Jurnalism cetatenesc

Hristos rastignit a doua oara

Ziarul de Vrancea
5 mai 2008 619 vizualizări
In editia de astazi va prezentam romanul Hristos rastignit a doua oara , de Nikos Kazantzakis, care a a aparut la Editura Humanitas Fiction, 2008. Bedros Horasangian recomanda, in rindurile de mai jos, un roman de citit alene si cu participare. Nu putem decit sa va uram lectura placuta!

Patimile Mintuitorului si ale oamenilor


"Hristos rastignit a doua oara" ( Editura Humanitas Fiction, 2008) este un excelent roman al lui Kazantzakis, scris "in dulcele stil clasic" de catre un Liviu Rebreanu al Greciei. Daca ar fi sa preluam sintagma de "Gorki al Balcanilor" pusa pe crestetul unui alt nelinistit al romanilor, prieten bun cu cretanul Nikos, pe numele lui Panait Istrati. Un roman cumva in raspar cu modernitatea si postmodernitatea ce a urmat, dar adinc ancorat in obiceiurile, traditiile si modul de viata al locuitorilor unei Grecii fixate in propriu-i trecut. Un roman fara inventii si jucausenii stilistice, cu oameni de piatra si pamint uscat de soare si ambitii lumesti, un roman unde Ioan a Glanetasului se intilneste cu Vitoria Lipan si Lica Samadaul, ca sa ne raportam la personaje faimoase ale prozei romanesti. Avem Grecia profunda, Creta si cretanii de stinca ai lui Kazantzakis, cu intimplari si evenimente dramatice, unde lirismul se piteste bine intr-un extrem de bine articulat realism. Un roman clasic, citeva povesti si personaje puternice, un roman de citit alene si cu participare, daca televizorul e stricat sau e pana de curent. Necazuri care pot fi si provocate, daca ne fura lectura unei carti scrisa la inalta tensiune. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.