Jurnalism cetatenesc

Orasul nisipurilor

Ziarul de Vrancea
11 ian 2008 708 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Orasul nisipurilor", de Marcel Brion, aparut la PRO Editura si Tipografie, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Horatiu Pepine. Lectura placuta!

"Mirajul Orientului"


Romanul, scris in 1959, uzeaza de un fantastic desuet - cam in felul lui Alain-Fournier din "Le Grand Meaulnes"- dar care pastreaza, pentru cititorul indiferent la mode, un farmec irezistibil. O intimplare subita prilejuieste trecerea eroului din lumea sa banala intr-o alta, in care traieste cu toata coerenta realului o viata mai stralucitoare si mai dezirabila. Fantasticul nu este insa adevarata materie a cartii, ci doar prilejul de a construi o lume in care se intilnesc dorintele cele mai tainice cu poezia exotismului oriental. Un istoric cautind fresce maniheiste undeva prin grotele Asiei centrale, intra miraculos in viata unei cetati, care, la timpul naratiunii, e de mult o ruina acoperita de nisipuri. Miezul povestii sta in reconstituirea acestui oras oriental aflat pe drumul marilor caravane care purtau marfuri rare, oameni si idei noi si unde se statornicise un echilibru rafinat intre celebrarea vietii senzuale, neumbrita de sentimentul pacatului si incordarea spiritului catre frumusetea lucrurilor eterne. Marcel Brion recurge discret la stiinta sa de istoric pentru a recrea o lume aflata la intersectia vechiului zoroastrism cu budismul si hinduismul. Minunate sint aici portretele: Persanul, Orfevrul, Barduk povestitorul, învatatorul mongol, Batrina prezicatoare, dar mai ales ideea ca exista oameni alesi care se cauta si se gasesc unii pe altii in virtutea unui instinct electiv infailibil si care, laolalta, creaza nucleul viu si creator al lumii. Horatiu Pepine


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.