Jurnalism cetatenesc

Pe vreme rea, Salvarea ajunge greu in sat

Ramona Nicolae
8 feb 2008 730 vizualizări
un copil de 8 ani a murit zilele trecute, cel mai probabil din cauza unei peritonite, dupa parerea medicilor de la SAJ

Un copil de 8 ani a murit marti la sectia de Urgente a Spitalului Judetean "Sfintul Pantelimon". Cauza cea mai probabila a decesului este peritonita, dupa parerea medicilor de la Serviciul de Ambulanta Judetean. Micutul provenea dintr-o familie cu mai multi frati, crescuti doar de tata, deoarece mama este plecata la munca in strainatate. Copilul a mers la medicul de familie abia cind durerile abdominale au fost foarte puternice, iar medicii de la spital nu au mai putut face nimic pentru el. Din pacare, acesta nu este un caz singular in mediul rural. Cum se descurca locuitorii din mediul rural cu situatiile deosebite de sanatate care necesita interventia cit mai rapida a medicilor, puteti citi in rindurile urmatoare:


Constantina Todea, 49 ani, pensionara, Focsani


"Eu nu locuiesc la sat, dar am acolo parintii si alte rude. Stiu ca se descurca mai greu cu medicii, iar cind trebuie sa vina in oras, ii luam noi cu masina. Atunci cind este solicitata ambulanta, sosirea ei depinde mult de vremea de afara. Daca este frumos, ajunge repede, dar pe timp ploios, cind drumurile se incarca de apa si noroi, se circula foarte greu. Cei care au nevoie de asa ceva trebuie sa apeleze la o caruta sau la alt mijloc de transport, pentru a-i aduce intr-un punct de unde sa-i ia o masina sau chiar salvarea. Viata la tara este frumoasa, dar si riscanta citeodata."


Maria Bivolaru, 55 ani, casnica, com. Gologanu


"Pentru cei care locuiesc la tara este mai dificil sa soseasca salvarea la timp si pot avea loc incidente neplacute. Noi avem in comuna medic de familie si daca este o situatie mai grava in familie mergem la ea si ne spune ce sa facem . Pina acum nu am avut nevoie de salvare si speram ca nici de aici inainte, ca stim cit de greu ajunge. Avem si cabinet medical unde este permanent medicul de familie, este si un cabinet stomatologic, asa ca ne rezolvam toate aceste probleme legate de sanatate, destul de repede si bine."


Sultana Mititelu, 65 ani, casnica, com. Milcovul


"Nu am avut nevoie de salvare pina la virsta asta, chiar daca sint operata. Dar acest lucru l-am facut la un spital din Bucuresti, fara a astepta ca boala sa se agraveze. Niciodata in viata mea nu am apelat la salvare, pentru ca nici nu am avut nevoie. Din timp am grija de sanatatea mea si merg la control destul de des. Acum sint multumita si de serviciile medicale pe care le avem in comuna, deoarece avem un medic de familie si farmacie de unde ne procuram medicamentele, si la preturi chiar bune."


Magdalena Popovici, 40 ani, casnica, com. Gologanu


"Avem medic de familie in comuna si sint multumita pina acum de activitatea ei. Am vazut si la noi de citeva ori salvarea venind, dar in decurs de citiva ani, nu foarte des. Acum, daca este medicul aici, mai poate acorda el primul ajutor si este mai bine asa, pentru toti satenii. Este si pentru noi mai usor sa ne facem rost de o reteta, sa ne luam o tensiune si sa mai spunem de ce anume suferim, ca sa stim ce analize mai facem. Este pacat ce s-a intimplat ca baietelul, el era mic si nu stia ca o durere de burtica ii poate fi fatala, chiar daca salvarea a ajuns la timp."


Luminita Vlasceanu, 35 ani, medic veterinar, jud. Buzau


"Eu locuiesc acum in municipiul Buzau, dar sint nascuta in comuna Bisoca din judetul Buzau. Pot spune ca acolo circulatia este ingreunata de starea drumului, care nu este asfaltat. Stiu ca masinile in general ajung greu, asa ca si salvarea la fel. Fiecare se descurca de multe ori cum poate pentru a ajunge la spital, cu o caruta sau pe jos. Cind este timpul frumos, masina salvarii poate ajunge daca este solicitata, dar cind incep ploile si ninsorile drumul se strica si nu mai pot circula masinile. Merg foarte des in comuna unde m-am nascut si cunosc problemele cu care se confrunta cei de acolo. Au medic de familie si doua asistente medicale la care pot apela oricind, dar nu au in schimb farmacie."


Florica Matei, 51 ani, casnica, com. Tataranu


"Noi, cei de la tara, ne confruntam intr-adevar cu aceasta problema a sosirii salvarii in comuna. Nu au fost situatii in care sa moara cineva din cauza faptului ca nu a ajuns salvarea la timp, si speram ca nici pe viitor sa nu se intimple. Poate am avut si noroc, ca masina a putut ajunge la timp, deoarece stiu ca si in oras ajunge citeodata greu. Avem medic de familie in comuna si putem merge la el oricind, ceea ce ne-a si sfatuit, tocmai pentru a evita aceste situatii neplacute legate de sosirea salvarii. Daca s-ar intimpla ceva grav, stiu ca el va suna imediat la salvare pentru a o solicita."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.