Jurnalism cetatenesc

Ne descurcam mai greu si ne limitam la cit avem

Ramona Nicolae
2 feb 2008 649 vizualizări
platim cu fiecare zi care trece mai mult la facturile de utilitati

Pretul gazelor creste continuu, iar de ieri este majorat cu 8,6%. Acesta va genera bineinteles scumpiri in lant, dar cel mai mult se va resimti in facturile de caldura si apa calda, indiferent de modalitatea de incalzire pe care o avem in case. Luna decembrie deja a adus facturi mai mari la caldura cu 8 - 5%, fata de o luna normala cind caloriferele nu sint deschise. Facturile primite de consumatori au fost diferite, de la o extrema la alta, chiar daca sistemul de incalzire a fost acelasi. Spre exemplu, cei care au montate repartitoare au avut parte de facturi cu sume rezonabile, dar si astronomice. Ce parere au vrincenii despre aceste cheltuieli la caldura in lunile care au trecut si cum fac ei fata acestora puteti citi in rindurile urmatoare:


Iordache Rusu, 52 ani, pensionar, Focsani


"Platim foarte mult facturile de utilitati in comparatie cu banii pe care ii avem si fata de cistigurile parlamentarilor nostri. Ceausescu proceda bine ca nu facea mari diferente intre intelectuali si muncitori in ceea ce priveste salariile. Era o diferenta mica intre aceste doua clase. Eu am ramas la incalzirea centralizata, fara repartitoare. Zilele acestea am auzit ca factura pe luna ianuarie va fi mai mare decit cea pe decembrie si nu inteleg de ce, pentru ca in casa a fost mai rece decit luna trecuta. Temperatura a fost de 18 - 19 grade, pentru care am platit 210 lei la un apartament de patru camere si doua persoane. Parerea mea este ca trebuie verificat ENET-ul de catre OPC, deoarece comite multe greseli. Pentru salariile si pensiile noastre aceste cheltuieli sint mari. In fiecare an cresc facturile, iar cistigurile cam bat pasul pe loc. Degeaba ne-au marit pensiile, daca scumpesc totul foarte mult."


Tudorel Mihut, 57 ani, pensionar, Focsani


"Eu sint singur intr-un apartament de doua camere si imi este mai greu cu cheltuielile de intretinere. Am montate insa repartitoare de caldura si pot spune ca este mai bine acum, pentru ca le deschid atit cit trebuie si in limita banilor, nu neaparat a confortului. Cind ramii singur este mai greu sa te descurci cu toate cheltuielile, dar trebuie sa incercam sa facem fata. Am platit pe luna decembrie la caldura 100 de lei si a fost bine in casa, chiar daca intr-o camera nu prea deschid repartitorul decit atunci cind am nevoie. Incerc sa ma gospodaresc asa cum pot mai bine. Daca nu fac eu asta, altcineva nu o face pentru mine."


Valentin Rat, 41 ani, pensionar, Focsani


"Noi am ramas la incalzirea centralizata, fara repartitoare. A fost destul de bine in casa pina acum si a fost o temperatura de 20 grade. Am platit pentru trei camere, patru persoane, 210 lei caldura. In total, intretinerea a fost de 300 lei. Chiar ma gindeam zilele acestea ca deocamdata noi putem plati aceste facturi, fata de multi alti cetateni. Sotia mea este salariata, iar eu sint pensionat pe caz de boala, dar pot spune ca pina acum a fost destul de bine cu cheltuielile. Speram ca si pe viitor, cel putin sa ne descurcam ca acum."


Stefan Miorel, 59 ani, pensionar, Focsani


"Cheltuielile la caldura din acest an au fost acceptabile. Pe luna decembrie am platit 170 de lei pentru doua camere, doua persoane. Temperatura a fost cam de 21 - 22 de grade in casa, zic eu numai buna pentru noi. Apartamentul nu are o suprafata prea mare, asa ca suma nu este mare. Asteptam sa treaca iarna mai repede, iar cind trecem de aprilie, deja mai scapam de cheltuielile mari. Ne descurcam mai greu, dar deocamdata merge. Punem pe hirtie ce avem de platit, apoi ce ne ramine dramuim pe mincare. Ne rezumam la cit avem, asa ca traim modest. Asa ar trebui sa se gospodareasca si institutiile de stat, mai ales cei care gospodaresc centralele de caldura si apa calda, si sa imbunatateasca mai mult reteaua. As dori sa montez centrala termica, dar la noi nu se poate."


Nicolae Stefan, 57 ani, pensionar, Focsani


"Nu am montata centrala termica si nici repartitoare, chiar daca sintem plecati mult timp de acasa pe timp de iarna. Stau la doua camere si mi-a venit factura de caldura pina in doua milioane, in conditiile in care am fost plecati. In luna ianuarie sigur o sa fie mai mare, pentru ca, intorcindu-ne acasa, vor intra in calcul doua persoane. Mergem in Canada la copii si pot spune ca este o diferenta imensa in toate domeniile, pornind de la civilizatie in primul rind. Noi, pensionarii, ne descurcam mai greu si ne limitam la cit avem. Ar trebui sa montez o centrala termica pentru ca sintem mut timp plecati la copii si putem scuti din cheltuieli, pentru ca, acum, indiferent daca am fost sau nu acasa, caldura am platit-o."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.