Jurnalism cetatenesc

Nu poti schimba dintr-o data sistemul de canalizare

Ramona Nicolae
26 mai 2008 912 vizualizări
este posibil ca mirosurile neplacute din oras sa dispara in viitorul cit mai apropiat

De-a lungul timpului, numerosi cetateni ai municipiului au atras atentia ca in oras sint mirosuri deranjante. Acestea ar avea mai multe surse, printre care statia de epurare a municipiului, fermele de pui, groapa de gunoi a orasului sau diversele dejectii ale unor societati care prin obiectul de activitate produc un impact negativ asupra mediului. Am dorit sa aflam daca principalii candidati la Primaria Focsani au prevazut in programul de campanie un punct care sa se refere si la acest aspect, care tine si de protectia mediului, dar si de un confort olfactiv pe care trebuie sa-l avem atunci cind iesim sa ne plimbam pe strazile orasului sau in parcuri. Raspunsurile candidatilor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Gabriela Bosnea, candidat PER, profesor


"Amenzile si inchiderea unitatilor care nu indeplinesc normele de protectia mediului sint o solutie cu termen scurt in rezolvarea problemei. Daca nu, unitatile trebuie inchise. Mirosurile vin si de la groapa de gunoi, asa ca este necesara realizarea unei gropi ecologice. In ceea ce priveste statia de epurare, trebuie vazut daca nu cumva ea nu mai poate face fata si trebuie extinse lucrarile pentru modernizare. Principiul «poluatorul plateste» trebuie aplicat. Tot ceea ce polueaza, indiferent ca este magazin, fabrica, daca nu-si stringe deseurile, trebuie sa plateasca."


Romeo Paul Postelnicu, candidat PNL, doctor in drept


"Am un punct numit «actiunea de salubrizare, igienizare si infrumusetare a orasului». Sint mai multe cauze care produc acest disconfort legat de miros. Ele trebuie eliminate definitiv, adica identificata cauza si nu doar efectul, prin amenzile administrative. Activitatea industriala este cauza acestui disconfort in principal. Este o alta societate decit Avicola, care foloseste dejectiile de acolo. Ar trebui sa foloseasca o substanta care sa neutralizeze mirosul, pe care sa o aiba in permanenta. Fumul sau mirosul care se amplifica mai ales pe vint vor mai disparea cind orasul va avea o noua groapa ecologica. Este necesar un proiect care va rezolva nu numai pentru Focsani acest aspect, dar si pentru localitatile invecinate. Canalizarea ar crea ceva probleme, pentru ca nu avem una performanta. Apa, din diverse surse, ploi sau consum propriu, este prea putina pentru a duce cit mai departe dejectiile. Nu poti schimba dintr-o data sistemul de canalizare, acest lucru necesita timp. Efectele pot fi insa inlaturate de catre Primarie. Trebuie realizat un program de zone verzi, pentru ca poluarea sa dispara."


Gabriel Copaci, candidat PNG, avocat


"Pe baza unui dialog permanent cu cetatenii si mass-media voi identifica problemele care sint legate de acest aspect, iar primul pas pe care-l voi face este o groapa de gunoi ecologica. In colaborare cu institutiile statului, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului, doresc sa creez programe pentru ca intreprinderile poluatoare sa-si dezvolte capacitati antipoluante. Prin principiul «poluatorul plateste», agentii economici care creeaza un disconfort pentru cetateni si nu numai vor urma programe prin care sa-si imbunatateasca activitatea de productie. Voi implementa managementul intregrat al deseurilor cu evitarea poluarii aerului, solului si apei, prin reabilitarea statiei de epurare, igienizarea subsolurilor prin programe de dezinsectie si deratizare, cu wc-uri ecologice. Voi introduce sistemul de management «EMAS - eco management and audit scheme», instrument UE, pentru a certifica intreprinderile care-si imbunatatesc activitatea legata de mediul inconjurator in mod continuu. Aceste intreprinderi inregistrate EMAS sint conforme din punct de vedere legal, introduc si mentin in functiune un sistem de management de mediu si raporteaza rezultatele impactului asupra mediului prin publicarea unei declaratii oficiale de mediu. Daca voi ajunge primar, voi realiza in primii doi ani doua noi spatii verzi, patru locuri de joaca pentru copii si voi implementa initiative de parteneriat local pentru a creea conditii de trai mai bune pentru cetatenii orasului."


Vasile Ursescu, candidat PC, medic


"Nu poate lipsi un lucru atit de important pentru cetatenii unui municipiu cu fata europeana. Am in vedere definitivarea lucrarilor la statia de epurare a apelor reziduale, modernizarea conform normelor europene a gropii de gunoi menajer de la Golesti si, indraznesc, construirea, prin atragerea de fonduri europene, a uneia noi. Voi continua organizarea stringerii deseurilor de la populatie pe sortimente de materiale refolosibile prin amplasarea de pubele ecologice in tot orasul. Trebuie inlaturati factorii poluanti, precum Avicola, fabrica de spirt, prin impunerea acestora sa aiba instalatii de depoluare conform normelor europene. Dirijarea traficului greu prin semi-inelul de ocolire a orasului si implicarea autoritatii rutiere in vederea eliminarii controlate a autovehiculelor ce depasesc normele de poluare. Am in vedere plasarea de toalete ecologice in parcuri si zone aglomerate (Piata Moldovei), intrucit administratiile precedente le-au vindut pina si pe acestea. Curatenia strazilor si stropirea acestora pe timp de vara cel putin la doua zile, dezvoltarea spatiilor verzi astfel incit sa revina 27 de metri patrati pe cap de locuitor si locuri de joaca pentru copii reprezinta citeva masuri pe care le voi lua. Este necesara emiterea unui regulament pentru crescatorii si detinatorii casnici de animale, cu sanctiuni cind normele de poluare nu sint respectate. Voi lansa actiunea «pentru fiecare cetatean, un copac plantat», Primaria asigurind materialul saditor. Voi cauta sa planific sistematic actiuni comune ale municipalitatii, ASP-ului si Garzii de Mediu in vederea evaluarii factorilor de poluare."


Decebal Bacinschi, candidat PSD, inginer constructor


"Mirosurile neplacute din oras vin de la statia de epurare si de la combinatele de pasari, dar si din zona traficului greu, care este poluata. Am inceput o investitie de aproximativ 30 mil. de euro pentru marirea capacitatii de epurare a apei, lucrare care va fi terminata la anul. Toate unitatile care cresc pasari si-au luat masuri pentru curatarea aerului, asa ca aceasta problema este rezolvata. Am un proiect in derulare pentru a gasi un constructor in vederea executiei captarilor de gaze de la rampa de gunoi, proiect impreuna cu Guvernul danez, pe o perioada de 12 ani. In rampa de gunoi vor exista puturi care vor capta gazele emanate in atmosfera, va fi o statie de purificare si pompare, iar totul se va termina in centrala termica a orasului care ne va da caldura. Pentru incalzirea Focsniului aducem stoc de pacura si reducem astfel noxele. Este un proiect de a recircula apa statiei de epurare, ca ea sa fie adusa inapoi pentru a o folosi in udatul spatiilor verzi, de exemplu. Vom reface parcurile, inclusiv cel din zona Caprioara. Spatiile verzi sint tot mai mari, mai ales ca am plantat 376 de copacei."


Alin Trasculescu, candidat PD-L, inginer autovehicule rutiere


"Sint multe cauze ale mirosurilor urite din oras. Una poate fi de la statia de epurare, iar in acest sens pot spune ca administratia locala s-a trezit cam tirziu ca aceasta trebuie modernizata. Problema va putea fi rezolvata abia in 2009, cind se vor termina lucrarile. Este vorba de un proiect ISPA, aprobat cu termene si valori de Comisia Europeana, astfel ca nu putem interveni asupra urgentarii lucrarilor. In al doilea rind, am primit sesizari din mai multe cartiere ale orasului, unde cauza mirosului urit este procesarea dejectiilor de la societatile cu profil alimentar. Ca primar, am de gind sa impun acestor societati introducerea de filtre performante in desfasurarea activitatii lor, dar am nevoie si de colaborarea institutiilor abilitate, ca ASP si Garda de Mediu."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.