lor o unitate de primiri urgente, asa cum este la Focsani. Nu toti locuim in apropierea municipiului pentru a putea ajunge usor la spitalul de aici. Si la Gugesti a fost bine cu multi ani in urma, cind era fabrica de mobila, deoarece aveam acolo un cabinet medical care rezolva si urgentele angajatilor, dar si a celorlalti din localitate. Primeau pe oricine. Numai urgentele le trimiteau la Dumbraveni, care la fel a fost un spital foarte bun, chiar cu sectie de nou-nascuti. Acum nu mai exista nimic din tot ce-a fost odata. Spitalul din Dumbraveni nu mai are nici salvare, ajungi la el cum poti, deoarece este dat uitarii. Noroc cu vecinii care au masini."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.