Jurnalism cetatenesc

Tot vinul de casa este mai bun decit orice alta bautura

Ramona Nicolae
21 feb 2008 586 vizualizări
vremea frumoasa de afara a inceput sa-i scoata pe viticultori in culturile de vita de vie

Vita de vie are nevoie de ingrijiri pe tot parcursul anului. Daca in luna ianuarie nu se face nimic, din februarie se poate incepe munca propriu-zisa, care poate sa dureze pina la sfirsitul anului, in decembrie. în aceasta luna se pot executa diferite lucrari, in functie de stadiul fiecarei culturi in parte. Astfel, se poate executa controlul viabilitatii mugurilor si a coardelor, se instaleaza spalierele in plantatiile nou infiintate si se verifica sistemul de sustinere al viilor pe rod, urmind ca in luna martie sa fie mai multa munca pentru ca este timpul pentru dezgropatul butucilor sau legatul cordelor, se administreaza ingrasamintele minerale si nu in ultimul rind, se fac tratamentele fito-sanitare recomandate pentru perioada de repaos. Zilele acestea temperatura de afara a mai crescut, asa ca o parte din viticultorii vrinceni au inceput munca la vita de vie. Citi dintre ei au intrat in plantatii pentru diverse lucrari puteti citi in rindurile urmatoare:


Maricela Voineag, 38 ani, casnica, Bolotesti


"Nu am inceput inca munca la vita de vie, chiar daca s-a incalzit afara. Mai astept totusi, ca acum este prea devreme si oricind se poate strica vremea. Nici nu am de altfel multa vita de vie, ci doar sapte rinduri, asa ca avem timp destul sa o muncim. Folosesc vinul pentru consumul propriu si mai dau celor din familie. Nu cumparam de la magazin vin, chiar daca gasim acolo tot timpul. Pina facem vinul, vindem si din struguri, dar pretul este prea mic pentru ei. Nu am scos banii si munca din ceea ce am vindut, dar asta e."


Eugenia Militaru, 71 ani, pensionar, sat Terchesti, com. Popesti


"Avem vita de vie si o muncim noi in primul rind, deoarece oameni care sa ne ajute sint mai putini pe zi ce trece. Au plecat in Spania, in Italia sau in alte parti ale lumii. Avem multi copii, dar cel care sta cu noi ne ajuta cel mai mult si muncim impreuna. Nu am inceput inca sa taiem via deoarece avem o virsta inaintata si asteptam sa se incalzeasca mai bine. Vinul pe care il facem il consumam noi in casa pentru diverse ocazii si dam si copiilor nostri. Din el vindem foarte putin, la cine vrea, dar cantitati foarte mici, cite un litru sau doi. Nu scoatem prea mult vin, depinde si de cum este vremea, dar ne multumim cit este, pentru ca nici nu avem ce face cu el daca este prea mult."


Zamfir Militaru, 82 ani, pensionar, sat Terchesti, com. Popesti


"Avem aproape un hectar de vita de vie pe care noi il muncim, dar atit cit ne permite virsta. Ajutoare nu prea mai gasim, pentru ca sint foarte multi plecati de acasa. Vinul pe care il obtinem il folosim pentru noi, apoi mai ducem la fiica pe care o avem in Bucuresti si la ceilalti copii. Ceea ce obtinem este de ajuns pentru noi, chiar daca mai si vindem printre picaturi. Nu am inceput inca sa taiem via pentru ca este putin cam devreme."


Nicu Hirsu, 55 ani, pensionar, sat Terchesti, com. Popesti


"Am doua hectare cu vita de vie pe care o muncesc si eu cit pot, dar trebuie sa mai gasesc si alte ajutoare. Oameni cu ziua din cei care au mai ramas in sat sau ne mai ajutam intre noi. Nu am inceput sa lucrez la vie, adica sa o tai, pentru ca astept sa se mai incalzeasca. Sint relativ multumit de cit cistig din aceasta munca. Vind struguri si fac vin pentru consumul propriu. Depinde de la an la an, pentru ca in natura totul este relativ, nimic nu este sigur."


Victor Moroiu, 58 ani, pensionar, com. Popesti


"Am inceput taiatul la vita de vie, pentru ca s-a mai incalzit afara. Am un hectar de vie pe care il muncesc atit cit pot eu, dar mai cer si ajutorul familiei si a altor persoane. Avind tractor, mai dau si eu o mina de ajutor, astfel ca nu trebuie neaparat sa platesc mina de lucru, deoarece ne ajutam reciproc. In principal, eu comercializez strugurii, si apoi fac vin atit cit imi trebuie pentru consumul propriu si pentru copii. Romanul nu este niciodata multumit cu ceea ce cistiga, el vrea mereu mai mult. Nu sint la curent cu noile reglementari in domeniu. Si tuica fac in casa, dar la fel, atit cit imi trebuie. In primul rind sintem bautori de alcool, in sens pozitiv, nu in cel negativ, de betivi."


Marioara Lupu, 52 ani, casnica, Cotesti


"Am doua hectare de vita de vie si am inceput sa tai, deoarece mai profitam de vremea care s-a incalzit. Munceste toata familia si cind este cazul mai luam si alte persoane pe care le platim pe fiecare zi de munca. Vindem in primul rind multi struguri, chiar daca se plateste destul de putin pe kilogram si apoi din vinul facut, dar mai pastram si pentru casa. Il folosim apoi la diverse ocazii, cum ar fi pomenile, nuntile, botezurile si diferitele petreceri in familie, ca tot vinul de casa este mai bun decit orice alta bautura."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.