Jurnalism cetatenesc

Vor sa vada cit rezistam, nu sa faca din tara asta un popor care sa traiasca decent!

Ramona Nicolae
3 iul 2008 737 vizualizări
ultimul val de cresteri de preturi la gaze si energie electrica pun pe jar vrincenii

Ieri a fost chiar o zi frumoasa de vara, chiar racoroasa pentru aceasta perioada a lunii lui cuptor. Ne-a facut insa sa "fierbem" scumpirea gazelor, cu 12,5 % si energia electrica, cu 5,3%, care vor duce la ridicarea preturilor tuturor produselor. Cel mai greu va fi cu plata facturilor, dar si cu asigurarea hranei de zi cu zi a familiilor. Cum cred vrincenii ca se vor descurca cu acest ultim val de scumpiri puteti citi in rindurile urmatoare:


Anica Vasiliu, 55 ani, pensionar, Focsani


"Aceste scumpiri periodice ne lasa fara cuvinte. Puterea noastra de cumparare nu stiu cum va fi , deoarece si asa ne descurcam foarte greu si sintem la limita existentei. M-am pensionat de o luna de zile si am o pensie de 420 lei, dar bine ca sint cu sotul meu, care este salariat. Nu se mai gindeste nimeni la tara asta, la noi, cei de rind. Cei care sint sus si-au facut averi considerabile, dar doar pentru ei s-au gindit cum sa le fie bine. Nu cred ca intrarea in UE face ca preturile sa creasca mereu si mult. Toate partidele care au fost la guvernare s-au gindit numai la ele, nu ca toti oamenii sa aiba strictul necesar. Spun mereu ca nu pot, dar ei si-au facut salarii si pensii exorbitante. Pentru ei gasesc solutii, dar atit. Ne depasesc toate aceste nedreptati. La alegeri am incercat poate variantele cu partidele, dar nu s-a facut nimic bun. Nu mai speram nimic. Ne platim datoriile si atit, ca tot pe seama noastra cresc bugetele altora si, apoi nu stiu cit ne mai ramine sa mincam. Ne gindim «Doamne, miine ce va mai fi?», dar la ceva bun nu."


Vasile Ciobota, 50 ani, muncitor, Focsani


"Cu ultimele scumpiri la gaze si energie electrica cred ca va fi greu, poate din ce in ce mai greu. Asteptam sa se mai imbunatateasca lucrurile, dar nu se intimpla nimic bun, din contra. Vestile nu sint pe masura asteptarilor noastre. Cred ca va fi tot mai greu de noi, oamenii de rind. Guvernantii, politicienii au tot ce le trebuie, in nici un caz nu se gindesc la noi, cum putem trai. Din greu o vom duce si mai greu. Asta va fi drumul nostru, al oamenilor simpli, unul foarte greu, mereu cu grija zilei de miine. Fiecare se va descurca cum va putea si va incerca orice este posibil pe lumea asta."


Irinela Vartomolei, 35 ani, confectioner, Focsani


"Nu stiu ce sa spun despre aceste scumpiri. Daca se vor mari salariile, putem face fata, daca nu, vom vedea. Ne vom descurca intr-un fel. Va fi o problema daca salariile vor ramine mult timp asa, iar preturile se duc tot mai sus. Salariul meu de exemplu, s-a marit in ultimul an foarte putin. Va fi greu pentru noi, dar ce putem face? Sintem mici si din pacate nu sintem in masura sa facem ceva. Doar muncim si luam totul ca atare, cum vine de la cei de sus. Nu stiu cum va fi la iarna, vom vedea. Stau la bloc, avem incalzire centralizata si vom vedea cum vor fi preturile. Oricum, facem ceva economie, deoarece sintem plecati de acasa pe tot parcursul zilei."


Fanica Botomei, 48 ani, bona, Focsani


"Este greu cu aceste ultime majorari la gaze si energie electrica, mai ales pentru cei care au salarii mici. Toate preturile de fapt vor exploda. Sint singura, dar este foarte greu sa putem face fata cheltuielilor. Eu sint bona si stau mai mult la parintii copilului, asa ca nu consum zilnic foarte mult, dar tot nu este usor. Iarna este foarte greu fata de vara, deoarece cresc cheltuielile mult mai mult. Nu poti economisi vara pentru iarna, deoarece mincarea cere cei mai multi bani, pentru ca este scumpa. Mai faci o conserva vara, toamna pentru anotimpul rece, dar uleiul s-a scumpit foarte mult, la fel zaharul, orezul. Eu, fiind singura, ma descurc totusi, mai greu este pentru cei care au o familie numeroasa si nu cistiga prea mult."


Tincuta Cotonea, 62 ani, pensionar, Urechesti


"Este foarte greu cu aceste scumpiri, mai ales la gaze si energie electrica. Stau la Urechesti si folosesc butelia, pe care o incarc la doua saptamini. Acest lucru costa acum 35 de lei, dar cine stie cit se va face dupa scumpirile astea. Chiar daca sint si cu sotul meu, este greu, deoarece avem medicamente de luat care costa mult. Avem zarzavat, fructe, morcovi, ceapa, dar de multe ori si pe acestea le cumparam, deoarece sintem ocupati cu munca cimpului. Avem gradina si o udam cu apa folosind pompa, deci vom consuma curent electric. Daca nu ploua mult, consumul de curent creste, la fel si facturile. Nu numai pentru cei care locuiesc la bloc este greu cu aceste scumpiri, ci si pentru cei de la tara. Toti avem nevoie de zahar si de ulei, al carui pret s-a dublat intr-un timp record, de pe o zi pe alta. Nu stiu ce sa spun cu aceste scumpiri, oricum, cei de sus nu ne intreaba pe noi cum sa faca. Guvernul face tot dupa capul si mintea lui, nu dupa ce avem noi nevoie. Ne intreaba cineva ce avem nevoie, cum ne merge? Nu! Ne-am obisnuit cu greutatile, ca asa-i romanul."


Sorin Mihalcea, 59 ani, pensionar, Focsani


"Este un alt soc la care ne supun guvernantii. Eu nu inteleg de ce pentru ei gasesc mereu solutii, isi fac salarii, pensii si multe alte facilitati de care nici nu stim, iar pentru noi spun ca bugetul nu permite, ca daca ar mari pensiile si salariile ar creste iar inflatia. Dar pentru cita putere de cumparare au ei, nu se intimpla acelasi lucru? Vor sa vada cit rezistam, cred ca asta este menirea lor, nu sa faca din tara asta un popor care sa traiasca decent. M-am saturat de alegeri, de schimbari si de batjocura!"


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 23 ore, 49 minute, 26 secunde
A venit factura alegerilor mai repede decat era de asteptat. Inseamna ca la iarna va fi catastrofa. Una cica s-a saturat de alegeri si schimbari. Care schimbari draga, ca nu s-a schimbat nimic. Pana citeste integral
, acum 739406 zile, 23 ore, 49 minute, 26 secunde
Aceste scumpiri sunt provocate de anumite cercuri de interese. Statul (Guvernul) daca vrea ,poate sa vada cine a provocat "haosul",dar nu-i interesat (pentru ca si o parte din ei sunt bagati in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.