Jurnalism cetatenesc

Nu avem oameni competenti care sa se zbata pentru problemele noastre

Ramona Nicolae
14 iul 2008 943 vizualizări
lipsa apei calde se poate adauga de azi la atitea probleme cu care ne confruntam zi de zi

Focsanenii sint din nou amenintati ca vor ramine fara apa calda din cauza datoriilor acumulate la ENET. Spre sfirsitul saptaminii trecute democrat-liberalii au criticat managementul defectuos al centralei termice a municipiului. O parte dintre acestia sint de parere ca ar trebui schimbata conducerea ENET-ului, dar si construirea unei noi centrale, care sa reduca mult din pierderile celei de acum, pe cind altii nu cred ca aceasta ar fi cea mai buna solutie. Asadar, in continuare asistam doar la discutii, dar nu se ia nici o decizie care sa fie in avantajul tuturor. Probabil, ar trebui sa ne gindim din ce in ce mai mult cum putem rezolva noi singuri aceasta problema. Teoretic, solutii avem, dar de unde bani pentru a le pune in practica? Care este parerea interlocutorilor nostri cu privire la aceasta problema a apei calde si a dezinteresului autoritatilor locale puteti afla din rindurile urmatoare:


Emilia Tolea, 20 ani, Focsani


"Sint racordata la sistemul centralizat de incalzire si stiu ca este posibil sa raminem fara apa calda de astazi. Este intr-adevar mai bine sa ai acasa montata o centrala proprie, pentru a nu mai depinde de altii. Nu cred ca Primaria va gasi o solutie pentru aceasta situatie, mai ales ca nu este prima data cind se intimpla. Cred ca cel mai bine ar fa sa ne gospodarim singuri pentru a avea apa calda oricind. Unii spun ca trebuie inlocuite centralele termice, altii ca nu se poate, deoarece costurile sint mari si nu sint bani. Ar trebui sa se mai economiseasca banii si sa fie facute astfel de investitii, deoarece este nevoie de ele."


Antonia Chirila, 60 ani, pensionar , Focsani


"Imi pare rau de cei care nu vor putea folosi apa calda, in cazul in care ea s-ar opri. Eu am acasa centrala proprie si nu depind de ENET. Sint mai fericita un pic. Nu este bine sa ramii in mijlocul verii fara apa calda si sa stai sa folosesti ibricul. Cind nu aveam montata centrala, ma chinuiam ca toti ceilalti si acest lucru m-a determinat sa nu mai depind de sistemul centralizat. Cind nu aveam apa calda pe timpul verii, din diverse motive, toamna, in septembrie, factura era enorma. Eram uimiti de unde atitia bani, daca nu am beneficiat de apa calda. Este foarte bine cu centrala, avem apa calda si caldura cind dorim. Platesc mult la gaze, dar am confortul pe care il doresc si nu mai depind de altii."


Ionel Popa, 53 ani, electrician, Focsani


"Nu voi fi afectat de aceasta intrerupere a apei calde, deoarece avem centrala de bloc. Am auzit ca unii nu si-au platit facturile la ENET, acumulindu-se datorii. Nu este o problema doar in Focsani, ci si in alte orase. Nu stiu ce solutie ar fi mai buna, cea a centralelor proprii, de apartament sau de bloc, ori sistemul centralizat, deoarece poti fi nemultumit in ambele cazuri. In cel al centralelor proprii, platesti mai mult decit restul, iar in celalalt caz este rau ca nu beneficiezi de ceea ce platesti. Nu stii exact care este solutia cea mai buna, dar este rau oricum sa ramii din cauza altora fara apa calda."


Aurora Blana, 58 ani, pensionar, Focsani


"Stau la casa, nu la bloc si am centrala termica. Nu stiu cum este sa depinzi de altii, adica sa platesti la timp, dar sa nu ai apa calda din cauza unora care nu platesc. Nu stiu ce solutii ar trebui sa gaseasca autoritatile locale. Am stat la casa dintotdeauna si nu stiu cum este la bloc. Chiar daca spunem noi ceva, sau nu, oricum tot la fel va fi. Nu se face nimic pentru nimeni, pentru tineri sau pentru batrini. Trebuie sa inveti sa te descurci singuri. Parerea mea este ca autoritatile locale nu prea fac nimic pentru focsaneni."


Maria ungureanu, 59 ani, pensionar, Focsani


"Sint in continuare racordata la sistemul centralizat de incalzire. Eu sint de acord sa opreasca apa calda, ca poate asa se invata minte lumea si isi plateste la timp. Sint cu platile la zi si ma deranjeaza sa nu am apa calda din cauza altora. Ar fi bine sa ne gospodarim singuri si sa gasim o solutie mai buna decit sa stam la mina altora, dar din pensia noastra nu ai ce sa faci mai intii. De unde sa ai bani pentru a-ti monta centrala termica? Cine nu ar vrea asa ceva? Sa se vina la cei care nu au platit cu un ordin si sa li se taie racordurile la apa. Asa ar trebui sa pateasca. Autoritatile nu investesc nimic in a ne fi mai bine, macar celor care sint corecti. Din pacate nu avem oameni competenti care sa se zbata pentru problemele noastre, chiar daca sintem corecti."


Cristina Ionescu, 59 ani, pensionar, Odobesti


"Cel mai deranjant in aceasta problema a opririi apei calde de catre ENET, este ca mare parte din cei care nu platesc sint oameni cu venituri mari. Un pensionar este corect si principala lui grija este sa plateasca ceea ce consuma. Eu am rezolvat intr-un fel aceasta problema, deoarece am plecat din Focsani in Odobesti si m-am mutat la casa. Pentru a avea apa calda oricind mi-am montat un boiler in bucatarie. Nu am putut mai mult de atit sa fac. Sint si acolo probleme cu apa, iar unii nu au nici apa rece, asa ca nu stiu cum se descurca."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 22 ore, 1 minut, 2 secunde
ce solutii sa gaseasaca bacinschi cand el e preocupat sa-i deschida nevesei fabrici una in Marasesti si una in Focsani cu pavele,gazon...si in timp record. e imun acest om de nimic care a facut mare citeste integral
, acum 739408 zile, 22 ore, 1 minut, 2 secunde
rusine sa va fie domnilor din autoritatea locala ! ati cersit voturile acum o luna ca la poarta bisericii si nu ezitati sa va bateti joc de cei care intr-adevar platesc darile la data stabilita de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.