Jurnalism cetatenesc

Zapaceala din conducerea unitatilor de învatamint (IV)

Ziarul de Vrancea
20 feb 2008 707 vizualizări
invatamintul romanesc intre politica, cerinte si resurse

"Capitolul care ne da dureri de cap este cel referitor la conducerea unitatilor de invatamint, organismul care raspunde cel dintii, oriunde in lume, de bunul mers al procesului instructiv-educativ. Primele simptome apar cind aflam ca scolile sint conduse, in fapt, exclusiv de Consiliile de administratie, dar numai acelea care au personalitate juridica. Si personalitate juridica au numai cele cu 200 de elevi. Despre conducerea unitatilor de invatamint cu clasele I-IX, care au in medie 20 de elevi la clasa, deci in total 180, proiectul Legii invatamintului preuniversitar nu sufla o vorba, desi la art. 29 din Statutul personalului didactic sint insirate o sumedenie de functii didactice: de predare, de consiliere si de terapie educationala, de documentare si informare, de inovare-dezvoltare, de monitorizare, evaluare si control, auxiliare. Durerile de cap devin cronice cind citim ca directorul nu face altceva decit sa execute operativ deciziile Consiliului de administratie, al carui presedinte este unul din membrii acestuia, ales pe o perioada de un an (art. 90, al. 3). Si ca prevederile legii sa adinceasca confuzia, directorul este numit de Directia Judeteana pentru învatamintul Preuniversitar (noua denumire a actualului Inspectorat Scolar Judetean), la propunerea Consiliului de administratie, dupa promovarea concursului, fara a se preciza pe ce anume durata. De ce nu se precizeaza durata, ne-a spus la Focsani secretarul de stat Zvetlana Preoteasa: «pentru ca directorul nu este batut in cuie pe patru ani si Consiliul de administratie il poate schimba oricind». Daca directorul a promovat un concurs in urma unui interviu si a prezentarii unei oferte manageriale, de ce nu este lasat sa-si implementeze propunerile de dezvoltare institutionala a unitatii, apreciate de comisia de examinare ca fiind cele mai bune? Devenind leadership, conducator angajat deplin in realizarea obiectivelor educationale ale unitatii, recunoscut ca atare prin insasi propunerea facuta, de ce i se pune sub semnul intrebarii autoritatea prin care ii poate face pe colegi sa-l urmeze? Unul din principiile fundamentale ale managementului scolar este continuitatea. înlocuit/demis cind li se nazare membrilor Consiliului de administratie, de multe ori pe criterii extramanageriale, mai poate sa se gindeasca directorul la dezvoltarea organizationala a scolii prin intermediul intregului colectiv didactic sau se pierde in frecusurile de care nici o cancelarie nu duce lipsa? Astfel concepute, textele de legi nu mai constituie cadrul fertil in care elevii sa se instruiasca cu adevarat"¦"


va urma

Prof. Valeriu Anghel

Grupul Scolar Agricol Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.