Jurnalism cetatenesc

Nu imi place sa treaca ziua fara sa dau un martisor

Ramona Nicolae
1 mar 2008 659 vizualizări
martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care marcheaza venirea primaverii

A venit primavara! Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie, prin oferirea persoanelor de sex feminin martisoare, ca semne ce se doresc sa le aduca fericire si noroc. Incepind cu aceasta zi, oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat si al revenirii la viata. Se considera ca martisoarele sint aducatoare de fericire si noroc, ele fiind formate dintr-o fundita rosu cu alb, unde rosu semnifica iarna iar albul primavara, la care se adauga simboluri ale norocului: trifoiul cu patru foi, potcoava, cosarul sau inimioara. Ce parere au vrincenii despre aceasta sarbatoare si cum o marcheaza ei puteti citi in rindurile urmatoare:


Ioana Moldoveanu, 45 ani, casier, Focsani


"Ziua Martisorului o vom marca printr-o iesire in oras, dar si prin oferirea de martisoare celor dragi din familie si prietenilor. Sotul meu lucreaza, asa ca i-am pregatit pliculetele cu martisoare pentru colege, la fel si pentru copilul nostru, care va oferi profesorilor si colegelor de clasa. Avind in vedere si vremea frumoasa din ultimele zile, ziua aceasta poate fi una destul de reusita, si cu modalitati diverse de sarbatorire. Poate fi o iesire in oras, fiind mai multe atractii acum sau la iarba verde, in jurul Focsaniului. Si acum imi place sarbatoarea Martisorului, aproape la fel ca atunci cind eram copil."


Sevastita Lupoaie, 55 ani, pensionar, Focsani


"Ziua de 1 Martie o vom marca printr-o floare, iar pentru nepotica noastra vom lua un cadou special in prima zi a primaverii. Sotul va avea grija sa imi ia un martisor, ca in fiecare an de altfel. Acum, au cam disparut martisoarele de altadata, asa ca ne bazam pe snururile alb cu rosu pe care le vom lega la mina, deoarece se spune ca poarta noroc, iar in rest, vom avea floricele de sezon in casa. Pe timpuri erau martisoare mici, metalice, simbolice, pe cind acum sint cu totul altfel, mult mai mari, unele nereusite deloc."


Didina Neagu, 64 ani, pensionar, Focsani


"Nu prea mai pastrez nimic din traditia zilei de 1 martie. Sint bolnava si singura, asa ca nu are cine sa-mi mai aduca vreun martisor. Chiar daca vad in oras comercianti cu martisoare si flori, nu iau nimic pentru mine, deoarece nu ma mai atrag. Pentru mine, acum, 1 martie este o zi obisnuita, ca oricare alta. Copiii sint plecati de acasa, asa ca nu-mi pot oferi un martisor, dar ma vor suna si vorbim. Am copii, am nepoti, dar sint tot singura. In trecut, cind eram impreuna cu toata familia, era cu totul altfel, dar acum, la pensie si singura, ziua nu mai asa frumoasa. Asta si pentru ca pensionarii in Romania nu au posibilitati sa se plimbe, sa simta in continuare ca traiesc si dupa ce nu mai sint in activitate. Asa ar trece mai usor batrinetea si singuratatea."


Iuliana Zidaru, 38 ani, contabil, Focsani


"Chiar daca ziua de 1 martie a picat simbata, tot am avut de pregatit martisoare pentru ca sotul meu lucreaza si le ofera colegelor de serviciu. Mi-a placut de copil aceasta zi, de la aceste mici simboluri ale primaverii, pina la tot ceea ce ne inconjoara care reinvie. Nu mai traiesc ziua la aceeasi intensitate ca acum 10 - 15 ani, dar imi place sa pregatesc martisoarele pentru copilul nostru, timp in care imi aduc aminte de felul cum simteam si eu la virsta lui de acum."


Maria Ungureanu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu prea mai are cine sa-mi dea martisor de 1 martie, dar eu voi oferi deoarece nu imi place sa treaca ziua fara sa dau un martisor. El este simbolul primaverii si trebuie marcat asa cum ne-am obisnuit de atitia ani. Persoana care primeste martisorul se bucura mult, astfel si eu, la rindul meu, deoarece l-am daruit si poate ca anul urmator nu mai apuc sa fac acelasi gest. Daca primesc un martisor il voi purta cu siguranta, iar daca voi avea mai multe le voi aseza prin casa, ca sa se simta ca este primavara. Asa este traditia martisorului la noi si este pacat sa o pierdem. Am vazut ca sint multe martisoare la vinzare, frumoase, dar nu sint bani sa le cumperi, deoarece nu sint asa ieftine pentru pensiile noastre."


Clementina Racovita, 63 ani, pensionar, Focsani


"Eu sint bucuroasa cind primesc un martisor, iar anul acesta l-am primit mai devreme de 1 martie. A venit fiica mea, care nu locuieste in oras, ci la Buzau, si mi-a adus un martisor mai devreme. M-am bucurat mult, dar dupa atitia ani de munca, cind iesi la pensie si nu ai cum sa-ti iei o piine, uiti de fericire si de martisor. La pensia mea de 150 de lei nu prea mai am cum sa ma bucur de primavara."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.