Jurnalism cetatenesc

Biblioteca si scoala pot face un program care sa suplineasca lipsa parintilor

Ramona Nicolae
15 iul 2008 1095 vizualizări
infiintarea unei clase a V-a cu profil de italiana - engleza intensiv poate fi o solutie pentru parintii plecati sa munceasca in Italia

Din toamna va exista la Scoala "Anghel Saligny" din Focsani prima clasa a V-a cu profil de italiana - engleza intensiv. Aceasta initiativa vine in urma faptului ca multi parinti sint plecati in Italia sa munceasca, iar copiii au ramas aici la scoala. Inscrierile pentru aceasta clasa se vor face pina in toamna, tocmai pentru ca se stie ca in luna august vor veni acasa cei mai multi dintre cei plecati in Italia. Astfel, cei care au ginduri de stabilire peste hotare si vor sa-si acomodeze copiii din timp pot afla cit mai multe informatii despre aceasta noua clasa si modalitatea de predare. Este o initiativa interesanta a conducerii scolii, de care pot profita parintii. Care este parerea interlocutorilor nostri cu privire la acest subiect puteti afla din rindurile urmatoare:


Vasilica Neacsu, 58 ani, contabil, Focsani


"Eu sint convinsa ca aceasta initiativa de a se preda intensiv limba italiana incepind cu clasa a V-a determina parintii plecati in Italia sa-si lase copiii in continuare sa invete aici. Cred ca cei mai multi parinti doresc ca ei sa invete tot aici in tara. Nu toti dintre cei plecati au posibilitatea de a-si lua copiii cu ei. Oricum, cel mai bine este ca ei sa creasca linga parinti, dar viata nu ne ofera intotdeauna ceea ce ne dorim."


Ioana Buzea, 75 ani, pensionar, Focsani


"Aceasta initiativa cu ore intensive de limba italiana si engleza la o scoala generala este binevenita. Parintii se pot gindi in aceste conditii sa ii lase pe copii sa invete in continuare aici, mai ales daca se vor intoarce acasa. Conditia este sa aiba cu cine sa stea aici, adica sa fie cu bunicii. Daca sint convinsi parintii ca vor ramine in strainatate, atunci sigur nu vor alege aceasta clasa. Dar copiii trebuie sa stea cu parintii, chiar daca stau cu bunicii. Ei nu mai primesc aceeasi educatie, deoarece ei sint mai alintati si cocolositi. Copiii simt foarte mult lipsa parintilor si sufera foarte mult din acest motiv, indiferent de cit de mult ii iubesc si alinta bunicii."


Margareta Tatarus, 36 ani, bibliotecar, Focsani


"Poate fi un interes mare pentru aceste ore intensive de limba italiana sau poate ca nu. Nu este singura solutie pentru copiii ramasi acasa sa invete limba italiana, in conditiile in care ei au nevoie de mult mai mult. De parinti in primul rind, iar in al doilea rind de scoala. Ea nu le poate oferi absolut totul, deoarece familia este de neinlocuit. Este o idee laudabila pe plan local, dar nu doar ea poate oferi ceva copiilor ai caror parinti sint plecati. Lucrez la Biblioteca Judeteana, Sectia pentru Copii, iar acum avem un program de vacanta pentru ei si dorim sa vina la noi. Avem o sala multimedia cu calculatoare pe care le pot folosi. Vin copiii la noi, stam de vorba cu ei, deoarece sint deschisi si dispusi sa vorbeasca si sa comunice pentru ca simt nevoia, fiind fara parinti. Biblioteca, impreuna cu scoala, poate face un program care sa suplineasca oarecum lipsa parintilor. Faptul ca invata italiana la scoala este bine in ideea ca vor merge la parinti si se vor descurca mult mai bine si mai usor cu limba, indiferent cit timp stau acolo. Vrancea sta foarte bine la plecarile in strainatate la munca si din acest motiv reprezinta o necesitate invatarea acestor limbi."


Carmen Imireanu, 38 ani, jurist, Focsani


"Invatarea limbii italiene intensiv in scoala este o initiativa buna si ceva normal sa se intimple, pina la urma, in conditiile in care multi parinti sint plecati in strainatate sa lucreze. Nu sint in tema cu acest subiect, deoarece nu am copii asa de mari, dar cred ca este bine sa se intimple asa ceva. Am o cunostinta care a lucrat in strainatate cinci ani, copilul a invatat acolo trei ani, iar cind au revenit in tara, nu l-au putut inscrie in clasa a IV-a, deoarece acolo a facut un an in doi si aici nu i s-au recunoscut. A inceput astfel din clasa a II-a. Este o solutie buna pentru cei care doresc sa se intoarca in tara."


Florin Scinteianu, 36 ani, operator, Galati


"Eu nu sint din acest judet, dar pot spune ca introducerea de cursuri intensive de limba italiana incepind din clasa a V-a intr-o scoala de aici, este buna. Cred ca acest lucru vine in ajutorul parintilor plecati in strainatate, chiar daca ei se vor intoarce in tara sau nu. De exemplu, daca parintii ii iau pe copii in vacanta, ei stiu un pic aceasta limba si le este mai usor acolo."


Ana Baciu, 62 ani, pensionar, Focsani


"Cred ca aceasta initiativa cu invatarea limbii italiene intensiv din clasa a V-a este buna. Daca insa parintii doresc sa se stabileasca definitiv in Italia, nu le este utila aceasta initiativa. In mod sigur ii vor lua cu ei si vor face scoala acolo. Dar daca doresc sa se intoarca la un moment dat, cred ca sint interesati de aceste clase ce au cursuri intensive de limba italiana. Nu stiu ce solutie ar fi mai buna, dar este de dorit ca parintii sa fie impreuna cu copiii lor. Vor veni "italienii" peste ceva timp, in luna august, isi vor vizita rudele iar cei interesati vor dori sa afle cit mai multe si despre aceasta scoala. Pina la urma, indiferent daca parintii vor ramine sau nu in Italia, copilului ii este utila cunoasterea unei limbi straine."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.