Jurnalism cetatenesc

Este periculos sa dai foc la suprafete mari

Ramona Nicolae
7 mar 2008 611 vizualizări
agricultorii care s-au apucat de lucrarile de primavara dau foc la terenurile care mai au resturi de la recolta trecuta

In aceasta perioada, agricultorii care s-au apucat de lucrarile de primavara curata terenurile care mai au resturi de la recolta de anul trecut. Unii dintre ei string gunoaiele intr-un loc si apoi le dau foc, altii insa incendiaza toata suprafata, considerind ca e mult mai eficient. Din pacate, ambele metode sint periculoase, mai ales daca focul nu este supravegheat si daca vintul este puternic. Agentia pentru Protectia Mediului sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ar trebui sa aprobe aceste incendieri, insa, din pacate, aceste doua institutii nu au primit nici o cerere de la proprietari. Pe de alta parte insa, specialistii spun ca aceste arderi nu sint benefice solului, deoarece se pierde masa vegetala, care introdusa apoi in sol, prin aratura, se transforma in humus. Cum procedeaza agricultorii vrinceni cu resturile vegetale dupa stringerea recoltei puteti citi in rindurile urmatoare:


Ioana Coroi, 70 ani, Naruja


"Cind pregatim pamintul pentru lucrarile de primavara, resturile de la recolta anterioara le stringem, facem gramezi si apoi le dam foc. Stiu ca trebuie sa anuntam pe cei de la Mediu ca facem asa, dar nu avem cum merge la ei. Asa ar trebui insa, pentru ca este periculos focul, dar noi avem grija, adica asteptam sa nu fie zi cu vint si nu dam foc la suprafete intinse, ci doar dupa ce adunam resturile in gramezi. Nici ce rezulta din acea ardere nu este buna pentru sol si aer, pentru ca rezulta cenusa si fum. Sint multi care procedeaza asa, chiar daca stiu ca nu este bine. Ne-am interesat la primaria din sat sa vedem cum facem cu resturile de pe cimp si cei de acolo ne-au spus ca ar trebui o masina care sa le stringa de la noi. Nu stiu de fapt daca asa ceva este pe bani sau nu, pentru ca nu am apelat inca la primarie. Inca nu am strins anul acesta gunoiul de pe cimp pentru ca abia a trecut zapada si mai asteptam sa treaca ceva timp. Dupa jumatatea lui martie ne apucam de treaba."


Zamfira Balanici, 55 ani, pensionar, sat Strejescu, com. Garoafa


"Nu ramin multe resturi pe cimp dupa ce stringem recolta, asa ca nu dam foc la nimic. La araturi, tractorul scoate ce a mai ramas in pamint, dar lasam pe loc pentru ca intra din nou atunci cind semanam. Cine are cultivat griu ii ramin paiele, dar le stringe si le ia acasa, in nici un caz nu le da foc pe cimp. Sint lasate si multe terenuri pirloaga, asa ca fiecare se gospodareste cum vrea si cum stie. La noi in zona nu se obisnuieste sa se dea foc la ceea ce ramine pe cimp dupa recoltare. Nici nu este bun ceea ce rezulta din foc, adica cenusa si fumul."


Constanta Negoita, 63 ani, pensionar, sat Ciuslea, com. Garoafa


"La noi in zona nu prea se da foc la ceea ce ramine pe cimp dupa ce se recolteaza. De altfel, resturile de la cereale sint putine, depinde de ce are cultivat fiecare in parte. Multi aduna si aduc in curte resturile de pe cimp pentru a le folosi la animale sau la alte treburi, cum ar fi paiele de la griu. Dupa ce aram, lasam radacinile de la cereale tot acolo, ca intra din nou in pamint. Este oricum mai bine si mai indicat decit sa dai foc la ceea ce ramine."


Vasile Pavel, 48 ani, agricultor, com. Gologanu


"Incendierea terenurilor cultivate, de fapt dupa ce se stringe recolta si inainte de lucrarile din primavara, este o practica des intilnita la noi. Se vad de multe ori miristi incendiate, fum pe care il tai cu cutitul, si este periculos din multe puncte de vedere, si pentru sol si pentru aer. Aceste incendii in nici un caz nu sint controlate, ele fiind chiar haotice. Si eu am pamint, o suprafata destul de mare, dar niciodata nu am dat foc la resturile care au ramas de la recoltare. De multe ori le-am lasat de la un an la altul tot acolo sau, daca am avut griu, paiele le-am adunat si le-am folosit in gospodarie. Nu ma impiedica cu nimic in primavara diversele radacini ale furajelor recoltate."


Mihai Varzaru, 70 ani, pensionar, com. Bordesti


"In satul unde locuiesc eu, casele sint una linga alta si nu se obisnuieste sa se dea foc la ceea ce ramine pe terenul cultivat. Nu-si permite nimeni sa dea foc in aceste conditii, casele una linga alta. Si in cimp stiu ca nu prea se mai procedeaza la incedierea a ceea ce ramine dupa recolta, numai ca eu nu prea mai ajung acolo sa vad exact ce se intimpla, deoarece nu ma mai ajuta anii pe care ii am. Din cite mai aud si vad, stiu ca s-a cam renuntat la aceasta practica. Acum, se string resturile si se duc toate la o platforma. Cine mai da foc din cind in cind trebuie sa faca acest lucru supravegheat, sa nu plece de acolo si sa aiba grija sa fie un loc izolat, pentru a nu se intimpla ceva rau. Nu este bine sa dai foc la suprafete mari, pentru ca este periculos pentru ceea ce este in jur. Nici eu nu dau foc la ceea ce am in gradina pentru ca sint putine resturi de la ceea ce cultiv."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.