Jurnalism cetatenesc

Bacalaureatul o sa para un fleac comparativ cu examenele din sesiune

Ramona Nicolae
24 iun 2008 828 vizualizări
ieri a inceput examenul de bacalaureat

Absolventii clasei a XII-a, cursuri de zi si a clasei a XIII-a, cursuri seral, au intrat in emotiile sustinerii examenului de bacalaureat. In Vrancea aproape 3.000 de tineri, dar si peste 120 de candidati din seriile anterioare sustin in aceste zile "maturitatea". Fiecare dintre elevi are ca tinta obtinerea unei medii generale cit mai mari la acest examen, in functie si de ceea ce doreste sa faca pe viitor. Cea mai mare parte dintre liceeni doreste sa urmeze cursurile unei facultati, asa ca emotiile si ambitiile lor sint pe masura. Pentru inceput, am stat de vorba cu citiva tineri care au inceput aceste emotii, unii care au sustinut deja proba orala la limba si literatura romana, iar altii care urmau sa intre in sala de examen. Parerile lor despre aceasta proba, dar si despre acest examen de bacalaureat le puteti citi in rindurile urmatoare:


Claudia Amariei, 21 ani, Grupul Scolar de Constructii Montaj, Focsani


"Am sustinut proba orala la limba si literatura romana si am luat o nota buna. A fost exact dupa asteptarile mele. Ma intereseaza doar diploma de bacalaureat, cam atit. Eu am terminat liceul la seral si, deocamdata cel putin, nu ma intereseaza sa urmez altceva mai departe. Cu toate acestea, doresc sa termin cu o medie buna. Toti avem emotii in aceste zile, dar daca esti pregatit si nimeresti bine subiectele poate fi foarte bine la final. Am avut doua subiecte, unul cu un text la prima vedere pe care sa-l comentam, iar altul cu un comentariu din cei patru ani de studii."


Daniela Cristian, 19 ani, Focsani


"Avem toti emotii, dar incercam sa le indepartam. Vom sustine sase probe la cinci materii, iar din toate teama imi este cel mai mult la matematica si romana scris, dar oricum, la toate probele. Eu am terminat bio-chimie, m-am axat pe aceste materii de baza, nu pe romana si matematica. Dintre metodele de examinare, oral si scris, cea orala mi se pare cea mai stresanta. La scris avem mai mult timp la dispozitie, ne putem gindi mai bine si nu esti presat de timp. Doresc sa urmez medicina dentara, astfel ca imi trebuie note cit mai mari pentru a avea o medie foarte buna. Este greu pentru noi acest examen, dar cind vom fi la facultate o sa ni se para un fleac comparativ cu examenele din sesiune."


Nicoleta Croitoru, 18 ani, Liceul "Ioan Slavici", Panciu


"Nu am intrat inca la proba orala la romana si am emotii mari. Eu am terminat liceul la profil uman si voi da examen la franceza scris, unde imi este cel mai teama deoarece voi avea un eseu de compus. O stapinesc destul de bine, dar si asa am emotii mari. Apoi imi este teama de proba orala la romana, deoarece proba scrisa imi place mai mult. Ai timp mai mult, emotiile sint mai mici, ai timp sa-ti revii in cele trei ore, ai ciorna unde iti creionezi ideile si pe urma te aduni si le scrii. Mai departe doresc sa urmez cursurile facultatii de administratie publica, asa ca imi trebuie medie mare la final. Chiar daca voi avea si pe urma examene orale, acestea fiind primele si emotiile sint mari."


Mihaita Diaconu, 18 ani, Liceul "Ioan Slavici", Racoasa


"Nu am sustinut inca examenul la proba orala limba si literatura romana si am emotii. Am venit mai devreme cu colegii mei, stam toti aici si asteptam pina vine ora la care trebuie sa intram. Dintre toate materiile la care sustin bacalaureatul cel mai teama imi este la matematica, deoarece sint citeva subiecte pe care le pot incurca, chiar daca am terminat un profil economic. Probele orale imi sint mai pe plac, chiar daca este prima data cind le sustin. Voi urma pe urma o facultate cu profil economic, finante "" banci, poate, nu stiu exact deocamdata. Tintesc o medie generala cit mai mare."


Carmen Iarina Angheluta, 18 ani, Liceul "Ioan Slavici", Panciu,


"Am sustinut in prima parte a zilei de luni proba orala la romana si pot spune ca a fost acceptabil, dar comisia mi s-a parut un pic cam rigida. Am primit din partea lor citeva intrebari ajutatoare care sa ne conduca la un raspuns bun. Am luat o nota bunicica, 9.50, dar se putea mai bine pina la 10. Cel mai teama imi este la matematica, deoarece sint unele subiecte mai dificile. Voi urma mai departe un profil economic si vreau sa fiu pregatita la aceasta proba si sa iau nota buna. Proba scrisa imi convine mai mult, deoarece ai mai mult timp de gindire la dispozitie, iti mai vine o idee buna si ai timp suficient sa faci o lucrare buna."


Eliza Banita, 18 ani, Liceul "Ioan Slavici", Panciu


"Am luat o nota buna la proba orala de romana si pot spune ca nu m-am asteptat la ea. Am fost putin descurajata de elevii care au intrat inaintea mea si care au luat note mai mici, dar important este sa fii degajat si sa spui ceea ce stii bine. Nu pot spune ca profesorii ne-au ajutat, dar au mai adresat cite o intrebare atunci cind observau ca te abateai de la subiect. Comisa a fost deschisa, degajata, la fel cum a fost si eu si am avut o discutie libera, care mi-a placut. Pot spune ca, dupa aceasta proba, examenele orale imi plac cel mai mult. Cele mai mari emotii la bacalaureat le am la matematica. Mai departe m-am gindit ce doresc sa urmez, dar astept si rezultatul final de la acest examen, deoarece sint facultati unde se intra cu medii diferite."


Larisa Ghindar, 19 ani, Liceul "Ioan Slavici", Panciu


"Voi intra la examen in partea a doua a zilei si am emotii mari. Nu as putea spune care probe imi plac mai mult dintre oral sau scris, deoarece nu am sustinut nici una. Sper sa ma descurc si sa fie bine in final sa am o medie buna. La romana tintesc spre o nota mare deoarece, daca ma axez pe subiect si stiu ca am facut bine, normal ca trebuie sa iau o nota buna. Dar se poate intimpla sa am emotii, sa nu fiu pe subiect si sa nu fie chiar asa de bine. La matematica imi este cel mai teama, deoarece am terminat bio-chimie. As dori sa urmez psihologia, dar depinde si de media obtinuta la acest exeman."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.