Jurnalism cetatenesc

Ne dorim sa avem apa curenta in curte sau casa

Ramona Nicolae
7 feb 2008 1285 vizualizări
locuitorii din mediul rural ar putea da drumul la robinet pentru a avea apa curenta, dar depinde de posibilitatile financiare ale fiecaruia

Serviciul Public pentru Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apa (SPESRAA) are drept scop asigurarea apei potabile, colectarea si epurarea apelor uzate pentru toti utilizatorii sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din domeniul public judetean si local. 17 localitati vrincene sint bransate la retelele de alimentare cu apa si canalizare, iar pe viitor numarul va fi in crestere. Unele dintre aceste sisteme de alimentare cu apa au fost chiar dotate cu instalatii pentru reducerea fierului, manganului sau a amoniului. Multi dintre locuitorii de la sate, in special batrinii, s-ar bucura daca ar beneficia posibilitate de a avea apa potabila direct de la robinet. Dar pentru asa ceva este nevoie de investitii pe cont propriu. Ce parere au locuitorii din mediul rural despre aceste sisteme de alimentare cu apa in sate, puteti citi in rindurile urmatoare:


Matei Barbalata, 70 ani, pensionar, com. Gologanu


"Avem alimentare cu apa potabila in comuna de acum doi ani, astfel ca am o ciusmea in curte. Toata apa pe care o consum o platesc pentru ca este contorizata. Am fintina si acum in curte, iar inainte luam apa din ea. Am inteles ca apa pe care o avem din aceasta retea este mai buna decit cea din fintini, ca este mai curata. Personal, sint mai multumit acum, chiar daca iarna mai ingheata apa de la ciusmea. Vreo doua saptamini nu am putut lua apa de la ea si m-am folosit iarasi de fintina. Pentru noi, batrinii, este mult mai buna ciusmeaua, ca nu ne mai trudim sa scoatem cu galeata din fintina. As vrea sa am si in casa apa curenta, mai ales ca vor veni copiii si probabil ca ei vor face acest lucru cu siguranta."


Ernest Oaie, 66 ani, pensionar, com. Cirligele


"In comuna avem retea de apa si beneficiem de apa curenta, cam de cinci - sase ani. Inainte de aceasta luam apa de la fintina, cam de la 50 de metri de casa. Era o apa foarte buna de altfel, pe care o scoteam de la o adincime de 70 de metri. Acum, toata apa pe care o consumam o platim. As vrea sa-mi pot monta si o chiuveta pentru apa curenta in casa, dar resursele financiare nu-mi dau voie. Oricum, cu ciusmeaua in curte sint foarte multumit."


Ionica Manoiu, 36 ani, casnica, sat Ciuslea, com. Garoafa


"Nu avem apa curenta in sat, asa ca folosim pompa pentru a ne lua apa in fiecare zi. Nu am auzit nimic prin sat daca vor face o asemenea investitie, pentru a avea apa curenta. Chiar daca ne-am obisnuit asa, ne dorim sa avem apa curenta in curte sau casa. Unii din sat au fintini, si fiecare se descurca cum poate. Iarna mai ingheata acea teava prin care tragem apa cu pompa, dar avem metodele noastre de a o dezgheta."


Floarea Ungureanu, 48 ani, sat Deleni, com. Helegiu, jud. Bacau


"Eu am fintina acasa si de acolo iau apa. La noi in sat nu exista retea de apa. Ne dorim sa avem asa ceva pentru ca este mai usor pentru toti si ne putem gospodari mai bine. In primul rind ne-am monta o chiuveta, ne-am face o baie in casa pentru a avea apa curenta. Nu am auzit ca pe viitor sa se faca o astfel de investitie la noi in sat, dar cred ca toti si-ar dori asa ceva."


Mariana Paraschiv, 34 ani, casnica, sat Viisoara, com. Paunesti


"De anul trecut avem in curte o ciusmea de unde luam apa de cite ori dorim. Cu ani in urma luam apa de la fintina, care era cam departe de noi. Acum ne este mai usor, chiar daca platim ceea ce consumam. De altfel, nu incerc sa fac economie pentru ca o folosesc doar pentru mine, deoarece nu am animale in curte si nu imi trebuie apa multa. As vrea sa pot avea si o chiuveta sau baie in casa, dar asa ceva costa mult si nu am banii necesari."


Irina Bahna, 71 ani, sat Herastrau, com. Nistoresti


"Satul nostru inca isi apa din fintini, deoarece nu are inca un sistem pentru asa ceva. Am auzit ca multe sate si comune din judet au apa curenta, dar am inteles ca si la noi s-au inceput unele lucrari pentru asa ceva. Au facut un bazin mare, undeva sus, apoi vor mai monta unul si poate vor finaliza anul acesta lucrarile. Ne va fi si noua mult mai bine, mai ales batrinilor. Eu iau apa acum de la fintina, iar pentru spalat mai folosesc din albia riului Naruja. La virsta mea imi va fi mai usor sa dau drumul la robinet si sa iau apa cind doresc. Daca vrea Dumnezeu, poate voi apuca asa ceva si chiar o chiuveta in casa la care sa curga apa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.