Jurnalism cetatenesc

Era mai multa rigurozitate in ceea ce priveste programa scolara

Ramona Nicolae
8 iul 2008 711 vizualizări
promovabilitatea examenului de bacalaureat a fost de 79,21%

Pentru cea mai mare parte a elevilor care au sustinut examenul de bacalaureat, emotiile s-au incheiat definitiv odata cu afisarea rezultatelor finale. Pentru unii si cu o mare bucurie datorita mediei generale obtinute, chiar daca nu am avut nici un elev care sa obtina zece pe linie la cele sase probe ale bacalaureatului. Procentul de promovabilitate a examenului de "maturitate" a fost de 79,21%, mai scazut decit in ultimii doi ani, cind a fost de 86,83%, respectiv 86,16%. Puteti afla din rindurile urmatoare parerile celor cu care am stat de vorba in ceea ce priveste rezultatele bacalaureatului din acest an.


Raduta Bornaz, jurist, Focsani


"Este imbucurator faptul ca judetul nostru nu a fost dat ca exemplu la extrema negativa, asta in comparatie cu judetul vecin Galati, care a avut un procent de promovabilitate a acestui examen cu putin peste 50%. Dar Moldova are cel mai scazut procent din toata tara. Nu avem nici o medie de zece, totusi, dar mediile au fost bune din cite am vazut. Ne dorim ca macar o parte din acesti tineri sa se intoarca in oras peste ani, deoarece avem conditii de afirmare. Avem un oras si un judet plin de istorie, dar si o anumita putere economica, comerciala, iar fata de Bucuresti este o adevarata statiune, scaldata de verdeata. In general, examenul de bacalaureat s-a organizat adaptat la conditiile, pretentiile si moralul epocii contemporane. Elevul trebuie sa raspunda imediat la comenzile impuse de contemporaneitate pentru a putea debuta cu bine in viata de zi cu zi."


Doina Bornaz Hornea, Focsani


"Am vazut la Colegiul Unirea destul de multe medii peste 9,50 si chiar media cea mai mare, de 9,98. Ii felicit pe toti cei care au fost foarte harnici in a obtine aceste medii, elevi si profesori deopotriva. Absolventii sa aiba un viitor frumos, deoarece «cine are carte are parte», si nadajduim sa se intoarca o parte din ei in oras dupa ce-si termina studiile. Pot spune ca pe vremuri era mai multa rigurozitate in ceea ce priveste programa scolara. Limba si literatura romana era asezata pe o baza serioasa si solida de exemplu. Daca rezultatele finale nu sint multumitoare, trebuie intotdeauna sa vedem cine este vinovatul, si anume elevul, nicidecum profesorul sau ministrul."


Gabriela Plesa, 60 ani, pensionar, Focsani


"Procentul de promovabilitate de 79,21% la examenul de bacalaureat nu este unul chiar foarte bun, dar nici prea rau si, oricum, copiii invata si dupa acest examen. Elevii ar trebui sa invete mai mult, sa mai lase distractiile deoparte, pentru avea rezultate mai bune. Cred totusi ca sint cam multe materii la acest examen, astfel ca este destul de mult de invatat. Cred ca de baza ar trebui sa fie matematica si romana, deoarece toti trebuie sa stim sa vorbim si sa socotim bine. Acum, unii care ajung sa faca o facultate nu stiu bine nici tabla inmultirii. Eu cred ca acum copiii sint solicitati cu multe inca de mici. La gradinita deja invata o limba straina, iar apoi, cind cresc, sint deja obositi si aproape ca nu mai au chef de scoala."


Mihaela Chituc, 45 ani, asistent medical, Focsani


"Am citit in ziar despre examenul de bacalaureat si de procentul cu care a fost promovat la noi in judet. Cred ca este cam mic, in conditiile in care nu am auzit sa fie probleme ca in alti ani cu subiectele, adica sa aiba un grad de dificultate ridicat. Pot spune insa ca cinci materii la bac reprezinta cam mult. Atita timp cit cu o diploma de liceu nu faci mare lucru, eu cred ca ar trebui ca el sa fie la materii de baza, cum ar fi romana, matematica si apoi o a treia materie, cea de profil. Cel care termina profilul uman da aceeasi materie la matematica cu cel care a terminat un profil real si este foarte bun la aceasta materie. Din start este o nedreptate. Nu stiu cite ore de matematica se fac pe saptamina la profilul uman, dar copiii de acolo au ales acest profil deoarece nu sint talentati la aceasta materie sau nu le place. Eu asa vad lucrurile. Oricum, elevii trebuie sa invete, deoarece numai ei au de pierdut, nimeni altcineva."


Sergiu Dan, 19 ani, absolvent Colegiul Tehnic "E. Nicolau", Focsani


"Tocmai am terminat clasa a XII-a si am sustinut examenul de bacalaureat. Procentul de 79,21% la noi in judet mi se pare cam mic. Dupa parerea mea, toti elevii trebuiau sa ia examenul, deoarece anul acesta mi s-a parut foarte usor fata de anii trecuti. Nu s-a obtinut insa nici o medie de zece, dar nu stiu de ce. Poate nu au mai fost elevi doritori de zece pe linie. La acest examen, doua discipline mi se par in plus, cred ca ar trebui sa se sustina examenul doar la trei materii. La majoritatea liceelor, a cincea materie este fara rost. De exemplu, sportul ca proba la bac ajuta la medie, dar facind parte din a cincea proba, ea nu ar trebui sa mai existe."


Madalina Mihaiescu, 20 ani, studenta, Focsani


"Gradul de promovare de 79,21% mi se pare foarte mic. Eu am terminat in urma cu doi ani si stiu ca notele au fost mult mai mari atunci, desi subiectele au fost mai grele. Trebuie sa fim sinceri si sa spunem ca examenul de bacalaureat nu a fost niciodata ingrozitor de dificil, astfel incit elevii sa nu-l treaca. Cei care nu au reusit inseamna ca nu au invatat. Ca si numar de materii, cinci, mi se pare inutil sa existe toate. Inteleg ca probe matematica, romana, dar sportul, de exemplu, este ales de cei mai multi dintre elevi pentru o medie mai buna si sa nu mai stea sa invete. Cred ca 80% aleg sportul la bac."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.