Jurnalism cetatenesc

Ne supara aceasta indolenta a oamenilor care nu platesc ceea ce consuma!

Ramona Nicolae
11 iul 2008 733 vizualizări
de luni, focsanenii care sint racordati inca la sistemul centralizat de incalzire si apa calda este posibil sa nu mai aiba cu ce face dus

In urma cu citeva zile, primarul Decebal Bacinschi si directorul ENET S.A., Valter Popescu, au fost la Bucuresti pentru a avea discutii cu reprezentantii Distrigaz Sud in vederea rezolvarii intr-un fel a datoriei catre compania de gaze naturale. Aceasta datorie acumulata de focsaneni este de 12 milioane de lei noi. Discutiile au ramas fara rezultat, asa ca, daca nu platim la ENET facturile restante, de luni raminem fara apa calda. Ce parere au locuitorii municipiului despre aceasta situatie puteti afla din rindurile urmatoare:


Ileana Ciuciur, 49 ani, vinzator, Focsani


"Nu stiam ca focsanenii vor ramine fara apa calda de luni. Imi achit toate datoriile, dar noi nu platim la ENET, deoarece blocul nostru are centrala proprie. Doar la administrator diverse, iar la CUP apa rece. Nu vom fi afectati de aceasta problema din oras. Sint si la noi in bloc restantieri cu alte datorii, dar nu cu sume foarte mari."


Viorel Popa, 56 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit de aceasta problema cu apa calda, care va putea fi intrerupta de luni. Stiu ca si in alte orase din tara este asemenea situatie. Trebuie sa ne platim facturile, deoarece daca nu facem acest lucru se creeaza neplaceri in lant. Sint cu platile la zi la ENET si niciodata nu am ramas in urma cu ele, dimpotriva, achit cu citeza zile inainte. Pot spune insa ca ei nu-ti fac nici o favoare, dar daca intirzii putin imediat te penalizeaza. Mai sint situatii cind oamenii sint pusi in situatii neplacute si nu pot plati la timp din diverse motive, in primul rind a salariilor mici. De regula, noi, romanii, lasam pe planul doi datoriile, taxele sau impozitele. Nu stiu daca solutia reviziei este buna acum, deoarece este mai necesara apa calda acum, decit toamna. Oricum, cred ca reviziile se fac dupa un plan, nu asa, pe nepregatite. Si inainte de a fi pensionar plateam la zi, deoarece avind rate la banci, nu puteai intirzia cu nici o zi."


Victoria Schmidt, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam ca focsanenii au acumulat iar datorii la ENET. Daca raminem fara apa calda de luni va fi greu cu caldurile astea. Eu zic sa opreasca doar la cei care nu au platit. Eu cind iau pensia platesc imediat ceea ce consum. Daca imi opreste apa calda de luni, nu voi mai plati nici eu la timp pe viitor. Nu este bine ca unii nu platesc, deoarece sintem afectati cu totii. Administratorii ar trebui sa mearga din usa in usa la cei care au datorii si sa-i atentioneze intr-un fel sa si le achite. Daca nu se rezolva nimic, nici revizie nu doresc sa fie acum, ci in septembrie. Trebuie in aceasta perioada sa beneficiem de apa calda. Eu cred ca primarul nostru va rezolva aceasta problema, pentru ca Focsaniul nu a ramas niciodata fara apa calda."


Magda Zama, 64 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit ca orasul poate ramine fara apa calda incepind de luni. Nu inteleg de ce toata lumea trebuie sa sufere pentru ca unii nu platesc. Cum primesc pensia, primul lucru pe care il fac este sa-mi platesc datoriile. Nu pot sta linistita sa nu platesc ceea ce consum. Impart banii intre diversele facturi de consum si apoi cu ce ramine fac in asa fel incit sa-mi ajunga. Poate fi o grija a pensionarilor plata facturilor, dar daca am fi si noi salariati si am fi in locul tinerilor de astazi, poate am neglija putin aceste plati. La programul de lucru de astazi, care nu mai este doar de opt ore cum era odata, nu ajungi la timp sa platesti. Eu ii inteleg pe tineri ca nu au prea mult timp, dar poate fi si un pic de neglijenta. Noi la bloc avem centrale de apartament si astfel ca nu vom fi afectati de acest lucru."


Victoria Nutu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam ca sint probleme cu datoriile catre ENET, si din acest motiv sa raminem fara apa calda de luni. Sint la sistem centralizat de apa calda si caldura, asa ca voi fi si eu afectata de aceasta posibila intrerupere. Oricum, chiar daca in rest avem apa calda, nu prea beneficiem de ea, deoarece curge foarte mult timp rece pina a se incalzi. Ea se inregistreaza ca apa calda si nu este, o platesc ca atare, dar nu beneficiez de ea. Am ridicat aceasta problema administratorului nostru, dar toata problema este de centralele pe care le avem. Cred ca este nevoie de acel sistem de recirculare a apei, cum am auzit. Poate ne vine si noua rindul sa-l avem montat. Nu-mi place sa fiu datoare, asa ca am facturile platite la zi. Ii inteleg si pe cei care nu platesc la timp, pentru ca poate nu au, dar sint si multi rauvoitori, adica au bani, dar nu doresc sa plateasca. Speram ca pina luni sa se gaseasca solutii si sa avem apa calda in continuare."


Nuta Tutoveanu, 57 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit ca putem ramine fara apa calda de luni. Nu inteleg de ce, pentru ca majoritatea platesc facturile. Probabil ca tot noi, cei care locuim la bloc si sintem in continuare la sistemul de incalzire centralizat, sintem vinovati. Nu se mai afiseaza la blocuri acele liste de la ENET cu situatia platilor a tuturor locatarilor si este rau. Inainte, lumea, de rusine platea, deoarece se vedea la restantieri si nu era prea frumos. Am intrebat la ENET daca mai dau aceste liste, dar chiar mi-au raspuns urit cu privire la aceasta rugaminte. Ma supara aceasta indolenta a oamenilor care nu platesc ceea ce consuma. Cum iau pensia imi platesc aceste facturi. Pe caldurile astea, e dezastru daca raminem fara apa calda. Speram sa se rezolve pina luni, sa se gaseasca o solutie cu aceste datorii."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 17 ore, 58 minute, 18 secunde
....acum sau mai tarziu tot o sa cada aceast mastodont ce merge in pierdere de 80%!debransati-va acum ca e vara si nu au ce bete-nroate sa va bage si cumparati-va centrale termice sau boilere citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.