Jurnalism cetatenesc

Viata Domnului nostru

Ziarul de Vrancea
16 ian 2008 661 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Viata Domnului nostru - scrisa de Charles Dickens special pentru copiii lui", aparut la Editura Humanitas, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Horatiu Pepine. Lectura placuta!

"Viata lui Isus pentru copii"


Dickens nu a scris aceasta carte ca sa fie publicata, ci pur si simplu pentru uz familial. Suna ciudat, astazi, cind familia este discreditata si cind a petrece Craciunul sau Pastele in familie sugereaza o forma de nereusita sociala. Familia, chiar si atunci cind pare robusta, este atit de saracita spiritual, incit nici nu traieste vechile sarbatori cu convingere, dar nici nu le respinge cu totul. în intimitatea ei a patruns discursul invadator al televiziunii si a rupt vechile legaturi de sfiala, teama si incredere care ii legau pe copii de parintii lor. Dickens scria asadar la mijlocul secolului al XIX-lea pentru copiii lui cu toata seriozitatea si fara fatarnicia "literaturii pentru copii", incredintat ca invataturile sale sint o parte importanta a educatiei private, primite in sinul familiei. Descendentii lui nici nu s-au incumetat, de aceea, sa publice textul, decit abia la a treia generatie, asa cum se intimpla cu scrisorile intime. Nu este insa o intimplare ca Dickens s-a apucat sa repovesteasca viata Mintuitorului, intrucit exista in toata opera lui, in ciuda suferintelor relatate, o remarcabila imaginatie a binelui si paradisiacului. Cum spunea la un moment dat N. Steinhardt in "Jurnalul Fericirii": "Totul nu-i decit veselie, caldura si voie buna." E ca in Colindul de Craciun al lui Dickens de fermecator si de blind. Horatiu Pepine


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.