Jurnalism cetatenesc

Odata intrati la carcera le sta mintea in continuare la rele

Ramona Nicolae
8 ian 2008 702 vizualizări
sase detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Mindresti au incercat sa evadeze sapind un tunel de aproape noua metri

Se intimpla si la noi, nu numai in filme. Sase detinuti de la Penitenciarul Mindresti au pus in aplicare un plan de evadare prin saparea unui tunel pornind din camera lor. Condamnatii, printre cei mai periculosi infractori incarcerati la Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Mindresti, si-au pus in aplicare acest plan in ultimele zile de la sfirsitul anului trecut, stiind ca vigilenta gardienilor este mai scazuta in aceste zile. Ei sint condamnati la pedepse grele, intre 16 si 30 de ani de inchisoare, cinci dintre ei pentru crime, iar unul pentru tilharie. Dupa ce a fost descoperit tunelul, detinutii nu au incercat nici o clipa sa nege ceea ce au descoperit gardienii si au recunoscut ca vroiau sa iasa afara. Cum comenteaza vrincenii aceasta tentativa de evadare a celor sase detinuti puteti citi in rindurile urmatoare:


Florentina Mardare, 48 ani, pensionar medical, sat Caiata, com. Sihlea


"Am auzit la televizor despre aceasta tentativa de evadare a celor sase detinuti. Dupa parerea mea, in primul rind este lipsa de vigilenta a personalului de supraveghere. Pe de alta parte, insa, acestia poate sint prea putini pentru a supraveghea detinutii de acolo. Dorinta de libertate a celor inchisi ii determina sa faca aceste lucruri. Totusi, au fapte prea grave pentru a se mai gindi la libertate. Au savirsit fapte de omor si nu mai merita sa iasa afara. In general, detinutii incearca sa evadeze si au si mai mult curaj pentru asa ceva."


Vasilica Vlasceanu, 42 ani, casnica, com. Sihlea


"Am urmarit la televizor aceasta stire despre tentativa de evadare a detinutilor din Penitenciarul Focsani. Nu cred ca lipsa vigilentei celor care ii pazesc le-a inlesnit saparea acelui tunel, ci ca sta in caracterul lor sa faca asa ceva. Ei sint obisnuiti sa stea in inchisoare si vor face in continuare asemenea lucruri. Se simt oricum bine acolo, deoarece unii au conditii mai bune decit acasa. Sint fel si fel de oameni in inchisori si se indeamna unul pe celalalt sa faca fapte rele. Atunci cind sint eliberati de acolo, stau liberi poate aproape o luna si apoi se intorc, pentru ca se simt bine in inchisoare. Au caldura, au mincare, au un pat destul de comod, fata de unii care nu au nimic din toate acestea. Este ca o statiune pentru ei acel loc. Este normal sa aiba asa ceva, dar pentru unii, toate acestea sint mai bune decit daca ar fi in libertate."


Petruta Gheorghiu, 49 ani, casnica, Focsani


"Am citit azi in ziar despre acesti detinuti care au incercat sa evadeze. De acum incolo nu o sa mai auzim de stiri asemanatoare din alte tari, ci ne vom satura si minuna de ai nostri. Este posibil ca nici gardienii nostri sa nu-si faca treaba asa cum ar trebui, cred ca ar fi necesar sa fie mai bine instruiti, pentru ca detinutul poate comite alte rele la care noi nici nu ne gindim. Ei sint imprevizibili. Odata intrati acolo le sta mintea in continuare la rele. Nicidecum nu se cumintesc. Ar fi necesar ca agentii de paza din penitenciare sa fie ajutati si de alte sisteme de supraveghere, nu stiu care ar fi acestea, dar asa cred."


Gheorghita Jinga, 30 ani, somer, Soveja


"Nu am auzit si nici nu am citit despre aceasta tentativa de evadare a unor detinuti din Penitenciarul Focsani. Probabil ca nu sint prea multi agenti de paza si poate nici cei care sint nu au fost foarte vigilenti in acele zile. Fiind sase oameni care au sapat acel tunel, cred ca era destul de dificil de urmarit si supravegheat. Cred ca trebuia mult mai bine controlata camera, mai des si pe neanuntate. Cei care sint acolo se gindesc de multe ori sa evadeze, dar depinde si de virsta pe care o au, cred eu."


Mariana Corozanu, 53 ani, rezident Italia


"Nu am auzit de aceasta fapta a detinutilor. Cei care ii pazeau trebuiau sa fie mai atenti, dar cu hotul nu te poti pune. El sta acolo tot timpul, dar se si gindeste la tot felul de lucruri, cum ar fi evadarea. Daca au o situatie materiala precara acasa nu se gindesc la evadare, ci stau acolo pentru ca au ce minca si au unde dormi. Dar cei care au o casa, poate o familie, incearca sa faca ceva sa evadeze. Aceste stiri negative de la noi ajung in Italia si ne fac de rusine mereu. Si ei isi au infractorii lor, dar acolo este tara lor. Ceea ce au facut este o rusine si asa ceva dauneaza imaginii tarii."


Constanta Mandache, 55 ani, pensionar, Focsani


"Am citit in ziar despre acesti detinuti si nu ma mira ca se intimpla si la noi asa ceva. Vom mai auzi de asemenea stiri si pe viitor si chiar mai surprinzatoare pentru noi, cei corecti. Probabil ca ei stiau ca in zilele de sfirsit de an, gardienii nu mai sint asa de vigilenti si au profitat de acest lucru. Daca altceva nu au ce face acolo se gindesc la fel si fel de alte lucruri."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.