Jurnalism cetatenesc

Daca cetateanul nu este amendat, orasul nu va curat

Ramona Nicolae
6 feb 2008 617 vizualizări
Garda de Mediu te poate amenda cu 3.000 de lei daca arunci la intimplare diverse ambalaje

Fiecare dintre noi isi doreste ca orasul in care locuieste sa fie curat, sa nu vada gunoaie aruncate pe oriunde, ci in pubelele special montate pe trotuare. Zilele trecute, un taximetrist din oras a fost avertizat de catre Garda de Mediu pentru ca a aruncat pe geamul masinii paharul de unica folosinta unde a crezut de cuviinta, dar numai la cosul de gunoi nu. In cazul in care va fi prins ca va proceda la fel si a doua oara, el risca sa primeasca amenda maxima de 3.000 de lei. Comisariatul Garzii de Mediu face un apel la cetateni sa denunte pe viitor astfel de incidente, pentru ca persoanele care arunca diverse ambalaje pe oriunde sa fie pedepsite. Ce parere au vrincenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Maricica Micu, 40 ani, casnica, Focsani

fara foto


"Stiu ca exista o lege prin care cetatenii pot fi amendati daca arunca pe jos diverse gunoaie, chiar si cei care au animale de casa. Nu cred ca ea este pusa in aplicare, ceea ce este o greseala foarte mare. Chiar s-a intimplat ca sotul meu sa fie lovit pe trotuar de sticle de plastic de apa, goale, care au fost aruncate dintr-o masina. Am luat numarul de inmatriculare, ne-am dus la politie, dar cei de acolo au spus ca nu pot face nimic pentru a pedepsi acea persoana. Probabil ca trebuia sa mergem la Garda de Mediu sa vedem daca aceasta putea sa pedepseasca acea persoana. Aruncatul numai la pubele tine si de bunul simt al fiecaruia dintre noi. Poate cei mici sa fie mai atenti pe viitor."


Ghita Grigore, 59 ani, somer, Focsani


"Am mereu grija sa arunc gunoaiele in locurile special amenajate, pentru ca un om civilizat asa trebuie sa procedeze. Am avut ocazia si am mers de citeva ori in alte tari unde am vazut o curatenie impecabila pe strazi. Nu se poate compara ceea ce am vazut acolo cu ceea ce este la noi. Pentru a avea si noi orasul curat depinde in primul de oameni, dar si de primar, care ar trebui sa se implice mai mult in acest sens. Este o lege care-i pedepseste pe cei care arunca pe oriunde, dar ea nu se aplica. Parerea mea este ca daca cetateanul nu este amendat, orasul nu va curat. Constiinta si bunul simt al romanului lasa mult de dorit. Ar trebui inceputa educatia cu privire la acest aspect inca din scoala."


Matei Sandu, 54 ani, somer, Focsani



"Daca ma aflu in oras, pe strada, intotdeauna arunc diversele ambalaje in cosurile de gunoi care le am in drum. Ca sa nu mai vedem gunoaie prin diverse locuri, trebuie in primul rind ca cetatenii sa aiba grija unde le arunca. Am auzit ca este data o lege care pedepseste acest lucru, dar ea nu cred ca este aplicata. Omul trebuie sa fie amendat daca arunca pe jos, pentru ca de cele mai multe constiinta lor lasa de dorit. Multi s-au invatat sa arunce pe unde apuca, chiar daca au linga ei un cos de gunoi. Tineretul de astazi lasa mult de dorit la acest capitol, al bunului simt. Elevii ar trebui la scoala, la anumite ore, sa fie invatati cum sa pastreze un oras curat."


Elena Voinea, 58 ani, muncitor CUP, Focsani


"Eu lucrez la CUP si trebuie sa stau sa supraveghez si sa fac curatenie in Parc de dimineata pina dupa-amiaza. Am vazut multe persoane care arunca pe oriunde, dar nu le putem face nimic. Primavara, in special, cei care trec prin parc rup florile, le atrag atentia, dar degeaba. Doar gardianul care este aici, daca vede asa ceva, se duce direct la respectiva persoana, se legitimeaza, atrage atentia sau poate da si amenda. Stiu ca legea pedepseste asa ceva, dar nu stiu cit este ea pusa in aplicare. Daca omul nu mai stie de bun simt, atunci cred ca este bine sa existe cineva care sa-l avertizeze sau chiar sa-l amendeze. Numai ca trebuie personal platit pentru a supraveghea tot orasul, in toate zonele. Astfel am avea un oras curat."


Mariana Stanescu, 54 ani, casnica, Focsani


"Vad la tot pasul gunoaie aruncate pe oriunde, numai la cos nu. Este normal sa fie pedepsiti cei care arunca diverse lucruri pe unde apuca. Trebuie sa cautam un cos de gunoi si sa dam acolo hirtia sau ambalajul respectiv. Daca am arunca toti pe strada, nici nu vreau sa-mi imaginez cit de urit poate arata orasul. Multi oameni au rea-vointa si nu arunca la cos. Cei care sint vazuti ca arunca pe strada gunoaie trebuie sa fie amendati pe loc pentru a nu mai arunca si a doua oara. Acum sint destul de multe cosuri de gunoi in oras, asa ca este usor de pastrat curatenia. Nu va fi doar urit orasul daca nu este curat, dar gunoaiele dauneaza mult mediului si sanatatii noastre."


Petrus Ionut Apostoaie, 10 ani, clasa a III-a, Focsani


"Eu sint in clasa a treia si domnul invatator ne sfatuieste cum trebuie sa ne comportam pe strada si unde trebuie sa aruncam hirtiile sau diverse gunoaie. Ne spune ca trebuie sa le aruncam in locurile special amenajate pentru asa ceva, pentru ca trebuie sa avem un oras curat si sa protejam mediul inconjurator. Eu cred ca oamenii ar trebui pedepsiti daca arunca pe jos hirtiile sau alte obiecte."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.