Reteta pentru Sarbatori
Tort de mandarine
Un tort usor de facut, gustos si foarte spectaculos, numai bun de pus pe o masa festiva, mai ales dupa un meniu copios. Prospetimea racoritoare a citricelor va cuceri cu siguranta pe toata lumea, copii si adulti deopotriva.
Pentru 6 persoane aveti nevoie de:
200 g pandispan (un disc a carui diametru sa fie cu citiva centimetri mai mare decit a formei pe care o veti folosi)
500 ml suc proaspat de mandarine
500 ml smintina proaspata
200 g zahar
30 g gelatina
2 linguri de lichior de mandarine (sau de portocale)
2 clementine
1 portocala.
Tapetati fundul unei forme de tort cu pergament, asezati deasupra discul de pandispan, apasindu-l zdravan si puneti la frigider. Dati in clocot sucul de mandarine, amestecat cu 100 g zahar, fierbeti 2 minute, stingeti focul, adaugati gelatina inmuiata in apa rece si scursa bine. Amestecati pina se dizolva. Lasati sa se racoreasca, timp in care transformati smintina in frisca. Atunci cind siropul incepe sa se inchege, parfumati cu lichior si amestecati-l cu frisca. Turnati amestecul peste pandispan, nivelati bine si puneti din nou forma in frigider, unde trebuie sa stea macar 4 ore. Spalati citricele, uscati-le si taiati-le felii foarte subtiri. Pregatiti un sirop cu 200 ml de apa si cu zaharul ramas. Cind clocoteste, puneti feliile de citrice si fierbeti totul 5 minute. Stingeti focul, lasati sa se raceasca si scurgeti cu grija (peste siropul ramas turnati niste sifon rece si beti, ca meritati). Cam cu 20 de minute inainte de a servi, scoateti forma din frigider, transferati forma pe un platou (sper ca aveti o forma cu margini detasabile). Chiar inainte de a duce tortul pe masa, decorati-l cu feliile de citrice si, daca aveti, cu frunze de lamii sau mandarin.
Ei, de-acum inainte sampania poate sa curga valuri-valuri.