Jurnalism cetatenesc

Sistemul nostru de invatamint nu este practic

Ramona Nicolae
20 feb 2008 589 vizualizări
manuale, culegeri, caiete, dar si echipamentul de sport si pachetelul cu mincare sau sticluta cu apa sint duse in spate de elevi

O imagine des intilnita pe strazile din orasul nostru, si nu numai, este aceea a scolarilor cu ghiozdane voluminoase in spate, asta daca acestea nu sint preluate de parintii grijulii. Supraincarcarea gentilor de scoala poate avea efecte nefaste asupra copiilor, astfel ca, in functie de virsta elevului, greutatea ghiozdanului ar trebui sa fie bine proportionata. Chiar daca e purtat corect, adica bilateral si nu pe un singur umar, el antrenind si dezvoltind astfel muschii spatelui, greutatea lui nu trebuie sa depaseasca 4-5 kg. In fiecare zi elevii duc in spate manuale, culegeri, diverse materiale suplimentare, caiete, dar si echipamentul de sport si pachetelul cu mincare sau sticluta cu apa, adunind astfel o greutate considerabila. Ce parere au elevii despre ghiozdanele pe care le duc in spate in fiecare zi puteti citi in rindurile urmatoare:


Iuliana Vintea, 13 ani, clasa a VII-a, Focsani


"Banuiesc ca rucsacul meu cintareste cel putin trei kilograme. Contine cinci carti, doua caiete la fiecare materie, de teme si de clasa. Ne-ar prinde bine sa avem la scoala niste dulapioare unde sa lasam anumite manuale sau alte carti, dar nu cred ca se poate, deoarece avind teme de facut, trebuie sa venim la scoala, de doua ori pe zi. Am vrea totusi sa ducem mai putine carti in ghiozdane. Unii dintre colegi chiar nu-si iau toate caietele la ei, special sa nu mai care atita greutate."


Cristian V., 14 ani, clasa a VIII-a, Focsani


"Eu cred ca in fiecare zi caram in ghiozdane cite cinci kilograme. Citeodata, ca sa nu mai avem greutate asa mare in spate, mai lasam cite un manual acasa, iar la ora respectiva folosim cu colegul de banca acelasi manual. Asa mai putem scapa de citeva sute de grame sau cel mult un kilogram. Ni s-a spus la ore ca nu este bine sa ducem in spate o greutate mare, asa ca mai lasam acasa citeva caiete. Profesorii inteleg de ce avem pe masa un singur manual si sint de acord cu acest lucru. Dar la unele materii, unde trebuie sa lucram direct pe carti, trebuie sa le avem cu noi mereu. Ar fi bine sa putem lasa unele caiete sau manuale la scoala in dulapuri, dar pe de alta parte trebuie sa ne facem temele, asa ca nu se poate asa ceva."


Marius Bedrulea, 14 ani, clasa a VIII-a, Focsani


"Cred ca in fiecare zi in drumul spre scoala si inapoi duc in spate cel putin cinci kilograme, citeodata si mai mult poate, depinde de numarul de ore. Ni s-a spus la ora de dirigentie ca greutatea pe care o avem in ghiozdane ne poate dauna sanatatii, in special coloanei vertebrale. Ar trebui ca ghiozdanul sa aiba ca greutate o zecime din corpul nostru, ceea ce este cam imposibil. Asa ca ne-am mai conformat si am mai scos din caiete sau din unele manuale. Dar depinde de materia respectiva, deoarece la unele trebuie sa avem cartile cu noi pentru a lucra pe ele, in mod individual. Ne-ar prinde bine sa avem dulapuri in scoala pentru a lasa unele manuale sau caiete, dar nici nu prea este spatiu pentru asa ceva si trebuie sa ne facem temele acasa. Asa ca sistemul nostru de invatamint nu este prea practic din acest punct de vedere."


Octavian Carol Mocanu, 15 ani, clasa a VIII-a, Focsani


"In drumul spre scoala am in ghiozdan cinci kilograme, dar in anumite zile pot sa am si mai mult. Ca sa mai scap de ceva greutate, mai las acasa uneori cite un caiet sau manual, dar atit cit imi permite orarul. Mai folosim intre noi, colegii de banca, acelasi manual si profesorii inteleg de ce si ne lasa sa procedam asa."


Claudia Merlan, 14 ani, clasa a VIII-a, Focsani


"In fiecare zi in geanta duc cel putin cinci kilograme, si pot spune ca in anumite zile am si mai mult. Asta depinde de numarul de ore si de materiile respective. Citeodata mai folosim anumite artificii si mai lasam acasa cite un manual, ca sa nu ducem mereu asa multa greutate in spate. Ar fi bine sa avem citeva dulapioare in scoala, unde sa putem lasa unele caiete sau manuale pentru a doua zi, dar cred ca este mai greu sa se faca asa ceva."


Mariana Feraru, 12 ani, clasa a VI-a, Slobozia Ciorasti


"Nu stiu cit cintareste ghiozdanul meu, dar este foarte greu. La fiecare materie avem cite doua caiete, unul de curat si unul de clasa. As vrea sa avem la scoala niste dulapuri unde sa ne lasam din caiete sau manuale si apoi sa le luam a doua zi. Dar cred ca este dificil, pentru ca avem teme de facut acasa si astfel trebuie sa le avem tot timpul la noi. Eu am noroc ca stau aproape de scoala si nu duc mult timp ghiozdanul in spate. Nu stiu cum este spatele meu, dar pot sa spun sa mai pocneste citeodata. Nu ne spune nimeni la scoala sa nu mai caram atita greutate in spate in fiecare zi, asa ca nu las niciodata acasa vreun caiet sau manual, ci intotdeauna le iau cu mine la scoala."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.