Jurnalism cetatenesc

Este o nedreptate ca nu toti batrinii pot fi primiti in camine

Ramona Nicolae
1 feb 2008 1298 vizualizări
se va da in folosinta un Camin de batrini in Focsani, dar nu toti pensionarii vor avea acces aici

Primaria Focsani va da in folosinta un Camin de batrini. La acest moment sint 33 de cereri pentru 22 de locuri. Costul mediu lunar pentru intretinerea unui batrin este de 560 de lei, suma anticipata de municipalitate. Aceasta reprezinta contributia lunara de intretinere pentru beneficiarii serviciilor acestui adapost. Astfel, se preconizeaza a se cheltui lunar, cu fiecare asistat, 315 lei pentru bunuri si servicii, 220 de lei pentru hrana, iar 65 de lei pentru curatarea si spalarea hainelor si a lenjeriilor. Pe linga acestea, primaria afirma ca va plati lunar, pentru fiecare batrin cazat, 75 de lei, pentru energia electrica, in conditiile in care intr-o camera sint cazate doua persoane. Astfel, nu orice batrin va putea merge la acest azil, ci doar cei care au pensii mari. Ce parere au focsanenii despre aceste conditii impuse de municipalitate puteti citi in rindurile urmatoare:


Vasilica Mocanu, 46 ani, gestionar, Focsani


"Nu am auzit pina acum de deschiderea unui azil de batrini la noi in oras. Parerea mea este ca aici trebuie sa fie primiti cei nevoiasi, indiferent de veniturile pe care le au, mai ales cei care dorm pe strada si nu au o casa. Cunosc multe persoane batrine nevoiase in cartierul Bahne si care ar duce-o mult mai bine intr-un astfel de camin. Sint atitia oameni care mor de foame, de frig, care au muncit in trecut si nimeni nu se gindeste la ei. Ar trebui sa aiba anumite drepturi si dupa pensie. Primaria are fonduri suficiente si ar trebui sa se gindeasca si la cei care nu au pensii foarte mari si sa-i primeasca in azil. Acestea sa nu fie destinate exclusiv celor cu pensii mari. Pe de alta parte, curentul care s-a consumat pentru sarbatorile de iarna tot noi, cei de rind, il platim. Ma gindesc ca primaria are bani si poate sa faca mai multe pentru batrini."


Gheorghe Mihu, 68 ani, pensionar, Focsani


"Cind aud vorbindu-se de caminele de batrini, ma gindesc imediat la oameni care nu mai au pe nimeni, care nu se pot intretine singuri si care nu au bani foarte multi. Faptul ca este impusa o suma pe luna, si aceasta destul de mare pentru majoritatea pensionarilor de la noi, nu mi se pare normal. Bineinteles ca nu pot fi suportate in intregime cheltuielile de catre stat si pensionarul trebuie sa contribuie, dar atit cit are el pensia. Nu toti pensionarii au copii sau alte rude cu bani multi care pot sa-i ajute. Trebuie mai mult respect pentru oameni, dar se pare ca la noi asa ceva nu va exista prea curind."


Marita Manea, 56 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiu ca se va deschide un camin de batrini in Focsani. Eu cred ca cei care merg aici sint batrini care nu mai au nici un ajutor. Este normal sa suporte anumite cheltuieli din pensie, dar atit cit poate. Faptul ca pot merge aici numai cei cu pensii foarte mari, de aproximativ zece milioane, nu este corect. Ar trebui sa se gaseasca solutii pentru cei cu venituri mici, ca ei sint mai necajiti. Este o nedreptate totusi ca unii batrini nu pot fi primiti in aceste camine, pentru ca intr-adevar au nevoie de un adapost."


Maria Ochian, 56 ani, pensionar, Focsani


"La un azil de batrini ar trebui sa mearga batrinii care nu mai au pe nimeni, nici un ajutor si cei care nu au bani prea multi. Nu este normal sa fie impus un tarif pe luna, pe care multi dintre noi nu si-l pot permite. Este adevarat ca este necesara o anumita contributie din partea fiecarui batrin, dar sa fie atit cit poate da el. Trebuie ajutati intr-un fel cei care nu mai au pe nimeni alaturi. Cei amariti, care nu au ce minca si unde dormi trebuie sa aiba prioritate intr-un camin. Sint oameni care au muncit o viata si poate nu au pensii mari, dar nu trebuie alungati. Vad periodic o mama cu un copil in brate care sta pe strada si autoritatile nu fac nimic pentru ea."


Vasile Ochian, 60 ani, pensionar, Focsani


"Intr-un camin de batrini ar trebui sa fie primiti cei care nu au posibilitati financiare prea mari, pentru ca cei care au pensii frumoase in mod sigur au cu ce se intretine in apartamentul lor. Batrinii care au vila si bani nu au ce cauta intr-un azil, asa ca tot nevoiasii isi doresc sa ajunga acolo. Munca nu a fost respectata vreodata la noi. Eu am muncit 40 de ani si am o pensie de 450 lei, deci sigur nu voi fi primit la camin, daca as vrea sa merg. Oricum, nimeni nu-si doreste sa ajunga la azilul de batrini."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.