Jurnalism cetatenesc

In urma cu zece ani nu intra oricine la facultate, dar acum da!

Ramona Nicolae
16 iul 2008 731 vizualizări
au inceput inscrierile la facultati, chiar si la cele din Focsani, unde numarul lor a crescut in acest an

Proaspetii absolventi de liceu au intrat in febra depunerii dosarelor la facultati. Universitatile din tara isi prezinta de mult timp programele pentru a atrage tinerii sa le urmeze cursurile. In Focsani exista citeva filiale ale unor universitati din tara, zece la numar. Printre acestea sint si universitati de stat, asa ca tinerii pot fi cointeresati sa nu mai plece in alt oras, cu un centru universitar de traditie. La ora actuala insa, o facultate de stat inca este apreciata si privita cu mai multa incredere. Optiunile si motivele in a alege o varianta sau alta, in oras sau in alta parte, pot fi diferite. Care este parerea interlocutorilor nostri cu privire la acest subiect puteti afla din rindurile urmatoare:


Mirela Chirila, 24 ani, inginer bio-chimist, Focsani


"Nu stiam ca un numar asa de mare de universitati si-au deschis filiale la noi in oras. Eu am terminat anul acesta facultatea in Bucuresti si am ales sa o fac acolo deoarece au existat alte oportunitati. Am ales o facultate de stat, deoarece una privata nu ofera aceeasi incredere in ceea ce priveste studiul. Faptul ca am facut in Bucuresti a insemnat anumite costuri, dar le-am preferat, deoarece diploma de acolo este mai bine vazuta. Nu sint de acord cu atit de multe filiale deschise la noi si cred ca cei care le vor urma vor da banii degeaba. Sint foarte multi care au o facultate si atit, deoarece nu mai fac nimic in acel domeniu. Am optat pentru o facultate fiind convinsa ca voi lucra in domeniul ales. Acum, din pacate, nu mai faci nimic chiar daca ai o facultate terminata. In urma cu zece ani nu intra oricine la facultate, dar acum da."


Viorica Popescu, 42 ani, jurist, Focsani


"Eu cred ca este excelent sa avem atit de multe universitati care si-au deschis filiale la noi in oras, deoarece copiii nostri pot face o facultate aici. Adica sa stea acasa si sa nu mai platim noi, parintii, atit de mult daca ar pleca in alt oras. Atita vreme cit acestea sint recunoscute si acreditate, am incredere in ceea ce invata studentii. Pot si lucra in acest timp, deoarece cursurile nu sint zi de zi si ei se pot intretine singuri chiar."


Daniela Olteanu, 23 ani, economist, Focsani


"Am terminat anul acesta facultatea la Iasi, la o universitate de stat, cursuri de zi. Am ales-o deoarece m-am gindit ca pot acumula mult mai bine materia din anii de studiu. Am o ruda care urmeaza aici cursurile unei facultati si stiu ca are mult de invatat, asta deoarece vrea sa fie bine pregatita. Cei care doresc sa urmeze una dintre aceste universitati o fac si pentru ca, daca ar merge in alt oras, ar cheltui mult mai mult. Si la stat, daca intri la locurile cu taxa, poti cheltui mult mai mult. Daca ramii in oras poti lucra in acest timp. Am increde in aceste facultati de la noi in oras, mai ales ca cine doreste sa invete, face acest lucru oriunde."


Carmen Goleanu, 30 ani, invatatoare, Focsani


"Eu urmez acum cursurile uneia facultati in existente in oras, asta si pentru ca am nevoie. Sint cadru didactic si pentru a ma califica profesional am nevoie de facultatea de psihologie. Am ales sa fac aceste cursuri aici, deoarece am o familie, lucrez si imi este astfel mult mai usor si am si mai mult timp liber decit daca as merge in alt oras. Ministerul ne cere sa avem pina in 2012 facultati sau colegii absolvite, asta pe linga Liceul Pedagogic. Chiar daca nu mi se cerea expres, tot urmam cursurile uneia, poate tot psihologie, deoarece imi este de ajutor in activitatea mea."


Gica Hingulesteanu, 54 ani, pensionar, Focsani


"Nu cred ca tinerii mai opteaza astazi pentru vreo facultate, deoarece ei nu mai au gind sa invete, apoi nu le place munca. Ar vrea bani, dar cistigati nu stiu cum. Nu vor alege nici Bucurestiul, Iasiul sau alte orase, dar nici Focsaniul, deoarece nu sint preocupati sa mai invete. Atita timp cit nu vor sa faca o facultate aici, tocmai pentru ca parintii sa nu mai plateasca atit de mult daca ar merge in alte orase, cred ca nici in alta parte nu le arde de asa ceva. Eu cred ca se invata si aici carte, dar depinde de facultate si de studentul respectiv, daca doreste sa invete ceva. Daca este obisnuit sa invete din scoala, va face la fel si la facultate. Unii insa fac o facultate doar pentru diploma."


Marian Tanase, 25 ani, sofer, Focsani


"Cred ca este bine sa avem asa de multe filiale ale diverselor univesitati din tara. Este mai ieftin sa urmezi aici o facultate, decit sa mergi in alt oras, unde costurile sint multe si mari. Dar parca sint prea multe la un oras asa de mic. Cred ca si la acestea se poate invata carte, numai studentul sa doreasca acest lucru. Nu sint student si nici nu cred ca as urma vreo facultate, deoarece ma ocup cu altceva si nu as avea timp."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.