Jurnalism cetatenesc

Ziua invatatorului si Congresul national al invatatorilor

Ziarul de Vrancea
27 iun 2008 696 vizualizări
«Bogati în lipsuri, în îndatoriri si în iubiri de mosie» (dupa spusele unui învatator aradean la 1923), învatatorii îsi au ziua lor în 30 iunie.

"Ziua învatatorului a rezistat in calendare la 30 iunie, atit sub monarhie, cit si sub regimul comunist, dar si sub guvernarile post decembriste din mai multe motive. în 30 iunie, ortodocsii au in calendar «Soborul Sfintilor 12 Apostoli», iar greco-catolicii «Adunarea celor 12 Sfinti Apostoli». învatatorii din Romania si-au asumat si isi asuma zi de zi misiunea de apostoli si inteleg sa sarbatoreasca de chiar ziua apostolilor. Sediul din perioada interbelica a Asociatiei Generale a învatatorilor din Romania a fost in Bucuresti pe strada Sfintii Apostoli la nr 14. 30 iunie este data de «nastere» a Asociatiei Generale a învatatorilor din Romania, cind in 1927 Tribunalul Ilfov a autentificat statutul AGIRo cu nr. 12686 prin sentinta nr. 39. Se oficializa atunci manifestarea solidaritatii de breasla la nivelul Romaniei Mari - corolar al traditiei asociative invatatoresti inceputa la 1869 in diferitele provincii in care exista scoala romaneasca. Asociatia Generala a învatatorilor din Romania invita colegii din tara in 6 septembrie la Bucuresti la Congresul National al învatatorilor din Romania si al învatatorilor Romani de peste Hotare. Presedintele Camerei Deputatilor ne-a aprobat sa tinem congresul la Palatul Parlamentului. La precedentul congres, pe linga 650 de invatatori din toate judetele Romaniei au fost prezente si 40 de cadre didactice de etnie romana din Ungaria, Transcarpatia, Bucovina de Nord, Basarabia de Sud, Transnistria, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia, Albania, Timoc, Banatul Sirbesc. Sintem siguri ca ne vor onora cu parteneriatul si sprijinul lor cele mai inalte oficialitati romane, ministerul nostru, sindicatele, univesitati, administratie locala. Contam si pe faptul ca invatatorii din capitala ne vor fi gazde bune. Pentru a va anunta prezenta sau disponibilitatea de a sprijini acest eveniment sunati la tel 0723.259.290 si consultati informatiile de pe Forumul paginii www.aiarad.ro."


Viorel Dolha,

presedintele Asociatiei Generale

a învatatorilor din Romania


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.