Jurnalism cetatenesc

Auzim ca s-au ieftinit, dar la noi in punga ajung mai scumpe

Ramona Nicolae
17 iul 2008 528 vizualizări
auzim iarasi de scaderea pretului de referinta al produselor din farmacii

De citeva zile, pretul de referinta al medicamentelor a scazut cu 5 - 12%. Aceasta stire ar trebui, teoretic, sa ne bucure, insa modificarea pretului este mai mult pe hirtie. In rafturile farmaciilor vom gasi medicamente la acelasi pret, daca nu chiar mai scumpe, in situatia in care modificarea listelor de medicamente a adus produse de pe lista A, cu compensare de 90%, pe lista B, unde compensarea este de doar 50%. Cazurile inverse sint mult mai rare, pentru ca populatia sa simta la buzunar ieftinirea. Cei care observa mult mai bine evolutia tarifelor din farmacii sint bolnavii, cei care depind de medicamente in fiecare zi, in special pensionarii. Care este parerea interlocutorilor nostri cu privire la aceasta anuntata ieftinire a medicamentelor puteti afla din rindurile urmatoare:


Mariana Ludvig, 62 ani, pensionar, Gugesti


"Am auzit de ieftinirea medicamentelor. Nu cred ca vom simti intr-adevar ca vom da mai putini bani, deoarece fiecare farmacie are plafonul si adaosul ei comercial. Am fost medic de familie, dar m-am pensionat de doi ani, si stiu putin din culisele acestui sistem de acordare a medicamentelor. Am citit chiar in ziar despre acest subiect, dar si despre faptul ca nu au putut fi onorate retetele in farmacii deoarece unii farmacisti spun ca nu au listele, iar altii nu au softul, ca nu a venit de la Bucuresti. Acestea sint gaselnite dupa parerea mea. De cite ori se modifica aceste liste, se gaseste un motiv pentru a amina intrarea in vigoare a noilor liste, astfel ca si pacientii si medicii sint pusi in situatii dificile. Cei mai multi renunta si se duc sa-si cumpere medicamentele la liber, macar atit cit au nevoie. Am avut pacienti care renuntau la unele medicamente, deoarece nu le puteau cumpara din cauza pretului ridicat. Oricum ar fi, medicamentele sint tot scumpe si asa le vom simti mereu. Bolnavii sint cei mai pagubiti si degeaba ne miram de ce mortalitatea la noi este asa de mare. M-am pensionat si pentru ca ma saturasem de acest sistem de sanatate."


Alexandrina Sandu, 50 ani, casnica, Focsani


"Am urmarit la televizor despre aceasta anuntata ieftinire a medicamentelor, numai ca nu prea mai avem incredere in ceea ce se spune, ci doar in Dumnezeu. Nu prea am medicamente de luat pentru vreo boala anume, ci doar pentru raceala sau cind este nevoie de altceva. In jurul meu aud de multa lume care se plinge de medicamentele scumpe pe care trebuie sa le ia luna de luna. De auzit am auzit, dar sa vedem daca resimtim ieftinirea. Ne bucura vestea, dar atit."


Zoita Bogdan, 50 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit ca s-a anuntat ca medicamentele se vor ieftini, dar acum credem mai repede in scumpire, nu in ieftinire. Ea este numai pe hirtie, deoarece farmaciile au plafonul lor si nu vor sa mearga in pierdere in nici un caz. Am unele probleme de sanatate si iau luna de luna medicamente, si compensate si nu prea. Nu este nici o ameliorare in pretul medicamentelor, chiar daca se anunta de ceva timp ieftinirea lor. Oricum, nu va mai fi nici o ieftinire la nici un fel de produs. Vedem la televizor unele stiri, ne bucuram degeaba, dar trebuie sa mergem inainte ca nu avem incotro."


Aurica Bostan, 60 ani, pensionar, Focsani


"Sint pensionata de ani buni si am multe medicamente pe care trebuie sa le iau in fiecare luna. Dau foarte mult pe ele din pensia amarita pe care o am, dar nu am ce face. De cind sint cu medicamentele in «buzunar», adica de multi ani, nu este prima data cind aud ca ele s-au ieftinit. De fapt, acest lucru se intimpla doar intr-un loc, nu stiu unde anume, deoarece la noi in punga ajung pe zi ce trece mai scumpe."


Marghioala Leustean, 72 ani, pensionar, Focsani


"Ca sa spun drept, la televizor azi auzi una, miine altceva. Nu prea mai am incredere in ceea ce spune despre ieftinirea medicamentelor. Este exact cum au promis cu pensiile, ca se vor mari si apoi au uitat tot. Ar fi bine daca s-ar intimpla asta, dar nu cred. Macar pentru pensionari ar trebui sa mai scada din pretul medicamentelor, ca ne descurcam foarte greu cu pensiile pe care le avem. Am avut timp de sase luni handicap de gradul II si beneficiam de 217 lei luna, iar acum m-au trecut la gradul III, cu 30 de lei pe luna si nu stiu de ce. Din banii astia nu iau nimic si nu stiu ce medicamente mai sint compensate la acest grad de handicap. Cred ca vom muri cu zile. In cele sase luni nu m-am facut bine, iar acum, cu gradul III, sigur ma voi imbolnavi mai rau."


Constanta Bucur, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit ca medicamentele se vor ieftini, dar nu este prima data cind se anunta asa ceva. Din portofel dam de la luna la luna mai multi bani pe medicamente. Am unele probleme de sanatate si imi trebuie lunar medicamente care ma costa peste 150 lei. Cind auzim stirea ca ele se vor ieftini, ne bucuram in prima faza, dar pe urma revenim cu picioarele pe pamint si sintem siguri ca de fapt asta se intimpla doar pe hirtie. Pina ajung la noi acasa, trec prin multe miini si adaosuri, pentru ca la final pretul sa ne sperie. Dar le luam, ca nu avem ce face."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.