Jurnalism cetatenesc

Un pumn de tarina

Ziarul de Vrancea
28 iun 2008 787 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Un pumn de tarina de Evelyn Waugh, aparuta la Editura Leda, 2008. Razvan Exarhu recomanda in rindurile de mai jos o carte cu dialoguri perfect britanice. Nu putem decit sa va indemnam la a rasfoi cu interes paginile acesteia.

"Un pumn de tarina in plex"


Vara e un anotimp perfect pentru romane englezesti interbelice. Evelyn Waugh a scris "Un pumn de tarina" cu o precizie, o cruzime si o ironie asezate intr-un echilibru impecabil. Dialoguri perfect britanice, atmosfera care te absoarbe fara negociere, cinism si drame consumate rece, alaturi de un biscuit si un ceai. în plus, romanul foloseste arta pe cale de disparitie a cuvintelor subliniate in italic, o subtila forma de a pune accentele numai din nuante. Povestea de dragoste dintre o doamna plictisita de un mariaj la tara si un tinar care incearca sa patrunda in lumea buna cu destula naivitate, trece prin toate cotloanele care pot face vizibila o lume in egala masura brutala si romantica. Probabil ca numai aici poate cineva sa spuna despre un copil mort intr-un accident de calarie ca a avut o zi tare proasta, bietul de el. Tragicul este intotdeauna insotit de o ironie taioasa ca o lama de ghilotina, nimic nu scapa neatins de un derizoriu, care nu pare defel nascut de vreo subtilitate a scriiturii. Totul vine si trece intr-un joc al carui principiu cistigator este relativitatea. La urma urmei, e perfect natural sa-ti imaginezi o lady care spune despre iubitul sau, plecat intr-o expeditie in jungla, ca e de presupus ca e in siguranta: acum intreaga lume este civilizata, nu-i asa - peste tot sint autocare si agentii turistice Cook\'s. Razvan Exarhu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.