Jurnalism cetatenesc

Taranii muncesc mult, dar nici nu sint organizati

Ramona Nicolae
14 mar 2008 752 vizualizări
crescatorii de animale au protestat în fata sediilor principalilor procesatori din tara

Sute de crescatori de animale au protestat in urma cu citeva zile in fata sediilor principalilor procesatori din tara, nemultumiti de diferentele mari dintre pretul de achizitie al laptelui si pretul final platit de consumatori. Ei cer procesatorilor ca litrul de lapte furnizat sa fie platit cu 1,5 lei, fata de 0,8 lei in medie, cum este platit acum, pentru a-si putea acoperi costurile. De partea lor, procesatorii spun ca o asemenea crestere va duce la scumpirea laptelui de pe rafturile magazinelor. Premierul Tariceanu a afirmat ca reprezentantii Consiliului Concurentei trebuie sa intervina in acest conflict si sa verifice daca exista practici monopoliste care ingradesc libera concurenta. Ce parere au citiva crescatori de animale vrinceni despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Florea Stefan, 76 ani, pensionar, com. Slobozia Ciorasti


"Am crescut mereu animale, mai ales vaci, de la care am luat laptele pentru noi. Am vindut si din el, dar in piata noastra. Referitor la protestul crescatorilor de animale din tara cu privire la pretul pe care il primesc pentru litrul de lapte pot spune ca ii inteleg foarte bine, pentru ca stiu cita munca depui pentru a creste si ingriji un animal. Asa ca, mai bine nu-l mai dam la nimeni si il consumam doar noi, familia, decit sa-l dam degeaba si sa-si bata joc altii de munca noastra. Ar trebui sa aiba fermele lor si sa creasca ei vaci de la care sa ia laptele, sa vada cum este. Am si acum o vaca, dar pastrez laptele pentru familie si citeodata mai vind la cine vrea."


Constantin Irimia, 66 ani, pensionar, sat Ciuslea, com. Garoafa


"Am urmarit la televizor protestul crescatorilor de animale, dar si alte emisiuni pe aceasta tema. Pot spune ca adevarul este undeva pe la mijloc. De exemplu, am vazut ca si cei care cresc animale, atunci cind le mulg nu fac acest lucru nici in cele mai elementare conditii de igiena. Cred ca astfel au dreptate si cei care cumpara laptele. Oricum, acestia sint niste smecheri. Daca cei care au animale ar lucra mai igienic, eu cred ca s-ar putea schimba lucrurile. Poate nici ei nu stiu cum trebuie sa faca, deoarece asa au fost invatati si obisnuiti, dar nici nu-i ajuta si nu-i sprijina nimeni. Eu am lucrat si in ferme zootehnice si stiu problemele cu care se confrunta cei care sint acolo. Nu are cine sa te ajute daca esti taran, nu stii pe unde sa umbli ca sa afli mai multe si atunci nu ai parte de sustinere. Este adevarat ca taranii muncesc mult, dar nici nu sint organizati, pentru ca macar sa beneficieze de munca prestata. Este multa munca la animale, trebuie sa te trezesti la 5 dimineata si mai intri in casa la 10 seara, daca vrei sa ai ceva. Am crescut si eu animale, dar pentru consumul nostru, al familiei si ca sa nu cumpar."


Ioana Stanciu, 50 ani, Vulturu


"Am doua vaci acasa si nu pot sa spun cit este de munca numai la ele. Iau mult lapte intr-adevar, dar si muncim toti cei din casa. Am vazut la stiri protestul crescatorilor de animale si sint de acord cu ei, ca primesc un pret prea mic pe litrul de lapte. Tocmai din acest motiv nu vreau sa vind laptele la producator. Ti se cer anumite conditii de indeplinit, dar nu te ajuta nimeni sa le poti satisface. Nu ai nici un sprijin din partea statului sau chiar a producatorului respectiv, dar ti se cer multe in schimb."


Ioana Rotaru, 56 ani, sat Ciuslea, com. Garoafa


"Am vazut la televizor cum au protestat cei care cresc animale si vind laptele la diversi producatori de la noi. Este o bataie de joc pretul pe care il primesc ei pe litrul de lapte, pentru ca o singura vaca se tine greu. Am acasa o vaca si un vitel si numai eu stiu cita buruiana iau de la cimp si cit le slugaresc pina iau un litru de lapte de la ea. Numai ca eu nu vind laptele, ci il folosesc pentru casa si ocazional mai vind la cine vrea. Nu am vindut niciodata la producatori, dar si acum, cind mai dau ocazional din el, nici tarita nu o scot din banii pe care ii iau. Oricum, pretul cu care il primesc, adica de 1,50 leu, este mai mare decit cel dat de firmele care il cumpara de la tarani. Urmaresc des viata satului si pot spune ca nu se face nimic pentru tarani. Am vazut si ca ungurul primeste un pret mult mai bun pe lapte din partea aceluiasi producator care ia de la noi. Probabil ca laptele nostru «nu e bun»."


Mihai Stahov, 65 ani, pensionar, Braila


"Eu sint de profesie medic veterinar, dar acum sint la pensie. Am lucrat pe timpuri la IAS-uri. Nu as vrea sa spun ca pretul pe litrul de lapte pe care il primeste crescatorul de animale este mizerabil, dar asta este realitatea. Pretul de vinzare este enorm fata de cel cu care il achizitioneaza producatorul. Cred ca ar fi mult mai ieftin pentru crescatorii de animale sa le creasca si ingrijeasca daca s-ar uni mai multi si ar forma o asociatie. Astfel, ar avea si un cuvint mai mare de spus si ar fi mai respectati. Am lucrat si la o ferma de vaci si stiu ce spun. Unui singur om ii este greu cu animalele, dar daca s-ar asocia citiva ar fi mai usor."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.