Jurnalism cetatenesc

Statul la coada pe scaun

Ziarul de Vrancea
20 dec 2007 774 vizualizări
"Pentru orice ai nevoie in America, mai intii ti se da un «numar»" , spune Gigi Mihalache, un cititor de-al nostru de peste Ocean

"Am fost sa-mi schimb permisul auto si am luat si fetita cu mine. La intrarea in sediul respectiv (sediu apartinind de autoritatile locale, un fel de primarie la noi) citiva functionari la un birou, chiar la intrare, m-au intimpinat cu vestitul «welcome» (bine ati venit), apoi «cu ce va putem fi de folos?». Le-am povestit care era doleanta mea, m-au intrebat daca am toate documentele necesare, le-am prezentat si au zis ca e ok. Mi-au dat un tichet pe care era scris un numar si, aici e chestia tare, pe acel tichet mai era scris si timpul aproximativ de asteptare, cam 25 minute (puteai sa iesi si la fumat etc.). M-au poftit sa iau loc pe unul din citeva zecile de scaune. Nu va spun ca nu au trecut 20 de minute si numarul meu a aparut pe un ecran, totodata strigat si la un «difuzor», ceva de genul, «numarul x la ghiseul y». M-am prezentat la ghiseu, am dat actele si in 5 minute aveam noul permis in mina, bineinteles mi s-a facut si o poza, asta dupa ce am fost intrebat daca vreau sa o schimb pe cea veche. Acelasi lucru se intimpla si cu ID-ul, corespondentul cartii noastre de identitate. Fiica mea, repede m-a si intrebat «cum, tata, asa de repede?», «in Romania cind mi-ai facut mie buletin am stat de vreo trei ori, in zile diferite, citeva ore bune pe la politie, o data la poza, o data la scos si inca citeva ore pierdute dupa timbre si taxe pe la primarie». Aici, in USA, platesti pe loc, nu te plimba de la o institutie la alta. Si mai e ceva: ti se da un numar la primul permis sau ID (care de fapt e acelasi numar in cazul in care ai si permis si ID) si pe ala il ai toata viata, iar in cazul expirarii sau pierderii, te duci si dai taxa de 10 $ si ti-l da pe loc. De altfel, aici totul e bagat in computer, te duci la orice institutie care tine de «stat», iti dai numele si gata, te-au gasit.


"Americanii nu-s asa super de destepti"


Gindindu-ma la locurile mele natale, am incercat sa fac comparatii. Aici, in USA, la intrare erau 3 salariati, avem si noi la intrare poate tot atitia; aici erau in jur de 8 sau 9 ghisee, avem si noi acolo cam tot atitea, scaune la fel, si slava Domnului ca se gasesc si computere si ecrane la fel, un microfon si o statie nu e mare lucru, dar de ce sa ne inghesuim la cite un ghiseu, stam la coada si cind ajungem in fata sa ni se spuna ca am mai si gresit ghiseul. Oare simplitatea asta, ca americanii nu-s asa super de destepti precum ii percep unii, dar au unele chestii asa simple si asa usor de aplicat, incit par foarte destepti. Pai nu e mai bine sa stai frumos pe scaun, sa te strige cineva, decit sa stai in fata ghiseului sa vezi cum saraca salariata e sufocata? Aici, peste tot, la posta, la banca, la politie, la spital, la film, etc., au o linie asa, cam la un metru de ghiseu pe care o treci doar daca auzi «next, please» (urmatorul, va rog), si nu te duci acolo sa o sufoci pe «ghiseista». Acelasi lucru se intimpla si pe la platit taxe si impozite, etc., nu ca la noi. Aici, vin cu un exemplu personal, vis-a-vis de institutia de Finante. Am primit acasa instiintare ca mai am de luat 1,7 sau 2,7 milioane lei vechi (am si uitat exact, pentru ca e vorba de anul 2005). M-am dus la Finante si mi-au zis ca cineva a gresit codul meu numeric personal in fisa fiscala. Pai cum asa ceva? Am platit mereu taxele deoarece eram angajat. Poate eu nu vroiam sa le platesc, dar asta era legea si eram angajat. De ce mi-au mai trimis instiintare ca am bani de luat? Am fost de peste 10 ori la Finante si mereu aceleasi raspunsuri evazive, iar in final am si renuntat. Dar nu pentru ca o duceam pe «roze», dar mi s-a facut lehamite, am intervenit si pe la mine pe la serviciu, dar in zadar.


"Nu vreti sa va infratiti si cu Atlanta?"


Acum vine Craciunul si daca cei de la Finante citesc ziarul, macar ar face un pustiu de bine sa faca un pensionar fericit. Primul pensionar mai cu tupeu si cu o pensie mai mica de 3 milioane care se duce si se ia la cearta cu cei de la Finante sa-mi dea acesti bani, sint ai lui, pentru ca ii donez cu cea mai mare placere si din toata inima. Bineinteles, solicit si sprijinul celor de la Ziarul de Vrancea si sint sigur ca vor imbratisa ideea mea. Am sa pun la dispozitie C.I. si tot ce mai trebuie. Salariatul de la Finante care a gresit, sa-i plateasca pensionarului macar un drum cu taxiul de acasa si totul va fi super bine. In incheiere vreau sa pun o intrebare care ma macina vazind atitea comparatii intre sisteme de «stat» romanesti si straine, in cazul de fata, americane. La intrare in Focsani nu mai e loc sa pui o pancarta, sint o gramada de pancarte cu orase infratite din multe tari. Astia care au incheiat tratatul de infratire au fost si pe acolo? Dar chiar nu au vazut cit de schimbati sintem noi? Oare chiar nu se poate aplica ce vad ei prin strainatate? Si daca da, cind? Apropo, nu vreti sa va infratiti si cu Atlanta?"


Salutari tuturor vrincenilor, mai ales postasilor.


Gigi Mihalache, Atlanta, Georgia, USA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.